Όταν οι μαθητές γίνονται καθηγητές.

όταν-οι-μαθητές-γίνονται-καθηγητές

Σήμερα στο ομαδικό μάθημα έκθεσης της Ά Λυκείου ασχοληθήκαμε με το θέμα της σχολικής τάξης. Τα παιδιά το θεώρησαν βαρετό θέμα και αντέδρασαν αρχικά, το καθένας σύμφωνα με τον δικό του τρόπο.

Δεδομένου ότι θα αναφερόμουν στο ρόλο του καθηγητή και στα αίτια που μπορεί να κάνουν το σχολικό μάθημα ανιαρό για τους μαθητές ή να οδηγήσουν σε αποδιοργάνωση την τάξη, σκέφτηκα για δέκα λεπτά να αναθέσω σε καθένα από τους μαθητές να “διδάξουν” το αγαπημένο τους θέμα στην έκθεση σαν καθηγητές, κι εγώ να αναλάβω το ρόλο του μαθητή, υποδυόμενη το χαρακτήρα του εκάστοτε μαθητή μου που έπαιρνε τη θέση μου.

Στη συνέχεια αναλύσαμε τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους μετά από αυτή τους την εμπειρία και πώς τελικά αντιλαμβάνονται το ρόλο του καθηγητή, αλλά και πώς επηρεάστηκαν από τις αντιδράσεις των “μαθητών” τους την ώρα που παρέδιδαν μάθημα!

καταγράψαμε τις βιωματικές τους εμπειρίες και δημιουργήσαμε το σχεδιάγραμμα μιας έκθεσης που τελικά αποτύπωνε την αντικειμενική αλήθεια ιδωμένη αυτή τη φορά από τα μάτια των μαθητών και όχι ως αποτέλεσμα της αυθεντίας του δασκάλου.

Τα συμπεράσματά ήταν εκπληκτικά!! Την επόμενη ώρα του μαθήματος έγιναν όντως οι ιδανικοί μαθητές, με ενσυναίσθηση, κατανόηση, συνεργατικότητα, υπομονή!!!!! Ακόμα κι αν η επιρροή αυτού του πειράματος διαρκέσει για λίγο, το μάθημα αυτό θα το θυμόμαστε για πάντα..!!!

Αγγελική Κυριακοπούλου

 

Οδηγός επιβίωσης για την επιστροφή στα θρανία

Είναι 11η Σεπτέμβρη αλλά εσύ νόμιζες ότι έχεις ακόμα 3 εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσουν τα ...
Περισσότερα→

Κάθε αρχή κρύβει τη δύναμη να γίνεις καλύτερος!

Σεπτέμβριος. Ο μήνας της καινούριας αρχής. Ίσως ο μήνας που πραγματικά αξίζει να θέσεις new ...
Περισσότερα→
Πώς να Διαλέξεις τη Σωστή Κατεύθυνση με Βάση τα Ενδιαφέροντά σου

Πώς να Διαλέξεις τη Σωστή Κατεύθυνση με Βάση τα Ενδιαφέροντά σου

Η επιλογή της σωστής κατεύθυνσης σπουδών μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά είναι μια ευκαιρία να ...
Περισσότερα→
Η επανάσταση της λογοθεραπείας

Από τα γλωσσικά στερεότυπα στη δύναμη της λογοθεραπείας

Το γράμμα που «έτρεμε» στη γλώσσα«Τι φοβέγο, τι τγόμεγο, να μην μπογώ να πω το ...
Περισσότερα→
Scroll to Top