Όταν οι μαθητές γίνονται καθηγητές.

όταν-οι-μαθητές-γίνονται-καθηγητές

Σήμερα στο ομαδικό μάθημα έκθεσης της Ά Λυκείου ασχοληθήκαμε με το θέμα της σχολικής τάξης. Τα παιδιά το θεώρησαν βαρετό θέμα και αντέδρασαν αρχικά, το καθένας σύμφωνα με τον δικό του τρόπο.

Δεδομένου ότι θα αναφερόμουν στο ρόλο του καθηγητή και στα αίτια που μπορεί να κάνουν το σχολικό μάθημα ανιαρό για τους μαθητές ή να οδηγήσουν σε αποδιοργάνωση την τάξη, σκέφτηκα για δέκα λεπτά να αναθέσω σε καθένα από τους μαθητές να “διδάξουν” το αγαπημένο τους θέμα στην έκθεση σαν καθηγητές, κι εγώ να αναλάβω το ρόλο του μαθητή, υποδυόμενη το χαρακτήρα του εκάστοτε μαθητή μου που έπαιρνε τη θέση μου.

Στη συνέχεια αναλύσαμε τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους μετά από αυτή τους την εμπειρία και πώς τελικά αντιλαμβάνονται το ρόλο του καθηγητή, αλλά και πώς επηρεάστηκαν από τις αντιδράσεις των “μαθητών” τους την ώρα που παρέδιδαν μάθημα!

καταγράψαμε τις βιωματικές τους εμπειρίες και δημιουργήσαμε το σχεδιάγραμμα μιας έκθεσης που τελικά αποτύπωνε την αντικειμενική αλήθεια ιδωμένη αυτή τη φορά από τα μάτια των μαθητών και όχι ως αποτέλεσμα της αυθεντίας του δασκάλου.

Τα συμπεράσματά ήταν εκπληκτικά!! Την επόμενη ώρα του μαθήματος έγιναν όντως οι ιδανικοί μαθητές, με ενσυναίσθηση, κατανόηση, συνεργατικότητα, υπομονή!!!!! Ακόμα κι αν η επιρροή αυτού του πειράματος διαρκέσει για λίγο, το μάθημα αυτό θα το θυμόμαστε για πάντα..!!!

Αγγελική Κυριακοπούλου

 

Language Trip: Μια διασκεδαστική εισαγωγή στις ξένες γλώσσες για παιδιά 8-12 ετών

Τι είναι το Language Trip; Το Language Trip είναι ένα πρόγραμμα πολυγλωσσίας που προσφέρεται σε ...
Read More →

Νέο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Game Design for Kids with Roblox

Σας προσκαλούμε στο νέο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας “Game Design for Kids with Roblox”! Αυτό ...
Read More →

«Αν επέλεγα τα θέματα των Πανελληνίων 2024»

Τι θα γινόταν άραγε αν οι καθηγητές μας γίνονταν θεματοδότες στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις; Θα ...
Read More →

Time Management ή αλλιώς, πώς να διαχειριστείς σωστά τον χρόνο σου.

Η διαχείριση του χρόνου σίγουρα είναι πολύ σημαντική μιας και μπορεί να μας βοηθήσει τόσο ...
Read More →
Scroll to Top