Ιστορίας προσανατολισμού
Η Ιστορία Κατεύθυνσης είναι ένα μάθημα αυξημένης δυσκολίας που συναντάν τα παιδιά που επιλέγουν τη θεωρητική Κατεύθυνση. Πολλές φορές, δεν δίνεται η βαρύνουσα σημασία στη σημαντικότητα του μαθήματος και θεωρούμε ότι είναι απλά ιστορία και αν την μάθεις γράφεις. Τα ποσοστά αποτυχίας στο μάθημα αυτό όμως, μπορούν να μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα!
Ομαδικό ή Ιδιαίτερο;
Στο Έτσι Μαθαίνω προσφέρουμε ομαδικά και ιδιαίτερα μαθήματα προετοιμασίας Ιστορίας Γ΄ Λυκείου. Ο Σύμβουλός μας θα σας προτείνει την καλύτερη επιλογή αφού πρώτα συζητήσετε μαζί του τις ανάγκες σας. Οι μαθητές των ομαδικών και των ιδιαιτέρων μαθημάτων εξετάζονται ταυτόχρονα στους 3 κύκλους διαγωνισμάτων που γίνονται κατά την προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Λίγα Λόγια για τη Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου
Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα διδαχτούν :
Στο πρώτο κεφάλαιο οι μαθητές διδάσκονται τη μετάβαση της αγροτικής οικονομίας στην αστικοποίηση από την απαρχή του ελληνικού κράτους (μετά την επανάσταση του 1821) έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου . Δίνεται η ευκαιρία να δούμε σε βάθος τους αργούς ρυθμούς που ακολούθησε η Ελλάδα προς την εκβιομηχάνισή της και την ανάπτυξη των υποδομών της , τους λόγους της καθυστέρησης αυτής της ανάπτυξης και την πορεία της οικονομίας της όλο αυτό το διάστημα .
Από την άλλη το δεύτερο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην πολιτική σκηνή της χώρας τον 19ο μέχρι και τον 20ο αι . Μελετάμε τις ιδεολογίες και τις αντιλήψεις που αργότερα έδωσαν υλική υπόσταση στα πολιτικά κόμματα , παρατηρούμε πως λειτούργησαν και διαμορφώθηκαν μέχρι την κατάλυση της δημοκρατίας με τη δικτατορία του Ι. Μεταξά το 1936.
Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο επόμενο κεφάλαιο του βιβλίου, το οποίο αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα της Ελλάδας τις περιόδους 1821 – 1930 . Πιο συγκεκριμένα στο κεφάλαιο αυτό αναλύονται λεπτομερώς τα προσφυγικά κύματα που δέχτηκε ο ελλαδικός χώρος ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1820 φτάνοντας βέβαια στην αποκορύφωση των προσφυγικών αυτών εισροών στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής . Όλη αυτή η διαδικασία συγκέντρωσης και συγχώνευσης των ελληνικών πληθυσμών βοήθησε στη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους.
Μπαίνοντας στο τέταρτο κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με το «Κρητικό Ζήτημα» , τη μεγάλη προσπάθεια δηλαδή των Κρητών να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους από τους Τούρκους και να ενταχθούν στο τότε ελληνικό κράτος . Σ αυτό το κεφάλαιο θα εξετάσουμε τις ατέρμονες προσπάθειες των Κρητών , την επιμονή και την γενναιότητά τους έναντι του Τουρκικού ζυγού ,που έληξε το 1913 με την ένταξή τους στο νέο ελληνικό κράτος.
Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό εξίσου το κεφάλαιο με τον Παρευξείνιο Ελληνισμό , τον ελληνισμό του Πόντου . Ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της νεοελληνικής μας ιστορίας που έρχεται να μας δώσει φως στη ζωή των Ελλήνων του Πόντου κατά τον 19ο με 20ο αι. , τον πολιτισμό τους ,την οικονομική τους ανάπτυξη μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές με τη Γενοκτονία του.
Συνοψίζοντας σκοπός του μαθήματος της Ιστορίας Κατεύθυνσης είναι η βαθιά κατανόηση του περιεχομένου του βιβλίου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κριτικής μας ικανότητας. Η εξέτασή της έχει κύριο γνώμονα της ανάλυση ιστορικών πηγών συνδυάζοντας τις ιστορικές μας γνώσεις με τον παράλληλο σχολιασμό των παραθεμάτων . Το μάθημα της Νεοελληνικής Ιστορίας των Πανελλήνιων εξετάσεων είναι ένα συνονθύλευμα γνώσης και κριτικής σκέψης. Ο συνδυασμός και των δύο αυτών στοιχείων είναι το συστατικό που μπορεί να μας οδηγήσει στην ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Συχνές Ερωτήσεις
Ο Σύμβουλος Καθηγητής παρακολουθεί τα μαθήματα και επεμβαίνει όπου θεωρείτε απαραίτητο. Αν η πρόοδος δεν είναι η αναμενόμενη, η χημεία μεταξύ μαθητή και καθηγητή δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα, αν η παιδαγωγική μέθοδος δεν είναι η καλύτερη ο σύμβουλος παρεμβαίνει και διορθώνει ότι χρειάζεται.
Οι Σύμβουλοι μαθημάτων έχουν επιλεγεί και έχουν εκπαιδευτεί ώστε να μπορούν να διακρίνουν γρήγορα ην ανάγκη του κάθε μαθητή πάνω στα μαθήματα που και οι ίδιοι διδάσκουν. Μπορείτε να μας ζητήσετε κάποιον σύμβουλο που εσείς προτιμάτε και θα το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας.