Πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν;

Πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν;

Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, καθώς δεν είναι γνωστό ακριβώς πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν. Το σύμπαν είναι απεριόριστο και συνεχίζει να διαστέλλεται ταχύτατα κάθε στιγμή.

Μία πρόσφατη εκτίμηση του μεγέθους του ορίζεται από το “ορατό σύμπαν”, το οποίο είναι η περιοχή του σύμπαντος από την οποία μπορεί να φτάσει το φως στην περίοδο των 13,8 δισεκατομμυρίων ετών από τη Μεγάλο Έκρηξη, η οποία θεωρείται η αρχή του σύμπαντος. Το μέγεθος αυτού του ορατού σύμπαντος εκτιμάται σε περίπου 93 δισεκατομμύρια έτη φωτός στη διάμετρο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές θεωρίες και εκτιμήσεις για το πραγματικό μέγεθος του σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένων θεωριών που υποστηρίζουν την ύπαρξη πολλαπλών συμπάντων ή παράλληλων διαστάσεων. Η εκτίμηση του μεγέθους του σύμπαντος εξαρτάται επίσης από το πώς ορίζουμε τον όρο “μέγεθος”. Για παράδειγμα, μπορούμε να μιλάμε για τον όγκο του σύμπαντος, τον αριθμό των αστέρων και των γαλαξιών, το μέγεθος της κοσμικής μας φωλιάς (cosmic web) ή το μέγεθος του ορατού σύμπαντος. Η ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας υπόβαθρου (cosmic microwave background radiation) τη δεκαετία του 1960 αποτέλεσε ένα καθοριστικό βήμα στην κατανόηση του μεγέθους και της δομής του σύμπαντος.

Για την ώρα, όπως προ είπαμε, η πιο ακριβής εκτίμηση του μεγέθους του ορατού σύμπαντος είναι περίπου 93 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στη μέτρηση του κόκκινου μετατοπίσματος (redshift) των απομακρυσμένων γαλαξιών, το οποίο δίνει μια εκτίμηση της απόστασής τους από εμάς και της επέκτασης του σύμπαντος. Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση αναφέρεται μόνο στον ορατό κόσμο, δηλαδή την περιοχή του σύμπαντος που είναι ορατή από τη Γη. Υπάρχουν επίσης θεωρίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια εκτεταμένη περιοχή του σύμπαντος που δεν είναι ορατή από εμάς, το οποίο ονομάζεται “υπόβαθρο του σύμπαντος” (cosmic background). Αυτό το υπόβαθρο αποτελείται από απομακρυσμένους γαλαξίες, οι οποίοι δεν είναι ορατοί από εμάς λόγω της μακρινής απόστασής τους και της περιορισμένης δυνατότητας παρατήρησής τους. Η ύπαρξη αυτού του υποβάθρου μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μέγεθος και τη δομή του συνολικού σύμπαντος.

Επιπλέον, η ανάπτυξη του σύμπαντος, επηρεάζεται από την ενέργεια και την ύλη που το συνιστούν και  είναι μια συνεχής διαδικασία που μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη, η επίδραση των μαύρων τρυπών και η αλληλεπίδραση με τυχόν άλλα σύμπαντα. Επομένως, δεν υπάρχει ακριβής απάντηση στο ερώτημα πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν. Η εκτίμηση του μεγέθους του σύμπαντος είναι μια συνεχής διαδικασία, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να εξερευνούν το σύμπαν και να βελτιώνουν τις μεθόδους τους για τη μέτρηση της απόστασης και του κόκκινου μετατοπισμού των απομακρυσμένων γαλαξιών.

Οι εγγραφές συνεχίζονται και εσύ προλαβαίνεις ακόμα!

Από το 2011 είμαστε μαζί με τα παιδιά σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό τους ταξίδι. Με …

Read More →

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκαν σήμερα και για άλλη μία χρονιά οι μαθητές της …

Read More →
downshift_men2

Τα Θερινά τμήματα προετοιμασίας ξεκινούν!

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με εξαιρετικό τρόπο για τους μαθητές μας κι ενώ περιμένουμε τα …

Read More →
Stressed millennial guy studying before college exams

Εξετάσεις και στρες – Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

Μπήκε ο Μάιος και συνήθως στο μυαλό των μαθητών ένα πράγμα σηματοδοτεί: εξετάσεις! Πολλές φορές, …

Read More →
Scroll to Top