Εξετάσεις και στρες – Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

Stressed millennial guy studying before college exams

Μπήκε ο Μάιος και συνήθως στο μυαλό των μαθητών ένα πράγμα σηματοδοτεί: εξετάσεις!

Πολλές φορές, αρκεί το άκουσμα της λέξης για να νιώσουν μια παραπάνω πίεση και αγωνία. Όταν συμβαίνει λοιπόν αυτό, σε λογικά πλαίσια, είναι θεμιτό! Για παράδειγμα όταν ένας μαθητής αρχίζει να κινητοποιείται περισσότερο ή διαβάζει πιο συγκεντρωμένα με το άκουσμα των εξετάσεων σημαίνει πως έχει ένα παραπάνω κίνητρο για να επιτύχει.

Τι γίνεται όμως όταν το στρες παραλύει το σώμα και το μυαλό των μαθητών; Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις μόνο ωφέλιμο δεν είναι.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να το κρατήσουμε σε χαμηλά-ευεργετικά επίπεδα;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

  1. Πρόγραμμα στο διάβασμα

Η ύλη μπορεί να φαίνεται τεράστια όταν την βλέπεις από τα περιεχόμενα αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλά μικρά κεφάλαια μαζί! Βάλε ένα σταθερό πρόγραμμα μελέτης και χώρισε τα κεφάλαια σε μέρες. Έτσι ο όγκος της ύλης σπάει και εσύ θα έχεις μικρές νίκες καθημερινά! ΥΓ. Αν κάποια μέρα δεν προλάβεις να βγάλεις όλα όσα είχες προγραμματίσει, δεν έγινε και κάτι! Ευτυχώς έχεις ήδη υπολογίσει και 2 μέρες στο τέλος για επανάληψη!

  1. Ισορροπημένη διατροφή και ενυδάτωση

Το φαγητό και το νερό, η θρέψη του σώματός μας δηλαδή, παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο στρες. Δε σου έχει τύχει να πεινάς και ταυτόχρονα να νιώθεις έναν έντονο εκνευρισμό; Ε, δε φταις εσύ! Η έλλειψη τροφής μπορεί να προκαλέσει την έκκριση ορμονών που δημιουργούν στρες, από το πουθενά! Φρόντισε λοιπόν τα γεύματα σου να είναι θρεπτικά, συχνά και ολοκληρωμένα, ώστε να καλύπτεις τις ανάγκες του οργανισμού σου σε θρεπτικά συστατικά. Και θυμήσου το νερό! Ο εγκέφαλος το χρειάζεται ιδιαίτερα σε περιόδους έντονης νοητικής λειτουργιάς!

  1. Κίνηση

Σίγουρα ο χρόνος πιέζει όταν πλησιάζουν οι εξετάσεις και πολλές φορές νιώθουμε ότι η μέρα δε μας φτάνει. Αυτό που είναι βέβαιο όμως είναι ότι μπορείς να βρεις έστω 15’-20’ την ημέρα για ένα γρήγορο περπάτημα γύρω από το σπίτι ή καθώς πηγαίνεις στο σχολείο. Εκτός του ότι θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, η πρόσληψη οξυγόνου στον εγκέφαλο αυξάνεται πράγμα που βοηθάει στη μνήμη και στη σκέψη.

  1. Επαρκής ύπνος

Ο ύπνος παίζει βασικό ρόλο τόσο στην ξεκούραση νου και σώματος όσο και στην αποθήκευση πληροφοριών. Φρόντισε να κοιμάσαι 6-8 ώρες κάθε βράδυ, με κλειστά φώτα και παντζούρια και σίγουρα μακριά από οθόνες ! Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώσεις κούραση ή εξάντληση ένα power nap 15’ θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι!

  1. Ψυχραιμία

Κάποιες φορές, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και ειδικά όταν διαβάσουμε κάποιο θέμα που νομίζουμε ότι δεν έχουμε ξαναδεί, παραλύουμε. Νιώθουμε ότι δεν ξέρουμε τίποτα, ότι τσάμπα ο κόπος και το διάβασμά μας κλπ κλπ. Ακόμα και αν όντως δυσκολεύεσαι με το συγκεκριμένο θέμα, μπορείς να το αφήσεις, να προχωρήσεις στα υπόλοιπα και στο τέλος αν μείνει χρόνος να το ξαναπιάσεις με μια πιο φρέσκια ματιά! Επιπλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις, βοηθάνε πολύ οι αναπνοές. Για μερικά δευτερόλεπτα, μείνε πίσω στην καρέκλα σου και ξεκίνα να αναπνέεις μετρώντας έως το 5 και έπειτα εκπνοή μετρώντας ξανά έως το 5. Επανάλαβέ το 3-4 φορές μέχρι να νιώσεις τους παλμούς να πέφτουν.

Οι εξετάσεις είναι μια δοκιμασία που αναπόφευκτα θα μας συντροφεύει σε πολλά πλαίσια της ζωής μας. Από το σχολείο, μέχρι το δίπλωμα οδήγησης και την συνέντευξη για δουλειά. Χρειάζεται λοιπόν να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος που μας προκαλούν ώστε να μπορέσουμε να είμαστε λειτουργικοί και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: 

etsimathainw.gr

Νοέμβρης ήταν η χρονιά..

Και από τότε μετράμε 50 χρόνια. 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 50 χρόνια ...
Read More →

Το Βόρειο Σέλας: Το Φαινόμενο που Συναρπάζει την Ανθρωπότητα

Το Βόρειο Σέλας, γνωστό και ως Aurora Borealis, αποτελεί ένα από τα πιο μαγικά και ...
Read More →

Για σένα, συνάδελφε εκπαιδευτικέ..

Για σένα αυτές οι σκέψεις.. Για σένα που πίστευες τότε στο ξεκίνημά σου πως μπορείς ...
Read More →

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων και με αφορμή αυτό χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε και να ...
Read More →
Scroll to Top