Ύπνος… η καλύτερη «τροφή» του μυαλού!

Ύπνος... η καλύτερη «τροφή» του μυαλού!

Η καλύτερη “τροφή” του μυαλού είναι ο ύπνος!

Ο ύπνος, για τους μαθητές είναι απαραίτητος σε περιόδους εξετάσεων καθώς είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν στο 100% των δυνάμεων τους όταν είναι κουρασμένοι από το πολύωρο καθημερινό διάβασμα. Ορισμένοι συνηθίζουν τη μελέτη μέχρι αργά το βράδυ πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν νωρίτερα με το διάβασμα τους. Όμως, για να κατανοήσει και να αφομοιώσει το μυαλό του μαθητή όλες αυτές τις πληροφορίες από το διάβασμα θα πρέπει να αφιερώσει κάποιες ώρες για την ξεκούραση του και ειδικότερα για τον βραδινό ύπνο. 

Πόσο ύπνο χρειάζεται ο μαθητής; Η σωστή ποσότητα ύπνου που χρειάζονται οι έφηβοι είναι περίπου 7 με 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Ορισμένες συμβουλές που θα βοηθήσουν τους μαθητές!

Προγραμματισμός στην ώρα. Είναι ιδανικό ο μαθητής να πηγαίνει την ίδια ώρα στο κρεβάτι κάθε βράδυ ώστε ο οργανισμός να έχει συνηθίσει και να έχει μπει σε ένα «πρόγραμμα».

Μικρό γεύμα πριν τον ύπνο. Η διατροφή στην εξεταστική περίοδο πρέπει να αποτελείται από μικρά και συχνά γεύματα. Σημαντικό στη διατροφή είναι να υπάρχουν ορισμένες κενές ώρες πριν ο μαθητής πάει για ύπνο.

Απενεργοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων. Συνήθεια πολλών, το σερφάρισμα των 5 λεπτών στα κοινωνικά δίκτυα πριν τον ύπνο! Οι ηλεκτρονικές συσκευές όμως οι οποίες εκπέμπουν θόρυβο και φως διακόπτουν αμέσως τον ύπνο. Συνίσταται λοιπόν, η απενεργοποίηση αυτών των μέσων τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ο μαθητής πέσει στο κρεβάτι.

Ελάττωση στην κατανάλωση της καφεΐνης. Η καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ αλλά επίσης σε πράγματα όπως το τσάι, η σοκολάτα και τα ανθρακούχα ποτά. Τα παραπάνω επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

Χαλάρωση από τις σκέψεις της ημέρας. Ένας τρόπος για χαλάρωση από το στρες της ημέρας είναι η άσκηση η οποία βελτιώνει τη διάθεση. Για να είναι αποτελεσματική όμως θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ο ύπνος βελτιώνει τη μνήμη και οξύνει το μυαλό για να δεχτεί περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

 

Νοέμβρης ήταν η χρονιά..

Και από τότε μετράμε 50 χρόνια. 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 50 χρόνια ...
Read More →

Το Βόρειο Σέλας: Το Φαινόμενο που Συναρπάζει την Ανθρωπότητα

Το Βόρειο Σέλας, γνωστό και ως Aurora Borealis, αποτελεί ένα από τα πιο μαγικά και ...
Read More →

Για σένα, συνάδελφε εκπαιδευτικέ..

Για σένα αυτές οι σκέψεις.. Για σένα που πίστευες τότε στο ξεκίνημά σου πως μπορείς ...
Read More →

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων και με αφορμή αυτό χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε και να ...
Read More →
Scroll to Top