Το φετινό καλοκαίρι είχα μια παράμετρο ακόμα να σκεφτώ όταν επέλεγα προορισμό διακοπών. Το πού θα μπορούσα να συναντήσω κάποιον από τους διαδικτυακούς μου μαθητές. Οι επιλογές ήταν πολλές καθώς είχα να επιλέξω ανάμεσα στην Ρόδο, την Ιθάκη, τον Άγιο Ευστράτιο, την Μυτιλήνη και άλλα πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα. Τελικά επέλεξα τη Σίφνο στην οποία ζει μόνιμα ο Λευτέρης. Μαθητής που φέτος τελείωσε την Α’ Λυκείου.
Το να ταξιδεύεις σε έναν προορισμό όπου έχεις κάποιον να συναντήσεις καθιστά το ταξίδι από μόνο του πιο ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον έναν μαθητή με τον οποίο έχεις περάσει ώρες μέσα στην διαδικτυακή τάξη και έχεις αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού. Κατέβηκα στο λιμάνι, στις Καμάρες, ένα μέρος που παρότι είναι λιμάνι διαθέτει μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Περπατώντας λίγα μέτρα συνάντησα ένα μαγαζί με κεραμικά στην επιγραφή του οποίου είχε το επίθετο του Λευτέρη. Η Σίφνος έχει παράδοση στα κεραμικά από τα αρχαία χρόνια! Μπαίνοντας μέσα συνάντησα τους γονείς του, οι οποίοι με υποδέχτηκαν εγκάρδια. Μετά από δέκα λεπτά συζήτησης εμφανίστηκε και ο Λευτέρης. Η αμηχανία έκδηλη στην αρχή αλλά λίγα λεπτά αργότερα ήταν σαν να γνωριζόμασταν χρόνια. Συζητήσαμε για την ζωή στο νησί και τις διαφορές από την ζωή στην Αθήνα. Ο Λευτέρης θέλει να φύγει από το νησί και να σπουδάσει αρχιτέκτονας στην Κρήτη. Είναι κοντά στην Σίφνο και η προσαρμογή θα είναι πιο εύκολη από ό,τι σε μια μεγαλούπολη. Στην προσπάθεια του για να μπει στο πανεπιστήμιο βρήκε απρόσμενα σύμμαχο το διαδίκτυο! Και συγκεκριμένα το διαδικτυακό φροντιστήριο Έτσι Μαθαίνω.
Για τους μαθητές σε ένα νησί ή γενικότερα σε ένα απομακρυσμένο μέρος το διαδίκτυο προσφέρει την δυνατότητα να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους όπως και σε ένα παιδί που ζει σε ένα αστικό κέντρο. Μέσω του διαδικτύου μπορούν να κάνουν ζωντανό μάθημα φυσικής, χημείας, αρχαίων ελληνικών, αγγλικών αλλά ακόμα και σχέδιο ή μουσική. Αλλά το σημαντικότερο δεν είναι η πρόσβαση στην γνώση αυτή κάθε αυτή! Είναι η επικοινωνία με ανθρώπους που ζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας και οι επιρροές που δέχονται από αυτούς. Το διαδίκτυο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, μια γέφυρα η οποία περνάει πάνω από βουνά ή θάλασσες για να ενώσει τους ανθρώπους που ξέρουν να πλοηγούνται σωστά μέσα στον απέραντο αυτόν ωκεανό!
Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτελίδας