Στρες … και εξετάσεις!

στρες-…-και-εξετάσεις

Στρες … και εξετάσεις!

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων το στρες είναι αναπόφευκτο! Το λίγο άγχος θεωρείται ένα ισχυρό και δημιουργικό κίνητρο καθώς βοηθά τον μαθητή να γίνει καλύτερος, ωστόσο το πολύ άγχος είναι επιβλαβές και επιδρά αρνητικά στην απόδοση του.

Ας δούμε αναλυτικά ορισμένες τεχνικές που θα περιορίσουν το άγχος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων:

Προσωπικός χρόνος: Μπορεί ο μαθητής να αισθάνεται τεράστια πίεση καθώς δεν θέλει να χάσει ούτε ένα λεπτό από τη μελέτη των μαθημάτων του αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αφιερώσει λίγο από το χρόνο του για να συζητήσει για διάφορα θέματα με τα μέλη της οικογένειας του να προγραμματίσει έναν περίπατο με τους φίλους του για να απολαύσει τον καθαρό αέρα ή ακόμη και να γευματίσει με την οικογένεια του.

Άθληση: Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση αποτελεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αντίδοτο του άγχους. Με την άσκηση ενεργοποιούνται οι μύες του σώματος, αυξάνεται η ροή του αίματος και έτσι αποβάλλεται το άγχος από το σώμα. Η σωματική άσκηση θα βοηθήσει τον μαθητή, θα τον αποφορτίσει από το άγχος και θα τον αναζωογονήσει. Έτσι, μόλις επιστρέψει στη μελέτη των μαθημάτων του θα παρατηρήσει πως η συγκέντρωση του θα είναι πολύ βελτιωμένη.

Ύπνος: Υπάρχει ο εξής «μύθος», να καθίσει ο μαθητής και να διαβάσει όλο το βράδυ μέχρι τις τρεις το πρωί καθώς έτσι θα έχει την πλήρη ησυχία και συγκέντρωση κατά τις βραδινές ώρες (all-nighter) μιας και όλοι οι υπόλοιποι θα κοιμούνται! Στην πραγματικότητα αυτό είναι λάθος, καθώς όχι μόνο είναι σχεδόν αδύνατο να θυμάται το υλικό που έχει διαβάσει στις τρεις το πρωί, αλλά η έλλειψη ύπνου την οποία δεν θα καταφέρει να αναπληρώσει θα συμβάλλει αρνητικά στην απόδοση του.

Αναπνοές: Η αναπνοή είναι ό,τι πιο εύκολο μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει το στρες που αισθάνεται καθώς με τις βαθιές ανάσες χαλαρώνουν οι μύες και να ενθαρρύνεται ο οργανισμός. Κλείστε λοιπόν τα μάτια σας και πάρτε βαθιές αναπνοές!

Σε τι συμπέρασμα καταλήγουμε; Εάν ο μαθητής είναι καλά προετοιμασμένος και αποβάλλει το άγχος του τότε θα θυμηθεί τα πάντα και θα γράψει μια χαρά!

 

Νοέμβρης ήταν η χρονιά..

Και από τότε μετράμε 50 χρόνια. 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 50 χρόνια ...
Read More →

Το Βόρειο Σέλας: Το Φαινόμενο που Συναρπάζει την Ανθρωπότητα

Το Βόρειο Σέλας, γνωστό και ως Aurora Borealis, αποτελεί ένα από τα πιο μαγικά και ...
Read More →

Για σένα, συνάδελφε εκπαιδευτικέ..

Για σένα αυτές οι σκέψεις.. Για σένα που πίστευες τότε στο ξεκίνημά σου πως μπορείς ...
Read More →

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων και με αφορμή αυτό χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε και να ...
Read More →
Scroll to Top