Στρες … και εξετάσεις!

στρες-…-και-εξετάσεις

Στρες … και εξετάσεις!

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων το στρες είναι αναπόφευκτο! Το λίγο άγχος θεωρείται ένα ισχυρό και δημιουργικό κίνητρο καθώς βοηθά τον μαθητή να γίνει καλύτερος, ωστόσο το πολύ άγχος είναι επιβλαβές και επιδρά αρνητικά στην απόδοση του.

Ας δούμε αναλυτικά ορισμένες τεχνικές που θα περιορίσουν το άγχος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων:

Προσωπικός χρόνος: Μπορεί ο μαθητής να αισθάνεται τεράστια πίεση καθώς δεν θέλει να χάσει ούτε ένα λεπτό από τη μελέτη των μαθημάτων του αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αφιερώσει λίγο από το χρόνο του για να συζητήσει για διάφορα θέματα με τα μέλη της οικογένειας του να προγραμματίσει έναν περίπατο με τους φίλους του για να απολαύσει τον καθαρό αέρα ή ακόμη και να γευματίσει με την οικογένεια του.

Άθληση: Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση αποτελεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αντίδοτο του άγχους. Με την άσκηση ενεργοποιούνται οι μύες του σώματος, αυξάνεται η ροή του αίματος και έτσι αποβάλλεται το άγχος από το σώμα. Η σωματική άσκηση θα βοηθήσει τον μαθητή, θα τον αποφορτίσει από το άγχος και θα τον αναζωογονήσει. Έτσι, μόλις επιστρέψει στη μελέτη των μαθημάτων του θα παρατηρήσει πως η συγκέντρωση του θα είναι πολύ βελτιωμένη.

Ύπνος: Υπάρχει ο εξής «μύθος», να καθίσει ο μαθητής και να διαβάσει όλο το βράδυ μέχρι τις τρεις το πρωί καθώς έτσι θα έχει την πλήρη ησυχία και συγκέντρωση κατά τις βραδινές ώρες (all-nighter) μιας και όλοι οι υπόλοιποι θα κοιμούνται! Στην πραγματικότητα αυτό είναι λάθος, καθώς όχι μόνο είναι σχεδόν αδύνατο να θυμάται το υλικό που έχει διαβάσει στις τρεις το πρωί, αλλά η έλλειψη ύπνου την οποία δεν θα καταφέρει να αναπληρώσει θα συμβάλλει αρνητικά στην απόδοση του.

Αναπνοές: Η αναπνοή είναι ό,τι πιο εύκολο μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει το στρες που αισθάνεται καθώς με τις βαθιές ανάσες χαλαρώνουν οι μύες και να ενθαρρύνεται ο οργανισμός. Κλείστε λοιπόν τα μάτια σας και πάρτε βαθιές αναπνοές!

Σε τι συμπέρασμα καταλήγουμε; Εάν ο μαθητής είναι καλά προετοιμασμένος και αποβάλλει το άγχος του τότε θα θυμηθεί τα πάντα και θα γράψει μια χαρά!

 

«5 τρόποι να αποφύγεις την προσωρινή απώλεια μάθησης»

Έι εσείς, μικροί εγκέφαλοι σε διακοπές! Ξέρετε τι συμβαίνει όταν επιστρέφετε στο σχολείο μετά το ...
Read More →
language trip

Language Trip Junior: Μια συναρπαστική εκδρομή στον κόσμο των ξένων γλωσσών!

Τι είναι το Language Trip Junior; Φανταστείτε μια συναρπαστική εκδρομή όπου τα παιδιά σας γίνονται ...
Read More →

Έναρξη Μαθημάτων Προετοιμασίας για τη Γ΄ Λυκείου: Οδηγός για Μαθητές και Γονείς

Η Γ΄ Λυκείου είναι μια κρίσιμη χρονιά για τους μαθητές, καθώς αποτελεί την τελευταία ευκαιρία ...
Read More →

Language Trip: Μια διασκεδαστική εισαγωγή στις ξένες γλώσσες για παιδιά 8-12 ετών

Τι είναι το Language Trip; Το Language Trip είναι ένα πρόγραμμα πολυγλωσσίας που προσφέρεται σε ...
Read More →
Scroll to Top