Βήματα παροχής βοήθειας στους γονείς:
- Η σωστή στιγμή για να αναπτύξουν οι γονείς με τα παιδιά τους μια τέτοια συζήτηση είναι, όταν τα παιδιά θέσουν «Ερωτήσεις»
- Καλό θα ήταν οι γονείς να απαντούν στις ερωτήσεις των παιδιών χωρίς να προσφέρουν λιγότερη ή περισσότερη πληροφόρηση από αυτή που έχουν ανάγκη να πάρουν ή να αφομοιώσουν τα παιδιά. Οι απαντήσεις εξαρτώνται από τις ερωτήσεις του παιδιού και την ψυχοκινητική του ανάπτυξη.
- Απαντάμε στα παιδιά λέγοντας την αλήθεια με απλό και κατανοητό τρόπο (απλές περιγραφές- χρήση ολοκληρωμένων λέξεων(έμμηνος ρύση-έρωτας-στύση-στήθος-αντρικό μόριο/γυναικείο μόριο κτλ).
- Μιλάμε ανοιχτά για το ανθρώπινο σώμα, την λειτουργία του και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα γεννητικά όργανα των δύο φύλων.
- Δεν αποφεύγουμε θέματα, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα. Οι υπεκφυγές δημιουργούν ενοχές, ντροπή και εσφαλμένες εντυπώσεις στα παιδιά.
- Ανάλογα με την ωριμότητα του παιδιού και τη διατύπωση της ερώτησής του ,περιγράφουμε φυσικές λειτουργίες όπως η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη, τα μεταδιδόμενα σεξουαλικά νοσήματα, την αποβολή κ.τ.λ
- Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση χτίζεται σταδιακά και είναι συνεχόμενη.
- Από τις μικρές ηλικίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να μιλάμε στα παιδιά για την αγάπη, την συντροφικότητα, την τρυφερότητα και την επαφή που είναι συνυφασμένη με την σεξουαλικότητα (σύνδεση αγάπης και σεξουαλικότητας).
- Έχει ιδιαίτερη σημασία να εξηγήσουν οι ίδιοι οι γονείς, ότι η σεξουαλική επαφή είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και πως θα πρέπει να συμβαίνει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού. Μόνο έτσι αποκτά νόημα και προσφέρει θετικά συναισθήματα.
- Τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία εμφανίζουν την τάση να ανακαλύπτουν και να εξερευνούν το σώμα τους. Είναι κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο (εκτός κι αν αποτελεί μόνιμη και μοναδική απασχόληση). Μην ενοχοποιείτε αυτήν την τάση, απλά μιλήστε τους για τους κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών).
- Εξηγείστε στο παιδί από νωρίς, ότι το σώμα του είναι άξιο σεβασμού, από το ίδιο το παιδί αλλά και τους άλλους.
- Από πολύ νωρίς μέχρι και την εφηβεία και την ενηλικίωση, οφείλει να γνωρίζει ότι έχει δικαίωμα επιλογής και συναίνεσης σε οποιαδήποτε ενέργεια που σχετίζεται με το σώμα του.
- Η επικοινωνία νηπίων-γονέων είναι μια δεξιότητα απαραίτητη για την ζωή και την εξέλιξη του παιδιού, σε επίπεδο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και γενικότερα. Τα παιδιά αρχίζουν να αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη μέσα από την σχέση αυτή (γενίκευση της επικοινωνίας σε όλα τα ζητήματα που θα προκύψουν μετέπειτα). Η ειλικρίνειά σας θα τα βοηθήσει να αισθανθούν εμπιστοσύνη και να ρωτούν με άνεση και ευκολία τώρα και στο μέλλον.
- Τα παιδιά «πονηρεύονται», όταν αισθάνονται ότι δεν παίρνουν μια ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη απάντηση. Στην προσπάθεια τους να κορέσουν την φυσική τους περιέργεια, πιθανόν να οδηγηθούν σε ανεπιθύμητες επιλογές και ακατάλληλες πηγές γνώσης (παρέες, internet, περιοδικά) Αντίθετα, έχοντας τους γονείς σύμμαχους θα πάρουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση, αποκτώντας υπεύθυνη στάση και υγιή αισθήματα για τα θέματα σεξουαλικότητας .
- Αν έρθετε σε δύσκολη θέση μετά από κάποιο ερώτημα του παιδιού σας , είναι προτιμότερο να του πείτε πως δεν είστε ενημερωμένοι και πως θα φροντίσετε σύντομα να ανταποκριθείτε, παρά να το αποφύγετε ή να του δώσετε πληροφόρηση που δεν ισχύει.
- Αποφύγετε να απαξιώσετε ή να αστειευτείτε με τις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με το σεξ. Πιθανόν να πιστέψουν πως πρόκειται για ένα αστείο θέμα.