Ως διαδικτυακός καθηγητής και εκπαιδευτικός μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έρχομαι συχνά αντιμέτωπος με την κυριαρχούσα αντίληψη πως η διδασκαλία μέσω internet είναι αποτελεσματική μόνο όταν απευθύνεται σε ενήλικες και όχι σε παιδιά. Πόση αλήθεια όμως εμπεριέχεται σε αυτήν την άποψη είναι αδύνατο να απαντηθεί με ακρίβεια, καθώς ο τρόπος μετάδοσης της γνώσης μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή συνεχώς εξελίσσεται ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες όλων των ηλικιακών ομάδων.
Στο ξεκίνημά του το elearning επικεντρώθηκε στη δημιουργία μαθημάτων με την μορφή video (videoμαθήματα). Τα συγκεκριμένα, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσει αλλά για να μπορέσει να κατακτήσει την απαιτούμενη γνώση, θα χρειαστεί να διαθέτει επιμονή, αυτοέλεγχο και ωριμότητα, προσόντα που κατά κύριο λόγο διαθέτουν οι ενήλικες. Γι’ αυτό και κυριάρχησε ορθά η άποψη πως η τηλεκπαίδευση απευθύνεται κυρίως σε αυτούς.
Σήμερα, που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, η τηλεκπαίδευση και ιδίως η σύγχρονη τηλεκπαίδευση, μετατρέπει το μάθημα σε μια ζωντανή διαδικασία στην οποία ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να ανακαλύψει τις δεξιότητες και τις κλίσεις του μαθητή ώστε να τον διδάξει με τρόπο απλούστερο και πιο αποδοτικό. Τα σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία μετατρέπουν την μάθηση σε διασκέδαση. Παιχνίδια, quizzes, videos, αλλά και πολλά άλλα εργαλεία έχουν τροποποιηθεί ώστε να προσφέρουν γνώσεις παράλληλα με ψυχαγωγία.
Αναλογιστείτε πόσο πιο εύκολα μαθαίνουν οι μαθητές την προπαίδεια του 5 σε σχέση με των άλλων αριθμών εξαιτίας της τριβής τους με αυτήν παίζοντας το γνωστό σε όλους μας «κρυφτό» και μετρώντας, όταν έπρεπε να «φυλάξουν», πάντα με τα πολλαπλάσια του 5.
Το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταδίδουμε τη γνώση σε ένα παιδί και η αληθινή χαρά που δοκιμάζεται στην διδασκαλία, η καλύτερη μέθοδος προσέγγισης της μαθησιακής διαδικασίας. Οι υπολογιστές και το internet αποτελούν μεγάλο όπλο για να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς όλο και περισσότερες εφαρμογές μας δίνουν αυτήν τη δυνατότητα και γίνονται αρωγοί στην προσπάθειά μας για παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης.
Θεωρώ πως σε λίγα χρόνια η γνώση θα παρέχεται κατά κύριο λόγο μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Με αυτήν την πιθανότητα που τείνει να γίνει βεβαιότητα, και δεδομένης της αναγκαιότητας για δια βίου μάθηση, γιατί να μην θέσουμε τις βάσεις στους νέους από νωρίς ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν σωστά τη γνώση που τους προσφέρεται από τα σύγχρονα αυτά μέσα, ευκολότερα και σε αφθονία;
Γράφει ο Παύλος Ξύνας