Ο Υπνος στη Παιδική και Εφηβική Ηλικία

Υπνος στη Παιδική και Εφηβική Ηλικία

«Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά…», λέει ο λαός και δεν φαίνεται να έχει άδικο. Το ξέρεις ότι πρέπει να κοιμάσαι πολλές ώρες για να μεγαλώσεις φυσιολογικά; Ένα παιδί 3 έως 5 ετών θα πρέπει να κοιμάται την ημέρα 11-13 ώρες, ενώ για τους εφήβους, 10 με 11 ώρες είναι αρκετές.

Ο καλός χρονικά και ποιοτικά ύπνος σε ξεκουράζει, σου δίνει ενέργεια, ώστε να είσαι σωματικά δραστήριος κατά τη διάρκεια της ημέρας, και σου προσφέρει καλή διάθεση. Επίσης, σου δυναμώνει τη μνήμη και σου ενισχύει τη δημιουργικότητα, δύο παράγοντες που θα σε βοηθήσουν και στο σχολείο. Έχε, ακόμη, υπόψη ότι εάν κοιμάσαι αρκετές ώρες, πετυχαίνεις και την ομαλή ανάπτυξη των μυών και των οστών του σώματός σου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι λιγότερες ώρες ύπνου έχουν βρεθεί να έχουν σχέση και με την αύξηση στο βάρος. Αυτό συμβαίνει, διότι όταν κοιμάσαι λιγότερο, έχεις τελικά περισσότερη ώρα στη διάθεσή σου για να φας, και παράλληλα δεν έχεις τις απαραίτητες δυνάμεις για να ασκηθείς μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, οι λιγότερες ώρες ύπνου συνδυάζονται εύκολα με αυξημένη παρακολούθηση τηλεόρασης και παράλληλο «τσιμπολόγημα», τα οποία πιθανότατα να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικό σου βάρους.

Άρα, είναι σημαντικό να κοιμάσαι καλά, και από άποψη χρόνου και από άποψη ποιότητας. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν κάποιες «οδηγίες», όπως να έχεις πάνω-κάτω συγκεκριμένη ώρα που πας για ύπνο, να περιορίζεις την παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα βιντεοπαιχνίδια σε 2 ώρες το περισσότερο την ημέρα, καθώς και την κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Επίσης, για την καλή ποιότητα ύπνου είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να μην υπάρχει στο δωμάτιό σου τηλεόραση, και να κοιμάσαι σε ένα ήρεμο, χωρίς φασαρία και φώτα περιβάλλον. Με λίγα λόγια, ο ύπνος φαίνεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξή και την υγεία σου γενικότερα. Φρόντισε, λοιπόν, να μην τον αμελείς!

language trip

Language Trip Junior: Μια συναρπαστική εκδρομή στον κόσμο των ξένων γλωσσών!

Τι είναι το Language Trip Junior; Φανταστείτε μια συναρπαστική εκδρομή όπου τα παιδιά σας γίνονται ...
Read More →

Έναρξη Μαθημάτων Προετοιμασίας για τη Γ΄ Λυκείου: Οδηγός για Μαθητές και Γονείς

Η Γ΄ Λυκείου είναι μια κρίσιμη χρονιά για τους μαθητές, καθώς αποτελεί την τελευταία ευκαιρία ...
Read More →

Language Trip: Μια διασκεδαστική εισαγωγή στις ξένες γλώσσες για παιδιά 8-12 ετών

Τι είναι το Language Trip; Το Language Trip είναι ένα πρόγραμμα πολυγλωσσίας που προσφέρεται σε ...
Read More →

Νέο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Game Design for Kids with Roblox

Σας προσκαλούμε στο “Game Design for Kids with Roblox”: Μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά ...
Read More →
Scroll to Top