Να μπορούσα να σ’αγκαλιάσω…

Να μπορούσα να σ’αγκαλιάσω…

Οι πρωινές αχτίδες του ήλιου μπαίνουν δειλά στο δωμάτιο… ανοίγω τον υπολογιστή… κάνω τον espresso μου και επιστρέφω στο γραφείο κοντά στο παράθυρο… είναι και πέντε… Πρέπει να ετοιμάσω την τάξη μου… Σήμερα έχω όρεξη για κάτι διαφορετικό… ας τους περιμένω στην πλατφόρμα με λίγη μουσική… Φεβρουάριος αλλά έξω μυρίζει Άνοιξη. Λες να έχει ήλιο στην Αθήνα ή βρέχει όπως χθες στη Θεσσαλονίκη. Πάντως εδώ στην Τοσκάνη οι μέρες είναι υπέροχες… όχι όπως στον Καναδά που δεν μπορούν να βγουν έξω από το κρύο. Δεν είμαστε, βέβαια, Κρήτη, που έχει πάντα καλό καιρό όπως λέει και ο Κώστας στο μάθημα. Πάλι ταξίδευα και πέρασε η ώρα….

-Καλημέρα Κωνσταντίνα! Τι κάνεις;

– Καλημέρα κυρία Σοφία. Μια χαρά!

-Δεν μπορείς να φανταστείς τι σας έχω ετοιμάσει σήμερα…

-Σε βλέπω ορεξάτη πρωί πρωί…

– Είναι που χαίρομαι με τα απλά πράγματα. Ξέρεις…, καμιά φορά σκέφτομαι ποιος να το πίστευε ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα σας έκανα μάθημα από τόσο μακριά μέσω του υπολογιστή. Λες κάποια στιγμή να φτάσουμε στο σημείο να μπορώ να σας κάνω μια αγκαλιά διαδικτυακή;

-Έχουμε ήδη φτάσει κυρία Σοφία. Δεν το αισθάνεσαι που σε αγκαλιάζω…;

 

Όταν όλος ο κόσμος αλλάζει, ακολούθησε το ένστικτό σου και μη φοβάσαι! Το καινούριο… το διαφορετικό δεν σε απειλεί. Ήρθε για να σε βοηθήσει να εξελιχθείς. Οι κίνδυνοι πάντα ελλοχεύουν, αρκεί να ξέρεις να χρησιμοποιείς τα διάφορα μέσα.

Το διαδικτυακό μάθημα είναι το μέλλον όχι γιατί θέλει να αντικαταστήσει την παραδοσιακή σχολική τάξη, όχι γιατί απαξιώνει την διά ζώσης διδασκαλία, όχι γιατί είναι μόδα και είμαστε επιρρεπείς σε οτιδήποτε ξενόφερτο. Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση είναι το μέλλον, γιατί καταφέρνει να συνδυάζει όλα τα θετικά μίας σχολικής ομάδας η οποία με τη χρήση των διαφόρων προγραμμάτων και εργαλείων αλληλεπιδρά και έχει πρόσβαση στον κόσμο του διαδικτύου. Η παραδοσιακή διδασκαλία αποτελεί τη βάση στην οποία χτίζεται το διαδικτυακό μάθημα. Έπειτα εμπλουτίζεται καθημερινά, για να κεντρίσει το ενδιαφέρον, για να καλλιεργήσει κλίσεις, για να αφυπνίσει και να επαναφέρει το μαθητή στο πεδίο της γνώσης. Το διαδικτυακό μάθημα δεν είναι κάτι ξένο όπως μια στείρα μετάδοση γνώσης χωρίς ίχνος αντίληψης της σύγχρονης πραγματικότητας, χωρίς συνειδητοποίηση της ψυχολογίας και του τρόπου ζωής των νέων παιδιών. Αντιθέτως, είναι ό,τι πιο άμεσο και οικείο στον μαθητή που βλέπει τα πάντα να αλλάζουν και κανέναν να μην αποδέχεται αυτήν την αλλαγή. Η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι από τα πολυτιμότερα εργαλεία του νέου ανθρώπου. Η περιήγηση στο διαδίκτυο είναι μια πόρτα ορθάνοιχτη σε δρόμους μοναδικούς που σε οδηγούν στη γνώση και στην ελευθερία. Η μάθηση μέσω του διαδικτυακού μαθήματος είναι ο συγκερασμός των παραδοσιακών αξιών με τις εκπληκτικές δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία της εποχής μας. Όλα είναι προσβάσιμα… αλλά απαιτείται κριτική ικανότητα και ενημέρωση για την ορθή χρήση τους. Η οικογένεια έχει χρέος να μορφώσει ουσιαστικά τον μαθητή, ώστε να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους και να αξιοποιεί τα θετικά των μέσων. Η ομάδα των διαδικτυακών καθηγητών του Έτσι Μαθαίνω έχουν τη διάθεση και τη γνώση να δείξουν στον νέο τον δρόμο της πραγματικής μάθησης, της έρευνας, της αναζήτησης της αλήθειας, της ελευθερίας, γιατί η γνώση απελευθερώνει τον άνθρωπο…!

  • Πόσο πιο ελεύθερος αισθάνεται ο μαθητής, όταν μέσω της τηλεκπαίδευσης και της χρήσης των τεχνολογικών μέσων δεν περιορίζεται και είναι έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο όλο!.
  • Ναι, κυρία Σοφία…. εγώ καμιά φορά αισθάνομαι ότι μπορώ να ονειρευτώ ξανά παρά τα όσα συμβαίνουν και να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου, γιατί ο κόσμος είναι μπροστά μου. Και αφού, παιδιά, μπορώ παρά τα κινητικά μου προβλήματα να έχω πρόσβαση στη γνώση με ίσους όρους και χωρίς περιορισμούς …τότε ναι …θα κατακτήσω τον κόσμο!!!

Πάλι ξενύχτησα σήμερα… Τελικά, αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, πάλι δασκάλα θα γινόμουν…. διαδικτυακή!!!

 

Ανδρονίκη Τάχη – Λαβούτη

Language Trip: Μια διασκεδαστική εισαγωγή στις ξένες γλώσσες για παιδιά 8-12 ετών

Τι είναι το Language Trip; Το Language Trip είναι ένα πρόγραμμα πολυγλωσσίας που προσφέρεται σε ...
Read More →

Νέο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Game Design for Kids with Roblox

Σας προσκαλούμε στο νέο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας “Game Design for Kids with Roblox”! Αυτό ...
Read More →

«Αν επέλεγα τα θέματα των Πανελληνίων 2024»

Τι θα γινόταν άραγε αν οι καθηγητές μας γίνονταν θεματοδότες στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις; Θα ...
Read More →

Time Management ή αλλιώς, πώς να διαχειριστείς σωστά τον χρόνο σου.

Η διαχείριση του χρόνου σίγουρα είναι πολύ σημαντική μιας και μπορεί να μας βοηθήσει τόσο ...
Read More →
Scroll to Top