Και τώρα… διακοπές!

Και τώρα… διακοπές!

Και τώρα… διακοπές! 

Οι μαθητές ολοκληρώνουν τις εξετάσεις τους και ξεκινούν οι καλοκαιρινές τους διακοπές! Αρκετοί είναι αυτοί, ακόμη και κατά την περίοδο των εξετάσεων που είναι σε καλοκαιρινή διάθεση και προγραμματίζουν τις αποδράσεις τους αμέσως μόλις τελειώσουν οι εξετάσεις. Και τώρα λοιπόν… διακοπές!

Πως επηρεάζονται οι μαθητές από το διάστημα των διακοπών; Όταν μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπών ο μαθητής χαλάει το πρόγραμμα της καθημερινότητάς του καθώς απέχει από το καθημερινό του διάβασμα. Αυτό έχει ως αντίκτυπο να μειώνεται η σχολική ανάπτυξη του μαθητή καθώς και η επίδοσή του. Από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει αποδειχτεί ότι οι μαθητές έχουν χαμηλότερη απόδοση αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Η διαμάχη μεταξύ γονιών και μαθητών καλά κρατεί καθώς η φράση που ακούγεται συχνά από τους γονείς κατά την περίοδο των διακοπών δεν είναι άλλη από την εξής: «άνοιξε κανένα βιβλίο να διαβάσεις». Όμως οι καλοκαιρινές διακοπές για τους μαθητές είναι μια ανάσα για να διώξουν όλες τις υποχρεώσεις από τη σχολική χρονιά. Σημαντικό να αναφερθεί ότι η πιο ευάλωτη ομάδα μαθητών κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών είναι οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Πώς να διαχειριστούν την περίοδο των διακοπών; Οι μαθητές, κατά την περίοδο των καλοκαιρινών τους διακοπών μπορούν να διατηρήσουν την επαφή τους με το διάβασμα μέσα από διάφορες δραστηριότητες χωρίς βέβαια να χάσουν τη διασκέδαση και την ξεκούρασή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γράφουν εκθέσεις, να λύνουν προβλήματα και ασκήσεις και να διαβάζουν άπειρα βιβλία για να μη χάνουν τις μαθησιακές δεξιότητες. Ειδικότερα, ο μαθητής πρέπει να αγαπήσει το διάβασμα και όχι να θεωρεί ότι είναι μια αναγκαστική διαδικασία στην οποία είναι υποχρεωμένος να ανταπεξέλθει. Για αυτό, ας αφήσουμε τον μαθητή να διαλέξει οποιοδήποτε εξωσχολικό βιβλίο επιθυμεί ώστε να τον συντροφεύει στις καλοκαιρινές διακοπές. Έτσι, οι μέρες των διακοπών μπορούν να μετατραπούν σε πηγή γνώσεων.

 

Νοέμβρης ήταν η χρονιά..

Και από τότε μετράμε 50 χρόνια. 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 50 χρόνια ...
Read More →

Το Βόρειο Σέλας: Το Φαινόμενο που Συναρπάζει την Ανθρωπότητα

Το Βόρειο Σέλας, γνωστό και ως Aurora Borealis, αποτελεί ένα από τα πιο μαγικά και ...
Read More →

Για σένα, συνάδελφε εκπαιδευτικέ..

Για σένα αυτές οι σκέψεις.. Για σένα που πίστευες τότε στο ξεκίνημά σου πως μπορείς ...
Read More →

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων και με αφορμή αυτό χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε και να ...
Read More →
Scroll to Top