Εκπαιδεύοντας τους εκπαιδευτικούς.

Εκπαιδεύοντας τους εκπαιδευτικούς.

Πέρασε ένας χρόνος από την πρώτη διοργάνωση του σεμιναρίου Ο Διαδικτυακός Καθηγητής και θεωρούμε υποχρέωσή μας να μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες που αποκομίσαμε εκπαιδεύοντας εκπαιδευτικούς.

Διαπιστώσεις

Πρώτον, είναι πολύ ενθαρρυντικό και αισιόδοξο το γεγονός ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν αρχίσει και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην διδασκαλία με την βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή.  Ο αριθμός των αιτήσεων που συμπληρώθηκαν αποτελούν ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ταχεία ανάπτυξη της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς εκπαιδευτικούς που συμπλήρωσαν την αίτηση παρακολούθησαν τελικά το σεμινάριο επιβεβαιώνει την αναβλητικότητα αλλά και τον καθησυχασμό που μας διακατέχει όταν πρόκειται να ασχοληθούμε με κάτι νέο.

Δεύτερον, το μεγαλύτερο ποσοστό από τους καθηγητές που παρακολούθησαν το σεμινάριο διδάσκει ξένες γλώσσες ή την Ελληνική ως ξένη γλώσσα. Αυτό συμβαίνει διότι πιθανότατα  οι εν λόγω καθηγητές έχουν να ανταγωνιστούν σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας καθώς όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί φορείς του εξωτερικού προσπαθούν να κερδίσουν Έλληνες μαθητές διδάσκοντας διαδικτυακά από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Τρίτον, ακόμα η πλειοψηφία του κόσμου ακόμα και των ίδιων των εκπαιδευτικών έχει ταυτίσει το διαδικτυακό μάθημα με το Skype. Πράγματι το Skype αποτελεί προθάλαμο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης καθώς σχεδόν όλοι οι καθηγητές που παρακολούθησαν το σεμινάριό μας είχαν μια προηγούμενη εμπειρία διδασκαλίας μέσω Skype. Ομως, στην προσπάθεια τους να κάνουν ένα ολοκληρωμένο μάθημα μέσω skype άρχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας των οποίων το μάθημα ήταν μόνο συζήτηση χωρία καμία διαδραστικότητα.

Τα μυστικά της επιτυχίας του σεμιναρίου

Το σεμινάριο μας έχει δώσει μεγαλύτερη βάση στο πρακτικό κομμάτι της διαδικτυακής εκπαίδευσης. Έτσι οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν όλα τα προγράμματα που μπορεί κάποιος δάσκαλος να χρησιμοποιήσει για να κάνει μια προσομοίωση του παραδοσιακού μαθήματος σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, το ψηφιακό υλικό, οι ψηφιακές σημειώσεις και η ψηφιακή γραφίδα είναι έννοιες που είναι καλό να ξέρεις να ορίζεις αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς. Για αυτό το λόγο στο σεμινάριό μας έχουμε επικεντρωθεί στην πρακτική εφαρμογή.

Η εμπειρία του διαδικτυακού μαθήματος είναι κάτι που μπορεί να αποκομίσει κάποιος δάσκαλος μόνο κατά την διάρκεια των μαθημάτων του. Εμείς όμως μέσα από το σεμινάριό προσφέρουμε κομμάτια της δικής μας πολυτεούς εμπειρίας προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να εξοικονομήσουν χρόνο και να φτάσουν στην εξοικείωση με τη διαδικτυακή τάξη το συντομότερο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς που μας εμπιστευτήκαν και μας έδωσαν την ευκαιρία να τους μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας. Επίσης θα τα σχόλια που έγραψαν για μας οι εκπαιδευόμενοι στο ερωτηματολόγιο που τους εστάλη σχετικά με τη δομή, το περιεχόμενο, την αποδοτικότητα και την συνολική εικόνα του σεμιναρίου, αποτελούν για εμάς πηγή έμπνευση για την εξέλιξη μας.

Σας επισυνάπτουμε την παρουσίαση με τις απαντήσεις που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί μετά το τέλος των σεμιναρίων.

Απαντήσεις ερωτηματολογίου

Για το Έτσι Μαθαίνω γράφει
ο Παύλος Ξύνας

Νοέμβρης ήταν η χρονιά..

Και από τότε μετράμε 50 χρόνια. 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 50 χρόνια ...
Read More →

Το Βόρειο Σέλας: Το Φαινόμενο που Συναρπάζει την Ανθρωπότητα

Το Βόρειο Σέλας, γνωστό και ως Aurora Borealis, αποτελεί ένα από τα πιο μαγικά και ...
Read More →

Για σένα, συνάδελφε εκπαιδευτικέ..

Για σένα αυτές οι σκέψεις.. Για σένα που πίστευες τότε στο ξεκίνημά σου πως μπορείς ...
Read More →

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων και με αφορμή αυτό χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε και να ...
Read More →
Scroll to Top