Γονείς, παιδιά και .. τεχνολογία!

Γονείς, παιδιά και .. τεχνολογία!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η τεχνολογία έχει εισβάλει σιγά-σιγά τόσο στην καθημερινότητα μας όσο και σε έναν πολύ σημαντικό κλάδο που είναι ο κλάδος της εκπαίδευσης.

Στη σημερινή εποχή, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η γνώση περιορίζεται μόνο στα βιβλία. Οι καιροί έχουν αλλάξει και η γνώση πλέον περιλαμβάνει τη χρήση των ψηφιακών πλατφορμών όπως είναι οι ιστοσελίδες, οι διάφορες εφαρμογές και τα βίντεο, οι ζωντανές συνομιλίες κ.λπ. Η νέα τεχνολογία λοιπόν, είναι αυτή που προσφέρει απλόχερα στα παιδιά την «ανεξαρτησία» τους σε πολλά θέματα όπου η συμμετοχή των γονέων δεν κρίνεται απαραίτητη.

Σε καθημερινή βάση, διακρίνονται ορισμένα γεγονότα τα οποία προβληματίζουν τους γονείς. Αρχικά, η απορρόφηση των παιδιών στην τεχνολογία με διάφορα μέσα όπως τα γραπτά μηνύματα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιορίζουν τη διαθεσιμότητά τους στην επικοινωνία με τους γονείς τους. Οι επιπτώσεις αυτής της αποστασιοποίησης είναι πολλές διότι δεν υπάρχει εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στους παραπάνω και αυτό έχεις ως αντίκτυπο τα παιδιά να αισθάνονται λιγότερη οικειότητα, άνεση, εμπιστοσύνη και ασφάλεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεχνολογικού χάσματος ανάμεσα στους μαθητές και τους γονείς. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ενώ η τεχνολογία συμβάλλει στην επέκταση της γνώσης και στην βελτίωση της εκπαίδευσης ορισμένες φορές αποτελεί πηγή συγκρούσεων μεταξύ των γονέων και των παιδιών.

Από την άλλη πλευρά, οι γονείς αγωνίζονται για να αποκτήσουν την άνεση με την νέα τεχνολογία όπως έχουν και τα παιδιά τους τα οποία χειρίζονται άψογα τους υπολογιστές και τα κινητά καλύτερα και από τους ενήλικες. Σε έναν τόσο σημαντικό τομέα της ζωής των παιδιών αυτή η απόκλιση που εντοπίζεται στην ικανότητά τους καθιστά πιο δύσκολο για τους γονείς να αναλάβουν το ρόλο του δασκάλου και να καθοδηγήσουν τα παιδιά σύμφωνα με την τεχνολογία. Έτσι, εξαιτίας της έλλειψης των τεχνολογικών γνώσεων από την πλευρά πολλών γονιών δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν την «εξουσία» στα μάτια των παιδιών τους.

Καταληκτικά, η τεχνολογία αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη γνώση για αυτό και είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο για να συμβάλει θετικά στην εκπαίδευση των μαθητών.

 

Time Management ή αλλιώς, πώς να διαχειριστείς σωστά τον χρόνο σου.

Η διαχείριση του χρόνου σίγουρα είναι πολύ σημαντική μιας και μπορεί να μας βοηθήσει τόσο ...
Read More →

Η σημασία της αξιολόγησης

Η μηνιαία αξιολόγηση των μαθητών μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνεργασίας μας με τα παιδιά! ...
Read More →

Πλησιάζουν οι βαθμοί. Ε και; 4 βήματα που θα σε βοηθήσουν να πας παρακάτω!

Οι βαθμοί είναι μερικά ακόμα νούμερα και σίγουρα δε φέρνουν το τέλους του κόσμου! Μπήκε ...
Read More →

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Game Design for Kids with Roblox

Είμαστε ενθουσιασμένοι να σας προσκαλέσουμε στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας “Game Design for Kids with ...
Read More →
Scroll to Top