Γονείς, παιδιά και .. τεχνολογία!

Γονείς, παιδιά και .. τεχνολογία!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η τεχνολογία έχει εισβάλει σιγά-σιγά τόσο στην καθημερινότητα μας όσο και σε έναν πολύ σημαντικό κλάδο που είναι ο κλάδος της εκπαίδευσης.

Στη σημερινή εποχή, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η γνώση περιορίζεται μόνο στα βιβλία. Οι καιροί έχουν αλλάξει και η γνώση πλέον περιλαμβάνει τη χρήση των ψηφιακών πλατφορμών όπως είναι οι ιστοσελίδες, οι διάφορες εφαρμογές και τα βίντεο, οι ζωντανές συνομιλίες κ.λπ. Η νέα τεχνολογία λοιπόν, είναι αυτή που προσφέρει απλόχερα στα παιδιά την «ανεξαρτησία» τους σε πολλά θέματα όπου η συμμετοχή των γονέων δεν κρίνεται απαραίτητη.

Σε καθημερινή βάση, διακρίνονται ορισμένα γεγονότα τα οποία προβληματίζουν τους γονείς. Αρχικά, η απορρόφηση των παιδιών στην τεχνολογία με διάφορα μέσα όπως τα γραπτά μηνύματα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιορίζουν τη διαθεσιμότητά τους στην επικοινωνία με τους γονείς τους. Οι επιπτώσεις αυτής της αποστασιοποίησης είναι πολλές διότι δεν υπάρχει εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στους παραπάνω και αυτό έχεις ως αντίκτυπο τα παιδιά να αισθάνονται λιγότερη οικειότητα, άνεση, εμπιστοσύνη και ασφάλεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεχνολογικού χάσματος ανάμεσα στους μαθητές και τους γονείς. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ενώ η τεχνολογία συμβάλλει στην επέκταση της γνώσης και στην βελτίωση της εκπαίδευσης ορισμένες φορές αποτελεί πηγή συγκρούσεων μεταξύ των γονέων και των παιδιών.

Από την άλλη πλευρά, οι γονείς αγωνίζονται για να αποκτήσουν την άνεση με την νέα τεχνολογία όπως έχουν και τα παιδιά τους τα οποία χειρίζονται άψογα τους υπολογιστές και τα κινητά καλύτερα και από τους ενήλικες. Σε έναν τόσο σημαντικό τομέα της ζωής των παιδιών αυτή η απόκλιση που εντοπίζεται στην ικανότητά τους καθιστά πιο δύσκολο για τους γονείς να αναλάβουν το ρόλο του δασκάλου και να καθοδηγήσουν τα παιδιά σύμφωνα με την τεχνολογία. Έτσι, εξαιτίας της έλλειψης των τεχνολογικών γνώσεων από την πλευρά πολλών γονιών δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν την «εξουσία» στα μάτια των παιδιών τους.

Καταληκτικά, η τεχνολογία αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη γνώση για αυτό και είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο για να συμβάλει θετικά στην εκπαίδευση των μαθητών.

 

«5 τρόποι να αποφύγεις την προσωρινή απώλεια μάθησης»

Έι εσείς, μικροί εγκέφαλοι σε διακοπές! Ξέρετε τι συμβαίνει όταν επιστρέφετε στο σχολείο μετά το ...
Read More →
language trip

Language Trip Junior: Μια συναρπαστική εκδρομή στον κόσμο των ξένων γλωσσών!

Τι είναι το Language Trip Junior; Φανταστείτε μια συναρπαστική εκδρομή όπου τα παιδιά σας γίνονται ...
Read More →

Έναρξη Μαθημάτων Προετοιμασίας για τη Γ΄ Λυκείου: Οδηγός για Μαθητές και Γονείς

Η Γ΄ Λυκείου είναι μια κρίσιμη χρονιά για τους μαθητές, καθώς αποτελεί την τελευταία ευκαιρία ...
Read More →

Language Trip: Μια διασκεδαστική εισαγωγή στις ξένες γλώσσες για παιδιά 8-12 ετών

Τι είναι το Language Trip; Το Language Trip είναι ένα πρόγραμμα πολυγλωσσίας που προσφέρεται σε ...
Read More →
Scroll to Top