Αλεξάνδρα Σταύρου's blog

Γονείς, παιδιά και .. τεχνολογία!

Γονείς, παιδιά και .. τεχνολογία!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η τεχνολογία έχει εισβάλει σιγά-σιγά τόσο στην καθημερινότητα μας όσο και σε έναν πολύ σημαντικό κλάδο που είναι ο κλάδος της εκπαίδευσης.

Στη σημερινή εποχή, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η γνώση περιορίζεται μόνο στα βιβλία. Οι καιροί έχουν αλλάξει και η γνώση πλέον περιλαμβάνει τη χρήση των ψηφιακών πλατφορμών όπως είναι οι ιστοσελίδες, οι διάφορες εφαρμογές και τα βίντεο, οι ζωντανές συνομιλίες κ.λπ. Η νέα τεχνολογία λοιπόν, είναι αυτή που προσφέρει απλόχερα στα παιδιά την «ανεξαρτησία» τους σε πολλά θέματα όπου η συμμετοχή των γονέων δεν κρίνεται απαραίτητη.

Και τώρα… διακοπές!

Και τώρα… διακοπές!

Και τώρα… διακοπές! 

Οι μαθητές ολοκληρώνουν τις εξετάσεις τους και ξεκινούν οι καλοκαιρινές τους διακοπές! Αρκετοί είναι αυτοί, ακόμη και κατά την περίοδο των εξετάσεων που είναι σε καλοκαιρινή διάθεση και προγραμματίζουν τις αποδράσεις τους αμέσως μόλις τελειώσουν οι εξετάσεις. Και τώρα λοιπόν… διακοπές!

Τι ΔΕΝ θέλεις να συμβεί τις ημέρες των εξετάσεων!

Τι ΔΕΝ θέλεις να συμβεί τις ημέρες των εξετάσεων!

Το πιο σημαντικό κεφάλαιο για να αποδείξεις όλη την προσπάθεια που κατέβαλες στα μαθήματά σου όλη τη σχολική χρονιά μόλις έφτασε: Εξετάσεις! Όσο καλά και αν είσαι προετοιμασμένος υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να σε βγάλουν εκτός προγραμματισμού και εύχεσαι.. να μη σου τύχουν!

Τι μπορεί να συμβεί;

1. Να μην χτυπήσει το ξυπνητήρι! Ο καλύτερός μας φίλος στην περίοδο των εξετάσεων είναι το ξυπνητήρι. Προγραμματίζουμε την αφύπνισή μας είτε με ένα ρολόι είτε με το κινητό μας τηλέφωνο.

Στρες … και εξετάσεις!

Στρες … και εξετάσεις!

Στρες … και εξετάσεις!

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων το στρες είναι αναπόφευκτο! Το λίγο άγχος θεωρείται ένα ισχυρό και δημιουργικό κίνητρο καθώς βοηθά τον μαθητή να γίνει καλύτερος, ωστόσο το πολύ άγχος είναι επιβλαβές και επιδρά αρνητικά στην απόδοση του.

Ας δούμε αναλυτικά ορισμένες τεχνικές που θα περιορίσουν το άγχος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων:

Δυσλεξία

Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες: Δυσλεξία

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία βιολογικής αιτιολογίας η οποία εμποδίζει την εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης από παιδιά που έχουν, όμως, τις αντίστοιχες δυνατότητες. Τα παιδιά στα οποία έχει διαγνωστεί δυσλεξία είναι αυτά των οποίων η νοημοσύνη είναι κανονική ή ανώτερη. Επιπλέον, είναι έξυπνα και η προφορική τους επικοινωνία είναι φυσιολογική.

Αξιοσημείωτα είναι ορισμένα ονόματα διάσημων ανθρώπων που έχουν χαρακτηριστεί ως δυσλεκτικοί: Albert Einstein, Alexandrer Graham Bell, Robert Kennedy, John Lennon, Orlando Bloom.

Το φυσικό «ντοπάρισμα» των μαθητών για την εξεταστική περίοδο!

Το φυσικό «ντοπάρισμα» των μαθητών για την εξεταστική περίοδο!

Διατροφή: Σύμμαχος στις εξετάσεις!

Οι μέρες για τις εξετάσεις έφτασαν! Γονείς και μαθητές εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία. Σύμμαχος σε αυτή τη διαδρομή αποτελεί η ισορροπημένη διατροφή. Ας δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον μαθητή σε αυτή τη σημαντική στιγμή για να ολοκληρώσει νωρίτερα το διάβασμα της προγραμματισμένης ύλης. 

Ξεκινάμε την ημέρα με σωστό πρωινό. Ο ρόλος του πρωινού γεύματος είναι πολύ σημαντικός καθώς ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ένα τονωτικό πρωινό, είναι αναγκαίο καθώς εξασφαλίζει αυξημένη μνήμη και καλύτερη συγκέντρωση.

Ύπνος... η καλύτερη «τροφή» του μυαλού!

Ύπνος... η καλύτερη «τροφή» του μυαλού!

Η καλύτερη "τροφή" του μυαλού είναι ο ύπνος!

Ο ύπνος, για τους μαθητές είναι απαραίτητος σε περιόδους εξετάσεων καθώς είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν στο 100% των δυνάμεων τους όταν είναι κουρασμένοι από το πολύωρο καθημερινό διάβασμα. Ορισμένοι συνηθίζουν τη μελέτη μέχρι αργά το βράδυ πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν νωρίτερα με το διάβασμα τους. Όμως, για να κατανοήσει και να αφομοιώσει το μυαλό του μαθητή όλες αυτές τις πληροφορίες από το διάβασμα θα πρέπει να αφιερώσει κάποιες ώρες για την ξεκούραση του και ειδικότερα για τον βραδινό ύπνο. 

Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες!

Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες!

Κυριακή 14 Μάη .. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη γιορτή της μητέρας!

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το ιερό πλάσμα, στη μητέρα μας, δεν αξίζει μόνο μία μέρα αλλά αξίζουν όλες οι μέρες ολόκληρης της ζωής μας. Γιατί η μητέρα μας ήταν πάντα εκεί τις περισσότερες φορές που πέσαμε και χτυπήσαμε. Ήταν αυτή που με ένα της φιλάκι ο πόνος εξαφανιζόταν μονομιάς.

Από το Βορρά μέχρι το Νότο, από τη Δύση ως την Ανατολή παντού σε όλον τον πλανήτη υπάρχει η μητέρα η οποία λατρεύεται με ξεχωριστό τρόπο από τον καθένα μας στην καθιερωμένη «γιορτή της μητέρας».