Άντα Λειβαδά's blog

Η Φυσική ενός... Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Η Φυσική ενός... Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις ή ακούς πως όλα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά σου, συνδέονται άμεσα με τη Φυσική και εξηγούνται μέσα από αυτή. Έχεις όμως παρατηρήσει ποτέ ένα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο προσπαθώντας να διακρίνεις το πλήθος των φυσικών φαινομένων που εξελίσσονται μπροστά σου;

Γιατί να μάθω Μαθηματικά;

Γιατί μαθαίνω μαθηματικά; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν πολλά παιδιά στους γονείς τους, στους δασκάλους τους και στους καθηγητές τους τόσο σε μικρές τάξεις του σχολείου όσο και σε μεγαλύτερες.

Και η απάντηση που συνήθως δίνεται είναι η εξής: Τα μαθηματικά είναι χρήσιμα, θα το διαπιστώσετε αργότερα, τα μαθηματικά είναι παντού. Με αυτές τις γενικές απαντήσεις, όμως, ουσιαστικά το ερώτημα παραμένει αναπάντητο και περιπλέκεται ακόμα περισσότερο στο μυαλό των παιδιών.

Η σημασία των επικοινωνιακών δεξιοτήτων για τα παιδιά

Η σημασία των επικοινωνιακών δεξιοτήτων για τα παιδιά

Η πανδημία δυστυχώς συνεχίζεται παρότι δεν υπάρχουν πια καθολικά lockdown όμως οι συνέπειες της δυστυχώς έχουν επεκταθεί και στις ψυχές και τα συναισθήματα ειδικά των παιδιών. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει πως τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι έχουν επανέλθει στην κοινωνική τους ζωή με ένα νέο απόκτημα, το λεγόμενο κοινωνικό άγχος. Πολλοί από αυτούς έχουν χάσεις τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και νιώθουν τεράστια ανασφάλεια όταν βρίσκονται έξω από το προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού τους.

Πως η Ελληνίδα μάνα της Σοφίας Κουρτίδου έγινε "μαθήτρια" του Έτσι Μαθαίνω

Πως η Ελληνίδα μάνα της Σοφίας Κουρτίδου έγινε "μαθήτρια" του Έτσι Μαθαίνω

Όπως έχουμε πει τα καλοκαίρια είναι για να ανταμώνουμε. Έτσι και φέτος το καλοκαίρι συναντήσαμε πολλούς μαθητές αλλά και συναδέλφους καθηγητές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Κάναμε όμως και καινούριους φίλους. Μία καινούρια μας φίλη που συναντήσαμε τον Ιούνιο για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας, είναι η Σοφία Κουρτίδου.

Προγραμματισμός για Παιδιά: Η τέλεια δραστηριότητα

Προγραμματισμός για Παιδιά: Η τέλεια δραστηριότητα

Ο προγραμματισμός για παιδιά είναι ό,τι καλύτερο = TRUE

Πώς θα σας φαινόταν αν ο γιός ή η κόρη σας μαθαίναν το λεγόμενο coding; Προγραμματισμός για παιδιά με άλλα λόγια, πώς σας ακούγεται; Απίστευτο; Φουτουριστικό; Περίπλοκο; Ίσως αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα από όλα αυτά και είναι ήδη σαν δεξιότητα αρκετά πιο κοντά από αυτό που φανταζόμαστε.

Το Facebook κράσαρε! Εμείς τα προλάβαμε όλα!

Το Facebook κράσαρε! Εμείς τα προλάβαμε όλα!

Το Facebook κράσαρε! Έπεσε το Facebook! Το μεγαλύτερο black out των εφαρμογών του Facebook που έγινε ποτέ! Και άλλοι παρόμοιοι είναι οι τίτλοι που μας απασχολούν την τελευταία εβδομάδα μετά από το «ρεπό» που αποφάσισαν να πάρουν Facebook, Messenger, Instagram και WhatsApp τη Δευτέρα και για αρκετές ώρες μάλιστα.

Τι έγινε όμως και έπεσαν όλες αυτές οι προεκτάσεις των χεριών μας για 6 ολόκληρες ώρες; Σύμφωνα με τους ειδικούς μία κακόβουλη επίθεση, χακάρισμα κοινώς έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Κάτι άλλο πιο ενδιαφέρον συνέβη.

Τι πήγε λάθος

Group Α1 Ιταλικά Ενηλίκων

Group Α1 Ιταλικά Ενηλίκων

Όλοι κάπως έχουμε τα Ιταλικά μέσα μας. Ούνα φάτσα ούνα ράτσα και άλλα τέτοια ρητά αποδεικνύουν την ομοιότητα και συμπάθεια των λαών μας!

Δεν θα ήταν τέλεια να τα μιλάμε κιόλας;
Τα πρωινά Τετάρτης λοιπόν της φετινής χρόνιάς μαθαίνουμε Ιταλικά μαζί. Το νέο τμήμα Ιταλικών για αρχάριους ενήλικες έχει ανοίξει και σε περιμένει!

Οι Ξένες Γλώσσες ήταν πάντα έτοιμες για την online εποχή

Αν κάτι αποδείχθηκε από την πανδημία σε σχέση με την εκπαίδευση είναι πως το online μάθημα δε θα αντικαταστήσει ποτέ το σχολείο. Και όχι γιατί δεν μπορεί ποιοτικά, μάλλον ίσα ίσα, κάτι που επίσης μάθανε και οι πιο δύσπιστοι φέτος είναι πως πολλές φορές η διαδικτυακή διδασκαλία είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Αλλά γιατί το σχολείο σημαίνει κοινωνικοποίηση. Το σχολείο διδάσκει στα παιδιά την επαφή, τους εντάσσει για πρώτη φορά σε ένα χώρο μακριά από το σπίτι που γίνεται όμως το δεύτερο σπίτι τους. Και αυτό είναι κάτι που κανείς μας δε θέλει να αλλάξει. Αντιθέτως όσοι βρισκόμαστε στην εκπαίδευση παλεύουμε να περιφρουρήσουμε και να βελτιώσουμε με κάθε κόστος.

28 νέοι φοιτητές || Συγχαρητήρια

28 νέοι φοιτητές || Συγχαρητήρια

28 νέοι φοιτητές στα πανεπιστημιακά έδρανα της χώρας μας! Για άλλη μία χρονιά οι μαθητές της Γ Λυκείου του Έτσι Μαθαίνω κάνουν τους γονείς, καθηγητές αλλά κυρίως τους ίδιους τους τους εαυτούς περήφανους με την επιτυχία τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί τα Αγγλικά;

Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί τα Αγγλικά;

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί τα Αγγλικά; Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε από γονείς. Κάποτε τα παιδιά ξεκινούσαν στην Γ δημοτικού. Ακούγονταν γνώμες όπως το αλησμόνητο «καλά καλά τα ελληνικά δεν ξέρει» ή «όχι τόσο νωρίς γιατί θα τα μπερδέψει με τη μητρική του». Χωρίς να σκοπεύουμε να σοκάρουμε κανέναν, κανένα παιδί δεν μπερδεύει τη μητρική του. Ακόμα και στις περιπτώσεις απολύτως δίγλωσσων παιδιών, αργά ή γρήγορα υπερισχύει η γλώσσα της κοινωνικοποίησης όπως λέμε, που μιλάνε στο σχολείο, που μιλάνε οι φίλοι, που μιλάνε στη χώρα στην οποία διαμένει.