Την εποχή των βαθμών και αξιολογήσεων είναι απολύτως λογικό όλοι οι γονείς να αγωνιούν για την πρόοδο των παιδιών τους. Ειδικά για παιδιά μεγαλύτερων τάξεων η πρόοδος αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αποτελέσματα, με βαθμούς.
Πολλές φορές όμως μέσα στη λογική αγωνία τους για τα αποτελέσματα των παιδιών τους, οι γονείς «ξεχνούν» να ρωτήσουν τις πιο σημαντικές ερωτήσεις για την πραγματική πρόοδο ενός παιδιού. Τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα στα σχολικά τους περιβάλλοντα, εξελίσσονται ως άνθρωποι, αποκτούν τις πρώτες δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις εκτός οικογένειας και παίρνουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες συνεχώς. Προοδεύουν ακαδημαϊκά αλλά και συναισθηματικά. Και αυτές είναι οι ερωτήσεις που εύχονται να ακούσουν οι εκπαιδευτικοί των παιδιών σε μία ημέρα γονέων.
Είναι ευγενικός-η με τους ανθρώπους γύρω του;
Όταν ο καθηγητής του παιδιού εστιάζει πολύ στο ότι είναι ευγενικός, προστατεύει τους γύρω του, σέβεται τους συμμαθητές και καθηγητές του και συμμερίζεται τους άλλους, δεν προσπαθεί να αποφύγει να σας μιλήσει για τους βαθμούς του. Αντίθετα σας επαινεί γιατί μάλλον κάτι κάνετε σωστά στο σπίτι και αυτό φαίνεται και στο σχολείο. Μία τέτοιου είδους συναισθηματική ωριμότητα από ένα παιδί είναι 1000 φορές σημαντικότερη από μερικά 20άρια.
Ποια είναι τα δυνατά της σημεία;
Πολλές φορές καθηγητές και γονείς παρασυρόμαστε και συζητάμε μόνο για το τι μπορεί να βελτιώσει ένας μαθητής, που έχει κενά, αδυναμίες, δυσκολίες και ξεχνάμε να μιλήσουμε για τα δυνατά σημεία του παιδιού. Σε τι άλλο είναι καλός ή καλή; Κάντε αυτή την ερώτηση και οι απαντήσεις ίσως σας εκπλήξουν. Πολλές φορές τα παιδιά δείχνουν μία άλλη πτυχή τους στο Σχολείο. Ίσως είναι εξαιρετική πολιτικός, συμμετέχει στα κοινά του σχολείου, οργανώνει το τμήμα της και παίρνει πρωτοβουλίες. Ίσως είναι εντυπωσιακός ηθοποιός, είναι ο πρώτος που συμμετέχει στις γιορτές και σε όλα τα σκετς που γίνονται εντός και εκτός της τάξης. Όσο καλοί ή κακοί είναι οι βαθμοί, τίποτα δε θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού περισσότερο από την αναγνώριση για τα κομμάτια στα οποία διαπρέπει.
Πώς μπορούμε να δουλέψουμε μαζί ώστε να βοηθήσουμε το παιδί;
Πώς να βοηθήσω το παιδί στο σπίτι; Μη διστάζετε να ζητήσετε οδηγίες από τον καθηγητή του παιδιού για το πώς να το βοηθήσετε στο σπίτι. Ό,τι μαθαίνει το παιδί στο σχολείο ενισχύεται μόνο με τη δουλειά στο σπίτι. Μιλήστε όμως και με το παιδί ώστε να σας πει ο ίδιος τι είδους βοήθεια και στήριξη χρειάζεται από εσάς.
Όταν γονείς και καθηγητές συνεργάζονται καλά μαζί και υπάρχει ειλικρίνεια μεταξύ τους, ο κερδισμένος είναι το παιδί!