Αυτές οι μέρες είναι γεμάτες έθιμα και παραδόσεις. Οι παραδόσεις για άλλους σημαίνουν συγκεκριμένες χριστουγεννιάτικες ταινίες που βλέπουν όλοι μαζί ή πιτζάμες με ταράνδους ενώ για άλλους σημαίνουν πιο εθιμοτυπικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα το σπάσιμο του ροδιού ή το Χριστόψωμο σε πολλά μέρη της χώρας μας.
Όπως όμως ξέρετε, στο Έτσι Μαθαίνω το γνωστικό μας αντικείμενο δεν περιορίζεται εντός συνόρων. Οι διαδικτυακές τάξεις των μαθητών και οι αίθουσες των καθηγητών είναι γεμάτες από ανθρώπους που μαθαίνουν ή διδάσκουν διάφορες γλώσσες! Έτσι φέτος και ενώ ακόμα τα ταξίδια είναι μία αρκετά περίπλοκη σκέψη, ταξιδεύουμε με τους καθηγητές του Έτσι Μαθαίνω στις χώρες και στις γλώσσες που μαθαίνουμε!
Γαλλία
Γιορτή των Φώτων – Fête des lumières
Η γιορτή των φώτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου και είναι αφιερωμένη στην Παναγία η οποία κατά την παράδοση έσωσε την πόλη της Λυών όταν το 1643 μια επιδημία πανώλης σχεδόν αποδεκάτισε τον πληθυσμό της. Έτσι λοιπόν και κάθε χρόνο μια τεράστια πομπή υπό το φως των κεριών κατακλύζει την βασιλική του Φουβιέρ η οποία φωταγωγείται δίνοντας έτσι ένα πολύχρωμο θέαμα.
Γερμανία
Στη Γερμανία όλο το διάστημα πριν από τα Χριστούγεννα ονομάζεται Advent .
Συνήθως φτιάχνουν ένα στεφάνι (Adventskranz) από κλαδιά ελάτου και τοποθετούν επάνω τέσσερα κόκκινα κεριά, για κάθε μία από τις τέσσερις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα. Παλιότερα το στεφάνι αυτό κρεμόταν με κόκκινες κορδέλες από τη λάμπα, σήμερα συνήθως είναι επιτραπέζιο. Την πρώτη Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα ανάβουν το ένα κερί, την δεύτερη Κυριακή καίνε δύο κεριά, την τρίτη Κυριακή τρία και την τελευταία Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα καίνε και τα τέσσερα κεριά πάνω στο στεφάνι.
Για την περίοδο αυτή του Advent φτιάχνουν ένα ημερολόγιο (Adventskalender), το ημερολόγιο αυτό είναι συνήθως μεγάλο και τοποθετείται στον τοίχο. Το ημερολόγιο έχει μικρές πόρτες με τις ημερομηνίες του Δεκεμβρίου από την 1η μέχρι την 24η. Κάθε μέρα τα παιδιά ανοίγουν μια πορτούλα για να βρουν τι κρύβεται από πίσω. Ίσως είναι σοκολάτα , κάποια ζωγραφιά ή και ένα παιχνίδι.
Ιταλία
Ένα σημαντικό έθιμο της Ιταλίας είναι ο γνωστός μύθος της Befana. Befana σημαίνει «Φωτισμένη» στα Ιταλικά.
Η Befana είναι μια καλή και φτωχή μάγισσα, έρχεται στα σπίτια τη νύχτα στις 6 Ιανουαρίου και τρώει καρύδια και μπισκότα που της άφησαν τα παιδιά και πριν πετάξει μακριά, τους αφήνει κάτι μέσα στις κάλτσες των δώρων. Συνήθως αφήνει κάρβουνα για τα άτακτα παιδιά και γλυκά για τα φρόνιμα. Σύμφωνα με τον μύθο, οι τρεις Μάγοι σταμάτησαν στο σπίτι μιας γυναίκας και ζήτησαν φαγητό και ένα μέρος για να ξεκουραστούν. Αυτή αρνήθηκε και οι τρεις Μάγοι συνέχισαν το δρόμο τους. Μετά από μερικές ώρες, η γυναίκα το μετάνιωσε αλλά οι Μάγοι ήταν ήδη πολύ μακριά. Από τότε η Befana περιφέρεται ακόμη στη γη ψάχνοντας το Θείο Βρέφος.
Ρωσία
Τι και αν στη Ρωσία τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου; Τα έθιμα κατακλύζουν τις ημέρες των γιορτών και αποδεικνύουν πως η γέννηση του Χριστού είναι για τους Ρώσους μία εξίσου σημαντική γιορτή με το Πάσχα. Πολλά λοιπόν τα έθιμα της Ρωσίας, ένα όμως που κλέβει την παράσταση είναι το Σοτσέλνικ, η παραμονή των Χριστουγέννων .
Η ημέρα πριν από τα Χριστούγεννα ονομάζεται, λοιπόν, Σοτσέλνικ σύμφωνα με την ονομασία του νηστίσιμου χυλού με μέλι, ξηρούς καρπούς και παπαρούνα. Οι Ρώσοι νηστεύουν εκείνη την ημέρα μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό. Μετά το δείπνο την παραμονή των Χριστουγέννων σύμφωνα με το έθιμο ο νοικοκύρης μάζευε όλο το φαγητό που έμενε στο τραπέζι και το μετέφερε στα οικόσιτα ζώα, για να μοιραστούν την χαρά της γέννησης.
Ισπανία
Στην Ισπανία η γιορτή των Χριστουγέννων είναι από τις πιο σημαντικές τους έτους με πολλά έθιμα, πολλή χαρά και πολύ φαγητό. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα Ισπανικά έθιμα είναι το έθιμο των uvas ή σταφυλιών που είναι γνωστό ως campanadas (καμπάνες). Στην Ισπανία λοιπόν, το τελευταίο λεπτό του χρόνου η καμπάνα χτυπάει 12 φορές και πρέπει να φας 12 σταφύλια πριν το ρολόι χτυπήσει 12.01. Τα 12 σταφύλια συμβολίζουν τους 12 μήνες του χρόνου και η κίνηση αυτή έχει ως σκοπό να φέρει καλή τύχη για το νέο έτος. Κάπου εδώ να πούμε πως ακόμα και σε ένα λαό συνηθισμένο να τρώει 12 σταφύλια σε ένα λεπτό, οι τραγωδίες δεν είναι λίγες. Κάθε χρόνο το έθιμο αυτό προκαλεί και κάποιους πνιγμούς ανθρώπων με δυσάρεστο τέλος. Γι’ αυτό μην το δοκιμάσετε στο σπίτι!
Τουρκία
Στην Τουρκία σαφώς δε γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, όμως τις τελευταίες δεκαετίες γιορτάζεται η πρωτοχρονιά με αρκετά Ευρωπαϊκό τρόπο. Με την αντικατάσταση του αραβικού αλφαβήτου με το λατινικό το 1928 από τον Κεμάλ Ατατούρκ, έγιναν περισσότερο γνωστά στο λαό η κλασική μουσική, το θέατρο και γενικότερα ο πολιτισμός της Δύσης. Έτσι, το 1928 ορίστηκε να εορτάζεται και η Πρωτοχρονιά. Οι Τούρκοι εκείνη την ημέρα κάνουν ό,τι γενικώς συνηθίζουν να κάνουν και οι Ευρωπαίοι. Τρώνε γαλοπούλα, ή παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, ή διοργανώνουν βραδιές γκαλά, ή παίζουν χαρτιά, ή ρίχνουν πυροτεχνήματα. Οι πιο θρησκευόμενοι συνήθως προσεύχονται για το νέο έτος.