Στο Σχολείο πάμε για να μαθαίνουμε πράγματα. Κάποιες φορές όμως το Σχολείο δεν μας μαθαίνει αυτά που πρέπει ή ακόμα χειρότερα μας τα μαθαίνει λάθος. Ας πάρουμε για παράδειγμα το online μάθημα και ας δούμε τα πράγματα που δεν μας έμαθαν σωστά στο Σχολείο.
- Οι κάμερες υπάρχουν για να τις ανοίγουμε. Η κάμερα όπως και το μικρόφωνο είναι ο τρόπος που επικοινωνούμε μεταξύ μας μέσα στην online τάξη. Οι κλειστές κάμερες στο online μάθημα είναι συνώνυμο του να κάνει ένας καθηγητής μάθημα σε μία σκοτεινή τάξη. Γνωρίζει ότι κάπου εκεί βρίσκονται οι μαθητές αλλά δεν είναι και 100% σίγουρος. Εμείς οι μαθητές στο μεταξύ ίσως ακούμε, ίσως κοιμόμαστε, ίσως παίζουμε Among Us ή στην καλύτερη ίσως μιλάμε στο group chat της τάξης στο messenger.
- Το online μάθημα δεν είναι διάλεξη. Το Σχολείο δεν μας έμαθε πως το online μάθημα δεν σημαίνει ακούω τον καθηγητή να μιλάει για 7 ώρες. Όπως είναι λογικό οι κλειστές κάμερες, το σκοτεινό ακροατήριο που δεν ξέρεις αν ακούει ή κοιμάται, φέρνει τη διάλεξη. Η διάλεξη φέρνει τον…ύπνο και ο κύκλος συνεχίζεται για πάντα μέχρι να φτάσει η ώρα της λύτρωσης και να απομακρυνθούμε όλοι από τους υπολογιστές ανακουφισμένοι.
- Η online εκπαίδευση σημαίνει διάδραση. Το διαδικτυακό μάθημα όμως όταν γίνεται σωστά δεν προκαλεί ύπνο. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι φτιαγμένο ώστε να πατάει σε όλες τις αξίες της παραδοσιακής τάξης και να την εμπλουτίζει, χρησιμοποιώντας εργαλεία, εικόνες, ήχο, βίντεο, εφαρμογές που κάνουν το μάθημα διαδραστικό, ευχάριστο και αποτελεσματικό. Πώς να μάθω μαθηματικά όταν δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον πίνακα ώστε να μετρήσω γωνίες, να λύσω εξισώσεις; Πώς να προσέξω σε ένα μάθημα ιστορίας όταν ο καθηγητής μου δεν εκμεταλλεύεται εφαρμογές με παιχνίδια και βίντεο που θα μου εξηγήσουν αυτά που διαβάζουμε ώστε να τα θυμάμαι για πάντα; Πώς να μιλήσω Γαλλικά όταν εδώ και μήνες δεν υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιήσουμε ακουστικό υλικό;
- Η online εκπαίδευση ενθαρρύνει την επαφή & επικοινωνία. «Αν ήμασταν τώρα στο Σχολείο θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό σε γκρουπάκια, αλλά τώρα δε γίνεται» ακούσαμε σίγουρα τον καθηγητή να λέει. Πώς δε γίνεται; Όχι μόνο γίνεται αλλά απαιτείται. Η διαδικτυακή εκπαίδευση βασίζεται στη συνεργασία και την επικοινωνία, την επαφή που συνεχίζεται και αφού κλείσει η πλατφόρμα και τελειώσει το μάθημα.
- Το online μάθημα δεν είναι πρόχειρη λύση ανάγκης. Για να γίνουν όλα αυτά που δεν μας έμαθε το Σχολείο, απαιτείται οργάνωση, κατάρτιση, σχεδιασμός, υπομονή και προετοιμασία. Ώστε να μιλάει ο μαθητής, να διαδρά ο μαθητής, να ρωτάει ο μαθητής και ιδανικά να μαθαίνει ο μαθητής.