Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

jobs_of_the_future

Σύμφωνα με το World Economic Forum, περισσότερο από το 50% του πληθυσμού των νέων θα ασκήσουν επαγγέλματα τα οποία δεν υπάρχουν ακόμα. Στις μέρες μας λόγω των ρυθμών της τεχνολογίας κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό. Επίσης φυσιολογικό είναι και τα παιδιά που ετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις να έχουν μία τεράστια αβεβαιότητα για το τι είναι αυτό που θα ακολουθήσουν επαγγελματικά στο μέλλον.

Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το σημαντικότερο είναι να διατηρούμε μία σχέση ειλικρίνειας με τα παιδιά, να τους δίνουμε όλο το χώρο να αποφασίζουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους αλλά και να τους ενημερώνουμε για τις πολλές πολλές επαγγελματικές επιλογές που θα έχουν στο μέλλον τις οποίες ούτε φαντάζονται τώρα. Άλλωστε δε χρειάζεται να γίνουν όλοι, δικηγόροι, γιατροί και καθηγητές.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, μερικά επαγγέλματα που πιθανώς να κάνει το παιδί σου στο μέλλον ειδικά αν περνάει αρκετό χρόνο στον υπολογιστή του και απολαμβάνει όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας ακόμα και στην εκπαίδευσή του.

  1. Επιστήμη Δεδομένων (Data Science)

Λέγεται πως «η επιστήμη δεδομένων είναι το νέο πετρέλαιο». Αν σε μερικά χρόνια σου πει ο γιός ή η κόρη σου πως ασχολείται με την επιστήμη δεδομένων να ξέρεις πως ουσιαστικά παίρνει διάφορα δεδομένα, τα αναλύει και τα χρησιμοποιεί για να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις σε όποιο τομέα μπορείς να φανταστείς.

  1. Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I.)

Έχεις φανταστεί ποτέ πως ίσως το παιδί σου θα απασχοληθεί επαγγελματικά με τη νοημοσύνη των μηχανών; Μάλλον πρέπει να αρχίσεις να το σκέφτεσαι καθώς είναι πολύ πιθανό. Η επιστήμη που μελετά και σχεδιάζει πως μία μηχανή θα παίρνει αποφάσεις με παρόμοιο τρόπο όπως ένας άνθρωπος είναι στην κορυφή της ζήτησης. Το World Economic Forum και πάλι, υπολόγισε πως ο κλάδος του A.I. θα δημιουργήσει 133 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2022.

  1. Ethical Hacking

Όσο το Ιντερνετ θα εισχωρεί με ολοκληρωτικούς τρόπους στις ζωές μας, τόσο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος της προστασίας της ύπαρξης μας μέσα σε αυτό. Οι «ηθικοί χάκερς» είναι αυτοί που ουσιαστικά προστατεύουν ή ανακτούν τα προσωπικά μας δεδομένα όταν αυτά κλαπούν στο διαδίκτυο. Και όταν η προστασία αυτή αφορά επιχειρηματικούς κολοσσούς, πολυεθνικές, τράπεζες, υπουργεία ή χώρες ολόκληρες, μπορείτε να φανταστείτε το μισθολογικό αντίκρισμα.

  1. Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing)

Και αν βλέπετε ότι το παιδί σας οδηγείται προς τους επαγγελματικούς δρόμους του μάρκετινγκ, οι πιθανότητες είναι αυτό να είναι το ψηφιακό μάρκετινγκ. Ο τομέας είναι ευρύς και οι επαγγελματικές επιλογές διάφορες. Σε γενικές γραμμές ένας digital marketer προωθεί κάποιο εμπορικό προϊόν ή όνομα (brand) στις διάφορες διόδους του Ίντερνετ και δημιουργεί προωθητικές στρατηγικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ πολλών άλλων. Το ψηφιακό μάρκετινγκ επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό τις αποφάσεις των ανθρώπων για αυτό και έχει τεράστια ζήτηση.

  1. Συμβουλευτική

Όπως είναι λογικό, σε ένα καθημερινά μεταλλασσόμενο κόσμο εμπορικά, εκπαιδευτικά, τεχνολογικά, κοινωνικά και πολιτικά, η ανάγκη συμβουλευτικής και ψυχικής στήριξης είναι τεράστια. Όσο περνάει ο καιρός, η σκέψη μας εξελίσσεται, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και καλύτερα κατανοητή η σημασία της ψυχικής υγείας, στήριξης και συμβουλευτικής των νέων ειδικότερα. Οι θέσεις για συμβούλους ψυχικής υγείας αλλά και επαγγελματικού προσανατολισμού θα αυξηθούν την επόμενη πενταετία με γεωμετρική πρόοδο. Ήδη στο εξωτερικό πολλά σχολεία έχουν το δικό τους σύμβουλο νεότητας ή επαγγελματικού προσανατολισμού, ενώ σιγά σιγά η θέση αυτή γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι και διάφορων επιχειρήσεων και οργανισμών. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο και αν μαθαίνουμε να φτιάχνουμε πανέξυπνες μηχανές, οι νέες γενιές κατανοούν όλο και περισσότερο πως στο επίκεντρο θα βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος.

Φυσικά και τώρα δεν σας περνάει από το μυαλό, αλλά κάποιοι από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο και αυτά τα επαγγέλματα ίσως για πρώτη φορά, έχετε παιδιά που στο μέλλον θα διαπρέψουν σε αυτούς τους τομείς. Ή ίσως είστε εσείς αυτοί που θα κάνετε αυτά τα επαγγέλματα στο μέλλον. Αν κρίνουμε από τις ικανότητες των μαθητών μας και τη σχέση τους με την τεχνολογία, βλέπουμε πολλές και πολλούς από αυτούς να έχουν ήδη πάρει τέτοιους επαγγελματικούς δρόμους. Ακόμα και αν δεν το ξέρουν ακόμα σίγουρα. 

Αν χρειάζεστε κάποια βοήθεια σε αυτό το δύσκολο αλλά υπέροχο δρόμο βρισκόμαστε εδώ για εσάς https://etsimathainw.gr/

Οι εγγραφές συνεχίζονται και εσύ προλαβαίνεις ακόμα!

Από το 2011 είμαστε μαζί με τα παιδιά σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό τους ταξίδι. Με …

Read More →

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκαν σήμερα και για άλλη μία χρονιά οι μαθητές της …

Read More →
downshift_men2

Τα Θερινά τμήματα προετοιμασίας ξεκινούν!

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με εξαιρετικό τρόπο για τους μαθητές μας κι ενώ περιμένουμε τα …

Read More →
Stressed millennial guy studying before college exams

Εξετάσεις και στρες – Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

Μπήκε ο Μάιος και συνήθως στο μυαλό των μαθητών ένα πράγμα σηματοδοτεί: εξετάσεις! Πολλές φορές, …

Read More →
Scroll to Top