Αν είστε ένας από τα εκατομμύρια ανθρώπων που δουλεύουν διαδικτυακά παγκοσμίως αυτή τη στιγμή, σίγουρα χρησιμοποιείτε κάποια πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης όπως το Zoom ή τη Webex. Σίγουρα η εργασία είναι μία από τις βασικές χρήσεις αυτών των μέσων τηλεδιάσκεψης αλλά σίγουρα όχι η μοναδική. Οι πλατφόρμες αυτές έχουν μετατραπεί εν μέσω καραντίνας σε χώρους όπου μπορείς να πιείς ένα ποτό με τους φίλους σου, να μπεις σε διάφορα διαδικτυακά club (!) όπου ναι καλά ακούσατε πρέπει να πληρώσεις είσοδο αλλά και να σεβαστείς το dress code. Είναι επίσης το διαδικτυακό καθιστικό των οικογενειών αλλά και οι σχολικές αίθουσες των παιδιών που συνδέονται για να συνεχίσουν να μορφώνονται αλλά και να βρεθούν με τους φίλους τους.
Τι γίνεται σε αυτές τις πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης επιτέλους; Και τι δεν γίνεται…
Είναι ολοφάνερο πως αυτές οι πλατφόρμες δεν χρησιμοποιούνται μόνο για δουλειά και καθόλου διασκέδαση. Πολλοί είναι αυτοί που τις χρησιμοποιούν για να διατηρήσουν την παράδοση του Σαββατιάτικου ποτού με τους φίλους τους. Στη δική μας περίπτωση της ομάδας του Έτσι Μαθαίνω, η πλατφόρμα χρησιμοποιείται φυσικά για μαθήματα αλλά και για μεταμεσονύχτια διαδικτυακά παιχνίδια μεταξύ των ακούραστων καθηγητών μας και γέλια μέχρι δακρύων. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν είναι λίγα τα ανοιξιάτικα γενέθλια που έχουν εορταστεί διαδικτυακά με μπαλόνια, μουσικές, παιχνίδια και φυσικά ποτό και φαγητό.
Όσον αφορά στις οικογένειες με τεχνολογικά προηγμένους παππούδες και γιαγιάδες, οι πλατφόρμες αυτές έχουν αντικαταστήσει την καθιερωμένη επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς που ίσως δεν μπορεί πια να ταΐσει τα εγγόνια από κοντά αλλά βλέπει όλα τους τα κατορθώματα διαδικτυακά. Άλλωστε αυτός ήταν και ο τρόπος που πολλοί Έλληνες γιόρτασαν φέτος το Πάσχα, συνδέθηκαν διαδικτυακά για να φτιάξουν τσουρέκια με την καθοδήγηση της μαμάς ή της γιαγιάς και γιόρτασαν μαζί την Κυριακή. Τέλος, έτσι ευχαρίστησαν όλα τα βαφτιστήρια τους νονούς για τα δώρα που έστειλαν πολλά από τα οποία ακόμα δεν έχουν φτάσει στον προορισμό τους για να είμαστε ειλικρινείς.
Γάμος αλά… διαδικτυακά
Όσο ο ιός διακόπτει τις ζωές μας, οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν να ζουν μέσα από την καραντίνα. Η Λίζα Καμπουρίδης κάτοικος Μ.Βρετανίας ήταν μία από τις χιλιάδες ανθρώπων που αποφάσισαν να μην αναβάλλουν τον προγραμματισμένο γάμο τους. Ίσως να μην της δόθηκε η ευκαιρία να παντρευτεί στο ρομαντικό κάστρο στη Σκοτία που ήλπιζε, αλλά αποφάσισε να θυμηθεί αυτό που έχει πραγματική σημασία. Και για χιλιάδες ανθρώπους σαν τη Λίζα αυτό ήταν να παντρευτούν τους αγαπημένους τους μπροστά σε συγγενείς και φίλους χωρίς να χρειαστεί να αναβάλουν τα σχέδια τους ή να περιμένουν την… κανονικότητα. Αν ψάξεις το hashtag #ZoomWeddings στα social media, γρήγορα θα δεις πως η Λίζα και ο σύζυγός της, Graeme, είναι απλώς ένα παράδειγμα από τα εκατοντάδες ζευγάρια που προτίμησαν να παντρευτούν διαδικτυακά αντί να ακυρώσουν τα σχέδιά τους. Άραγε θα μπορούσαν ποτέ οι δημιουργοί της Webex και Zoom να φανταστούν πως οι πλατφόρμες τους θα μετατρέπονταν σε «αίθουσες» γαμήλιων εκδηλώσεων;
Κλήσεις που πήγαν στραβά…
Όπως μπορείς βέβαια εύκολα να φανταστείς, αυτή η νέα κανονικότητα του teleconferencing απαιτεί ένα διάστημα προσαρμογής. Μιας και το διάστημα αυτό ήταν ελάχιστο, δεν ήταν λίγα τα περιστατικά που έγιναν viral και μας χάρισαν γέλια μέχρι δακρύων. Πολλοί μιλάνε για συμμαθητές ή συνεργάτες που πήγαν στο μπάνιο με τα μικρόφωνα ή και τις κάμερες ανοιχτές με αποτέλεσμα να τους δει ή ακούσει όλη η ομάδα σε άβολες στιγμές. Άλλοι μιλάνε για πολύ σοβαρά meetings στα οποία είχαν να κάνουν με ένα αφεντικό που είχε βάλει το φίλτρο της πατάτας στο πρόσωπο του και δεν ήξερε πώς να το αλλάξει, μένοντας έτσι με τη μορφή πατάτας για όλο το meeting. Σίγουρα θα είδατε και διάφορα βίντεο από meetings κατά τα οποία κάποιος υπερδραστήριος σύζυγος ή παιδί βρίσκεται ημίγυμνος και χορεύει στο φόντο. Τέλος τα κατοικίδια που πλέον διαμένουν κάπου ανάμεσα στην κάμερα και το πληκτρολόγιό μας έχουν σίγουρα την τιμητική τους αυτό το διάστημα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει για πάντα τη σημασία της ανθρώπινης επαφής, τα γέλια, τις εξόδους, τα φλερτ, τα παιχνίδια με συμμαθητές, φίλους, συνεργάτες και συγγενείς. Παρόλα αυτά είναι σίγουρα παρήγορο να ξέρεις πως ένα φιλικό σου πρόσωπο βρίσκεται ένα κλικ μακριά μέσα σε όλη αυτήν την δύσκολη κατάσταση. Να ξέρεις πως ο δάσκαλος του παιδιού σου παραμένει δίπλα του. Να αντιλαμβάνεσαι πως όλοι έχουν την ίδια ανάγκη επικοινωνίας με εσένα. Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει πραγματική ευλογία και το τελευταίο διάστημα έχει δείξει το καλύτερό της πρόσωπο το οποίο μακάρι να διατηρήσουμε και μετά την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα.