Συμβουλές της τελευταίας στιγμής για τα Ξενόγλωσσα Πιστοποιητικά

student-learns-online-watching-lesson-laptop-screen_

Ναι είναι μεγάλη αλήθεια πως ένα πιστοποιητικό, ένα χαρτί όπως συνηθίζουμε να λέμε δεν σημαίνει πως ξέρει κάποιος να μιλάει μία γλώσσα. Είναι όμως αδιαμφισβήτητα ένας γρήγορος τρόπος να αποδείξεις σε ένα εργασιακό ή ακαδημαϊκό περιβάλλον πως έχει κάποιες γνώσεις στη συγκεκριμένη γλώσσα που σου ζητούν.

Και μιας και ο Μάιος αλλά και ο Ιούνιος είναι παραδοσιακά μήνες εξετάσεων για τα διάφορα ξενόγλωσσα πτυχία, έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές της «τελευταίας στιγμής» για τους στρεσαρισμένους μας υποψηφίους.

  1. Η συγκέντρωση της τελευταίας στιγμής

Είτε έχεις κάνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια, είτε θεωρείς πως ίσως να τα φόρτωσες λιγάκι στον κόκορα κάποιες στιγμές, υπάρχει ακόμα χρόνος. Αρκεί να συγκεντρωθείς. Ακόμα και αν είσαι μερικές εβδομάδες μακριά από την ημέρα της εξέτασης μπορείς να κάνεις μία σοβαρή επανάληψη αρκεί να το εννοείς. Πρέπει να αποφύγεις τις αποσπάσεις, να πειθαρχήσεις εσύ στον εαυτό σου και όταν κάνεις practice tests ή επανάληψη να είσαι 100% εκεί, συγκεντρωμένος. Ακόμα και αν η επανάληψη είναι μόνο μία ωρίτσα την ημέρα, αν είσαι παρόν 100% μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

  1. Πέρασα γιατί είχα πρόγραμμα

Κοινό αστείο ανάμεσα σε καθηγητές αλλά και μαθητές. Όσο και αν μας κάνει να γελάμε το πόσο κλισέ ακούγεται, είναι αλήθεια. Υπολόγισε πόσο καιρό έχεις μέχρι τις εξετάσεις σου και βγάλε ένα πρόγραμμα επανάληψης ακριβώς όπως θα έκανες αν ήθελες να κάνεις διατροφή. Σημείωσε πόσες ώρες θεωρείς ρεαλιστικό να διαβάζεις κάθε ημέρα αλλά και σε τι θέλεις να εστιάσεις κάθε φορά και ακολούθησέ το πιστά. Ένα μυστικό είναι να βάζεις πάντα λίγο περισσότερο από αυτό που χρειάζεται ώστε να είσαι «μέσα.» Αν θεωρείς πως φτάνει 1 ώρα διάβασμα γραμματικής την Κυριακή, γράψε 2 στο πρόγραμμά σου.

  1. Ο καλύτερος δάσκαλος που είχες ποτέ είναι τα λάθη σου

Από τα λάθη μαθαίνουμε. Άλλο ένα κλισέ που είναι τόσο μα τόσο αλήθεια. Κατά τη διάρκεια της επανάληψης σου πριν τις εξετάσεις μην εστιάσεις τόσο στο να διαβάζεις τη θεωρία. Κοίτα τις ασκήσεις σου, τις διορθώσεις σου και κυρίως κοίτα τις διορθώσεις στις εκθέσεις σου, τα λάθη που επαναλαμβάνεις, κάποια ορθογραφικά που κάνεις συχνά ώστε να τα αποφύγεις την ημέρα των εξετάσεων.

  1. Καθρέφτη καθρεφτάκι μου

Σε περίπτωση που προετοιμάζεσαι για προφορικά, ο καθρέφτης πρέπει να γίνει ο καλύτερός σου φίλος. Βλέπε τις ερωτήσεις που έχεις ήδη κάνει στην τάξη στα προφορικά και δίνε απαντήσεις μπροστά στον καθρέφτη σαν να κάνεις πρόβα για θεατρικό έργο. Βλέπε πόσο άνετα ή όχι τα λες, πρόσεξε που κοιτάς, πως κινείσαι και προσπάθησε να είσαι όσο πιο φυσικός γίνεται.

  1. Φρόντισε τον εαυτό σου

Ακριβώς όπως αν έτρεχες σε ένα αγώνα δρόμου, πρέπει να προσέξεις τον εαυτό σου τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Προσπάθησε να ξεκουράζεσαι όπως πρέπει τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εξετάσεις ώστε να κρατάς το μυαλό σου καθαρό και υγιές. Να τρέφεσαι σωστά και να κάνεις βόλτες. Να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν ώστε να χαλαρώνεις και να γεμίζεις τις μπαταρίες σου. Παίξε στον υπολογιστή αν είναι το χόμπι σου αλλά προσπάθησε να μένεις μακριά από οθόνες μετά τις 10 το βράδυ. Τουλάχιστον για μερικές μερούλες, μέχρι να δώσεις εξετάσεις.

Και πάνω από όλα… Μην αγχώνεσαι! Θα πάνε όλα καλά!

Καλή επιτυχία σε όλους!

Πλησιάζουν οι βαθμοί. Ε και; 4 βήματα που θα σε βοηθήσουν να πας παρακάτω!

Οι βαθμοί είναι μερικά ακόμα νούμερα και σίγουρα δε φέρνουν το τέλους του κόσμου! Μπήκε ...
Read More →

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Game Design for Kids with Roblox

Είμαστε ενθουσιασμένοι να σας προσκαλέσουμε στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας “Game Design for Kids with ...
Read More →

«Ήρθε το χαρτί!» ( ή αλλιώς.. Όταν οι πανελλήνιες είναι πιο κοντά απο ό,τι φανταζόσουν)

-Ήρθε το χαρτί!» -Ποιο χαρτί;» -Το χαρτί καλέ κυρία.» -Σε παίρνουν φαντάρο;» (γέλια) – Τι ...
Read More →

Νοέμβρης ήταν η χρονιά..

Και από τότε μετράμε 50 χρόνια. 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 50 χρόνια ...
Read More →
Scroll to Top