Πώς να ξεπεράσεις το στρες των Μαθηματικών;

maths_anxiety

Το άγχος για τα Μαθηματικά είναι συχνό φαινόμενο σε πολλούς μαθητές και συχνά προκαλεί νεύρα, απομόνωση, έλλειψη αυτοπεποίθησης ή ακόμα και κατάθλιψη. Για να μπορέσεις να ξεπεράσεις την αρνητική επίδραση των Μαθηματικών στην ψυχολογία σου, πρέπει να ξεπεράσεις αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν “math anxiety.” Τι μπορείς όμως να κάνεις για αυτό;

  1. Το πρώτο βήμα είναι να αποδομήσεις τους μύθους γύρω από τα Μαθηματικά. Μύθοι όπως το ότι χρειάζεται να έχεις γεννηθεί με «μαθηματικό μυαλό» για να ανταπεξέλθεις στα Μαθηματικά του σχολείου ή ότι χωρίς τα μαθηματικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σε αυτή τη ζωή ή ακόμα και το ότι τα κορίτσια δεν μπορούν να είναι καλά στα Μαθηματικά. Αυτά όλα είναι μύθοι και οι μύθοι αποδομούνται πανεύκολα με τη λογική.
  2. Ξεκίνα από τα ευκολότερα προβλήματα και ασκήσεις. Με το να ξεκινάς από τα εύκολα εκτός από το ότι κερδίζεις χρόνο που μπορείς να αφιερώσεις στα δυσκολότερα, κερδίζεις και πόντους αυτοπεποίθησης. Σκέψου πόσο καλύτερα θα νιώσεις αν καταφέρεις να λύσεις 1-2 ασκήσεις. Σκέψου με τι αυτοπεποίθηση και καλή διάθεση θα προχωρήσεις στα επόμενα.
  3. Ξεκίνα νωρίς! Η καλή προετοιμασία είναι το παν. Είτε αυτό αφορά σε μία άσκηση για την επόμενη ημέρα, είτε σε διάβασμα για εξετάσεις, είτε στην προετοιμασία για τις Πανελλαδικές, είναι σημαντικό να μην αφήσεις τίποτα για τελευταία στιγμή. Προσπάθησε να κάνεις την άσκηση νωρίτερα από ότι πρέπει. Αν αφαιρέσεις τον παράγοντα «δεν έχω χρόνο» από την εξίσωση, θα μειωθεί σημαντικά και ο παράγοντας άγχος.
  4. Προσπάθησε να κατανοήσεις το «γιατί» πίσω από τα Μαθηματικά. Δώσε βάρος στο να καταλάβεις τις έννοιες και τις ιδέες πίσω από τους αριθμούς. Μην αρκεστείς στο να λύσεις απλώς, ίσως και τυχαία μία φορά μία άσκηση. Δώσε βάρος στην κατανόηση των εννοιών στα Μαθηματικά. Έτσι η γνώση που αποκτάς θα διαρκέσει πολύ περισσότερο και δε θα ξανανιώσεις αυτό το άσχημο συναίσθημα εκνευρισμού και απογοήτευσης όταν δε θα θυμάσαι πώς να λύσεις μία παρόμοια άσκηση.
  5. Ζήτα βοήθεια. Οι εξυπνότεροι άνθρωποι λένε είναι αυτοί που ξέρουν πότε πρέπει να ζητήσουν βοήθεια. Δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να αντιμετωπίζεις δυσκολίες με κάτι. Δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να παραδεχτείς πως τα Μαθηματικά σου προκαλούν άγχος που δεν μπορείς να διαχειριστείς. Ζήτα βοήθεια και θα δεις πόσο πιο εύκολα θα γίνουν το πράγματα μόλις μοιραστείς τους προβληματισμούς σου.

Time Management ή αλλιώς, πώς να διαχειριστείς σωστά τον χρόνο σου.

Η διαχείριση του χρόνου σίγουρα είναι πολύ σημαντική μιας και μπορεί να μας βοηθήσει τόσο ...
Read More →

Η σημασία της αξιολόγησης

Η μηνιαία αξιολόγηση των μαθητών μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνεργασίας μας με τα παιδιά! ...
Read More →

Πλησιάζουν οι βαθμοί. Ε και; 4 βήματα που θα σε βοηθήσουν να πας παρακάτω!

Οι βαθμοί είναι μερικά ακόμα νούμερα και σίγουρα δε φέρνουν το τέλους του κόσμου! Μπήκε ...
Read More →

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Game Design for Kids with Roblox

Είμαστε ενθουσιασμένοι να σας προσκαλέσουμε στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας “Game Design for Kids with ...
Read More →
Scroll to Top