Πως να επιλέξω φροντιστήριο! Οι 3 ερωτήσεις

education-study-childhood-skill-word_1

Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι αδιαμφησβήτητα ο μήνας με τις περισσότερες εγγραφές στα φροντιστήρια. Γονείς και μαθητές αναζητούν βοήθεια με τη μορφή ιδιαίτερου ή ομαδικού μαθήματος. Ποιες είναι όμως αυτές οι ερωτήσεις που μπορούν να αποσαφηνίζουν το τοπίο στην επιλογή φροντιστηρίου;

Η συχνότερη ερώτηση αφορά τις επιτυχίες του φροντιστηρίου. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δίνει πληροφορίες για την ποιότητα του φροντιστηρίου αλλά το πρόβλημα έγκειται στο ότι πότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ακρίβεια των στοιχείων που μας παρουσιάζονται. Υπάρχουν όμως και κάποιες ερωτήσεις στις οποίες η απάντηση δεν μπορεί να είναι παραπλανητική και μπορούν να φανερώσουν πολλά.

1.    Η ομάδα των καθηγητών

Το να ρωτήσουμε ποιοι διδάσκουν τα μαθήματα που μας ενδιαφέρουν είναι μια πολύ στοχευμένη ερώτηση. Ένα όνομα μπορεί να μη μας αποσαφηνίσει το τοπίο αλλά το πόσα χρόνια διδάσκει ένας καθηγητής σε ένα φροντιστήριο λέει πολλά. Τα καλά φροντιστήρια προσπαθούν να διατηρήσουν μια σταθερή ομάδα καθηγητών. Βέβαια ένα φροντιστήριο που αναπτύσσεται πάντα θα εμπλουτίζει το δυναμικό του με νέους καθηγητές αλλά αν κάθε χρόνο αλλάζει το μεγαλύτερο ποσοστό των διδασκόντων του τότε κάτι ίσως να μη πηγαίνει καλά!!! Ένας εκπαιδευτικός που σέβεται την δουλειά του δεν θα παραμείνει σε ένα περιβάλλον που δεν τον σέβονται.

2.    Η εκπαιδευτική φιλοσοφία

Σε μια περίοδο που τα φροντιστήρια λειτουργούν με πρωταρχικό στόχο την αύξηση των εγγραφών και κατ’ επέκταση των κερδών, η εκπαιδευτική φιλοσοφία πολλές φορές παραγκωνίζεται. Αντιθέτως, φροντιστήρια φτιαγμένα από ανθρώπους με μεράκι και παιδαγωγικές ευαισθησίες θέτουν ως προτεραιότητα το καλό του μαθητή και δευτερευόντως το κέρδος. Μη διστάζετε, λοιπόν,  να ρωτάτε το όραμα της Διεύθυνσης και τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει καθηγητές και μαθητές να φτάσουν μαζί στον στόχο. Για παράδειγμα,  μπορείτε να ρωτήσετε το πώς αντιμετωπίζει το φροντιστήριο μαθητές με εκπαιδευτικές ιδιαιτερότητες, με ποιο τρόπο το μάθημα γίνεται ελκυστικό στους μαθητές και πώς εισάγεται η τεχνολογία στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης, σημαντική ερώτηση είναι το τι συμβαίνει όταν ένας μαθητής δυσκολεύεται να παρακολουθήσει την ροή του τμήματος και αποκτά γνωστικά κενά.

3.    Μέσος όρος μαθητών τμήματος vs ώρες διδασκαλίας.

Και τώρα πάμε σε κάτι πρακτικό. Ένας μετρήσιμος δείκτης ποιότητας του φροντιστηρίου είναι ο μέσος όρος του αριθμού των μαθητών στα μαθήματα που σας ενδιαφέρουν και οι καθαρές ώρες διδασκαλίας. Καθαρές ώρες διδασκαλίας είναι αυτές που ο καθηγητής είναι μαζί με τα παιδιά στην τάξη. Για επικοινωνιακούς λόγους πολλά φροντιστήρια συμπεριλαμβάνουν στις ώρες διδασκαλίας και τις ώρες μελέτης ή τις ώρες που όλα τα παιδιά μαζί λύνουν ένα φύλλο εργασίας. Είναι σημαντικό, λοιπόν,  να ρωτάτε τον ακριβή αριθμό των ωρών διδασκαλίας αλλά και τον λόγο για τον οποίο έχει επιλεγεί αυτός ο αριθμός (προγραμματισμός ύλης). Ως προς τον αριθμό των μαθητών, ένα τμήμα με 6-8 μαθητές λειτουργεί ιδανικά. Φυσικά, σημασία έχει και το επίπεδο των μαθητών. Όσο πιο παραπλήσιο τόσο ευκολότερο για τον διδάσκοντα να προχωρήσει την ύλη χωρίς κανένας να μείνει πίσω.

Στα διαδικτυακά μαθήματα συνηθίζεται να προσφέρεται η δυνατότητα δοκιμαστικού μαθήματος! Ζητήστε δοκιμαστικό μάθημα σε όλα τα μαθήματα που σας ενδιαφέρουν με τον καθηγητή του τμήματος. Το να γνωρίσετε τους καθηγητές πριν προχωρήσετε σε εγγραφή είναι ασφαλέστερος τρόπος για να επιλέξετε το φροντιστήριο που σας ταιριάζει.

Language Trip: Μια διασκεδαστική εισαγωγή στις ξένες γλώσσες για παιδιά 8-12 ετών

Τι είναι το Language Trip; Το Language Trip είναι ένα πρόγραμμα πολυγλωσσίας που προσφέρεται σε ...
Read More →

Νέο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Game Design for Kids with Roblox

Σας προσκαλούμε στο νέο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας “Game Design for Kids with Roblox”! Αυτό ...
Read More →

«Αν επέλεγα τα θέματα των Πανελληνίων 2024»

Τι θα γινόταν άραγε αν οι καθηγητές μας γίνονταν θεματοδότες στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις; Θα ...
Read More →

Time Management ή αλλιώς, πώς να διαχειριστείς σωστά τον χρόνο σου.

Η διαχείριση του χρόνου σίγουρα είναι πολύ σημαντική μιας και μπορεί να μας βοηθήσει τόσο ...
Read More →
Scroll to Top