Προγραμματισμός για Παιδιά: Η τέλεια δραστηριότητα

coding

Ο προγραμματισμός για παιδιά είναι ό,τι καλύτερο = TRUE

Πώς θα σας φαινόταν αν ο γιός ή η κόρη σας μαθαίναν το λεγόμενο coding; Προγραμματισμός για παιδιά με άλλα λόγια, πώς σας ακούγεται; Απίστευτο; Φουτουριστικό; Περίπλοκο; Ίσως αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα από όλα αυτά και είναι ήδη σαν δεξιότητα αρκετά πιο κοντά από αυτό που φανταζόμαστε.

Το Έτσι Μαθαίνω μάλιστα έχει αρχίσει ήδη πιλοτικά το σχεδιασμό ενός μαθήματος coding για παιδιά 5-7 ετών και τα αποτελέσματα θα σας εξέπλητταν. Η αλήθεια είναι πως αυτά τα παιδιά έχουν γεννηθεί έχοντας εσωτερικεύσει αρκετή τεχνολογική γνώση με κάποιο τρόπο. Θυμηθείτε όλες τις φορές όταν ήταν μωρά ακόμα που δεν πιστεύατε πόσο γρήγορα αντιλήφθηκαν πως να βάζουν το αγαπημένο τους πρόγραμμα στο YouTube ή πως να κάνουν ζουμ χρησιμοποιώντας με ευκολία τα δαχτυλάκια τους επάνω στο κινητό σας. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν γεννηθεί μέσα στην τεχνολογία. Μας βλέπουν να τη χειριζόμαστε και τη μαθαίνουν και εκείνα ακριβώς όπως μαθαίνουν καινούριες λέξεις.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, ο προγραμματισμός είναι μία δεξιότητα πολύ πιο απλή για αυτή τη γενιά παιδιών από αυτό που φανταζόμαστε. Γιατί όμως να μάθει ένα παιδί coding σε τόσο μικρή ηλικία; Για να γίνει προγραμματιστής; Και πότε είναι η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει;

Πότε είναι καλό να ξεκινήσει;

Παιδία 5 ετών μπορούν να αρχίσουν να ασχολούνται με απλές εφαρμογές προγραμματισμού. Σε αυτή την ηλικία είναι απολύτως ικανά να μάθουν απλά tasks προγραμματισμού, βασικές μαθηματικές αρχές, πράξεις, κύκλους επανάληψης και πίνακες.

 Γιατί να ξεκινήσει;

Σίγουρα όχι για να γίνει προγραμματιστής. Το coding είναι μία δεξιότητα που εκμεταλλεύεται το πόσο κοντά είναι τα σημερινά παιδιά στην τεχνολογία αλλά τους βοηθά να βελτιώσουν δεξιότητες που δεν σχετίζονται απαραίτητα με την τεχνολογία αλλά με την καθημερινή ζωή. Όπως η επίλυση ενός προβλήματος. Μαθαίνουν τη σημασία της λογικής. Αντιλαμβάνονται σε άλλο επίπεδο την τεχνολογία την οποία χρησιμοποιούν καθημερινά. Είναι κάτι που επίσης ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Και φυσικά είναι κάτι διασκεδαστικό που τους δίνει την ευκαιρία να συνεργαστούν με παιδιά της ηλικίας τους για να πετύχουν κάτι.

Και αυτό είναι και το σημαντικότερο ότι ειδικά σε αυτές τις ηλικίες είναι κάτι που μοιάζει με ένα τέλειο παιχνίδι που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον, τους μαθαίνει πολύ βασικές αρχές που θα βρίσκουν μπροστά τους πάντα αλλά και ενισχύει δεξιότητές τους όπως η κριτική ικανότητα, η επίλυση προβλημάτων με τη λογική αλλά και η δημιουργικότητα που συχνά παραπονιόμαστε πως οι νέες γενιές έχουν χάσει. Άρα; Γιατί όχι;

Time Management ή αλλιώς, πώς να διαχειριστείς σωστά τον χρόνο σου.

Η διαχείριση του χρόνου σίγουρα είναι πολύ σημαντική μιας και μπορεί να μας βοηθήσει τόσο ...
Read More →

Η σημασία της αξιολόγησης

Η μηνιαία αξιολόγηση των μαθητών μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνεργασίας μας με τα παιδιά! ...
Read More →

Πλησιάζουν οι βαθμοί. Ε και; 4 βήματα που θα σε βοηθήσουν να πας παρακάτω!

Οι βαθμοί είναι μερικά ακόμα νούμερα και σίγουρα δε φέρνουν το τέλους του κόσμου! Μπήκε ...
Read More →

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Game Design for Kids with Roblox

Είμαστε ενθουσιασμένοι να σας προσκαλέσουμε στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας “Game Design for Kids with ...
Read More →
Scroll to Top