Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί τα Αγγλικά;

pokemon_story

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί τα Αγγλικά; Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε από γονείς. Κάποτε τα παιδιά ξεκινούσαν στην Γ δημοτικού. Ακούγονταν γνώμες όπως το αλησμόνητο «καλά καλά τα ελληνικά δεν ξέρει» ή «όχι τόσο νωρίς γιατί θα τα μπερδέψει με τη μητρική του». Χωρίς να σκοπεύουμε να σοκάρουμε κανέναν, κανένα παιδί δεν μπερδεύει τη μητρική του. Ακόμα και στις περιπτώσεις απολύτως δίγλωσσων παιδιών, αργά ή γρήγορα υπερισχύει η γλώσσα της κοινωνικοποίησης όπως λέμε, που μιλάνε στο σχολείο, που μιλάνε οι φίλοι, που μιλάνε στη χώρα στην οποία διαμένει.

Τώρα, λοιπόν, που δεν ανησυχούμε πια μήπως τα παιδιά μιλάνε αγγλικά σαν τη βασίλισσα και δυσκολεύονται στα ελληνικά, ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσουν; Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν όλο και περισσότερες γνώμες στο θέμα και η ηλικία όλο και κατεβαίνει. Πολλά παιδιά ξεκινούν μαθήματα αγγλικών στο προνήπιο. Άλλα εγγράφονται σε προγράμματα που δέχονται παιδιά από 3 μηνών τα οποία απλώς εκτίθενται στη γλώσσα μέσω μουσικής και κινησιολογικών παιχνιδιών!

Η αλήθεια είναι πως κάθε παιδί είναι μοναδικό. Όμως η ηλικία των 5 φαντάζει η τέλεια ηλικία για να αρχίσει σιγά σιγά μία πρώτη επαφή με τα αγγλικά, τη γλώσσα που θα συναντάει μπροστά του για όλη του τη ζωή και που θα συνεχίσει να μαθαίνει και να βελτιώνει για πολύ καιρό αν θέλει. Τα παιδιά στην ηλικία των 5 επεκτείνουν το λεξιλόγιό τους με τεράστια ταχύτητα και τα καταφέρνουν όλο και καλύτερα με την κοινωνικοποίησή τους με άλλα παιδιά. Γι’ αυτό η ομαδική διδασκαλία είναι η πιο αποτελεσματική λύση σε αυτήν την ηλικία. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας ήδη έχουν γνώση για τον κόσμο γύρω τους και μία σχετική αντίληψη της μητρικής τους γλώσσας, οπότε και συνειδητοποιούν την έννοια μιας ξένης γλώσσας πολύ εύκολα. Επίσης είναι η ηλικία που ξεκινούν να κρατούν την προσοχή τους συγκεντρωμένη σε κάτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για πρώτη φορά μπορείς να του κρατήσεις την προσοχή σε κάτι που ίσως δεν το ενδιαφέρει και πολύ για 20-25 λεπτά. Αν το ενδιαφέρει για πολύ περισσότερο.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως ο καθηγητής μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το μάθημα σαν ένα οποιοδήποτε άλλο. Για ένα καθηγητή αγγλικών ένα μάθημα με παιδιά 5 ετών είναι από τα πιο απαιτητικά αλλά και πιο απολαυστικά μαθήματα που θα κάνει. Αυτό γιατί είναι ένα μάθημα που πρέπει να είναι πολύχρωμο, διασκεδαστικό, γεμάτο παιχνίδια και εναλλαγές δραστηριοτήτων.

Όντως μπορούν να μάθουν αγγλικά παιδιά τόσο μικρής ηλικίας; Την απάντηση καλύτερα να σας την δώσουν οι μικροί μαθητές του Έτσι Μαθαίνω που φέτος ολοκλήρωσαν την Pre-Junior τάξη των Αγγλικών έχοντας ξεκινήσει στα 5 τους χρόνια και αποφάσισαν να το γιορτάσουν ανεβάζοντας ένα online θεατρικό στα αγγλικά! Απολαύστε τους!

Pokemon Story Θεατρικό || Pre-Junior Τάξη 2021

Language Trip: Μια διασκεδαστική εισαγωγή στις ξένες γλώσσες για παιδιά 8-12 ετών

Τι είναι το Language Trip; Το Language Trip είναι ένα πρόγραμμα πολυγλωσσίας που προσφέρεται σε ...
Read More →

Νέο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Game Design for Kids with Roblox

Σας προσκαλούμε στο νέο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας “Game Design for Kids with Roblox”! Αυτό ...
Read More →

«Αν επέλεγα τα θέματα των Πανελληνίων 2024»

Τι θα γινόταν άραγε αν οι καθηγητές μας γίνονταν θεματοδότες στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις; Θα ...
Read More →

Time Management ή αλλιώς, πώς να διαχειριστείς σωστά τον χρόνο σου.

Η διαχείριση του χρόνου σίγουρα είναι πολύ σημαντική μιας και μπορεί να μας βοηθήσει τόσο ...
Read More →
Scroll to Top