Alan Turing: ο πατέρας των υπολογιστών

Alan Turing: ο πατέρας των υπολογιστών

Ο Alan Turing ήταν ένας σπουδαίος Μαθηματικός που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1912. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Princeton και είναι γνωστός ως «Ο Πατέρας των υπολογιστών».

Ο Alan Turing ήταν Άγγλος μαθηματικός, θεωρητικός της Λογικής, κρυπτογράφος και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της θεωρίας των υπολογιστών, με τη θεμελιώδη δουλειά του στην έννοια του αλγορίθμου αλλά και της μηχανής Turing. Ο Turing έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης πληροφορικής, καθόρισε τα κριτήρια της τεχνητής νοημοσύνης, αποκωδικοποίησε τους μυστικούς κώδικες του γερμανικού στρατού γεγονός που έσωσε εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε να λήξει ταχύτερα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και σχεδόν έλυσε ένα βιολογικό αίνιγμα στη μορφογένεση, το οποίο ακόμη παραμένει ανεξιχνίαστο για τους ερευνητές.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Alan Turing ήταν επικεφαλής της ομάδας «Hut 8» στο Bletchley, η οποία διεξήγαγε κρυπτανάλυση όλων των γερμανικών ναυτικών σημάτων. Αυτό σήμαινε ότι, εκτός από μια περίοδο το 1942 που ο κώδικας έγινε δυσανάγνωστος, οι συμμαχικές συνοδείες μπορούσαν να απομακρυνθούν από τα U-boat. Η συμβολή του Turing ήταν σημαντική και αποδείχθηκε καθοριστικός στη θετική έκβαση της Μάχης του Ατλαντικού.

Ο αρχικός στόχος της δουλειάς του Turing ήταν να σπάσει τον κώδικα «Enigma». Η μηχανή Enigma ήταν ένας τύπος μηχανής κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για την ασφαλή αποστολή μηνυμάτων. 

Αν και οι Πολωνοί μαθηματικοί είχαν επεξεργαστεί πώς να διαβάζουν τα μηνύματα του Enigma και είχαν μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τους Βρετανούς, οι Γερμανοί αύξησαν την ασφάλειά του κώδικα με το ξέσπασμα του πολέμου αλλάζοντας καθημερινά το σύστημα κρυπτογράφησης. Αυτό έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κατανόησης του κώδικα.

Ο Turing, από τη μεριά του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό, επινοώντας μαζί με τον συνάδελφό του Gordon Welchman, μια μηχανή γνωστή ως «Bombe» που παραβιάζει τους κωδικούς. Αυτή η συσκευή βοήθησε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αποκωδικοποίησης. Από τα μέσα του 1940, τα σήματα της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας “διαβάζονταν” στην πόλη Bletchley που έγινε το κύριο κέντρο επιχειρήσεων για την παραβίασης του κώδικα από τους Συμμάχους κατά τη διάρκεια του πολέμου.  

Ο Turing εργάστηκε επίσης για την αποκρυπτογράφηση των πιο περίπλοκων Γερμανικών ναυτικών επικοινωνιών. Τα Γερμανικά υποβρύχια προκαλούσαν μεγάλες απώλειες στη συμμαχική ναυτιλία και η ανάγκη κατανόησης των σημάτων τους ήταν κρίσιμη. Με τη βοήθεια του υλικού που είχαν υποκλέψει οι Συμμαχικές Δυνάμεις και την έμπνευση του Turing στην ανάπτυξη μιας τεχνικής που ονόμασε «Banburismus», τα μηνύματα του ναυτικού μπορούσαν πλέον να διαβαστούν από το 1941.

Το 1954, ο Alan Turing, έφυγε από τη ζωή και οι πληροφορίες θέλουν να το έκανε αυτοκτονώντας με ένα μήλο που είχε μέσα κυάνιο. Τα δύσκολα είχαν ξεκινήσει γι' αυτόν βέβαια νωρίτερα, όταν είχε οδηγηθεί σε χημικό ευνουχισμό μετά από καταδίκη για ομοφυλοφιλία σε μία οπισθοδρομική Βρετανία εκείνης της εποχής όπου κάτι τέτοιο θεωρούνταν έγκλημα.

Αρκετά χρόνια αργότερα από τον θάνατό του, κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η έμπνευση για λογότυπο της Apple γεννήθηκε από την αυτοκτονία του Turing. Ισχύει όμως αυτό;

Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Αντίθετα ο σχεδιαστής του λογοτύπου της Apple, Rob Janoff, φαίνεται να το έχει διαψεύσει λέγοντας πως το δάγκωμα στο μήλο στο λογότυπο της Apple σχεδιάστηκε για να το ξεχωρίζει ο κόσμος από ένα... κεράσι. Οι πληροφορίες λένε πως και ο ίδιος ο Steve Jobs διέψευσε το γεγονός όταν ο Stephen Fry τον ρώτησε σχετικά, λέγοντας ότι "θα ήταν υπέροχο να το είχαν σκεφτεί αλλά δεν το έκαναν".

Η ζωή του Alan Turing έχει γυριστεί σε ταινία με τίτλο The Imitation Game . Είναι μία εξαιρετική ταινία και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

 

Πηγή: 
etsimathainw.gr