Οδηγός για... Minecraft

Οδηγός για... Minecraft

Έτοιμοι για ένα γρίφο; Είναι διασκεδαστικό παιχνίδι και κρατάει τα παιδιά «κολλημένα» στην οθόνη για ώρες. Τι είναι; Το Minecraft φυσικά!  

Είναι γνωστό πως αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια όλων των εποχών. Αυτό που ίσως δεν είναι το ίδιο γνωστό, όμως είναι πως πρόκειται για ένα παιχνίδι κατασκευών κόσμων και περιπέτειας που μυεί τα παιδιά στη δημιουργική σκέψη, τη γεωμετρία αλλά και τη γεωλογία καθώς κατασκευάζουν και εξερευνούν.

Το Minecraft είναι υπερβολικά δημοφιλές, είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να απασχολήσει τα παιδιά για ώρες ενώ συνοδεύεται και από διάφορα gaming βίντεο στο YouTube, spin-off games (παιχνίδια συνέχειας), βιβλία για  τους πιο «μερακλήδες» αλλά και Minecraft merch, που ίσως δεν ξέρετε τι σημαίνει ακριβώς αν και σίγουρα κάτι έχετε αγοράσει στο παιδί σας. Κάποια μπλούζα ή μινιατούρα Minecraft ή κάτι ανάλογο. Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Πολλοί γονείς όμως ανησυχούν και αναρωτιούνται αν αυτό το παιχνίδι που απασχολεί τα παιδιά τους τόσες πολλές ώρες είναι κατάλληλο. Είναι ασφαλές; Είναι βίαιο; Είναι χάσιμο χρόνου; Ακολουθούν οι πιο συχνές ερωτήσεις από γονείς για αυτό το παιχνίδι που μπορεί να γίνει η αφορμή ομηρικών καυγάδων μέσα σε μία οικογένεια.

Πώς παίζεται;

Το πρώτο πράγμα που κάνεις στο Minecraft είναι να δημιουργήσεις ένα κόσμο. Οι πιθανότητες και οι επιλογές είναι ατελείωτες. Δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο από την αρχή. Τα δημιουργεί όλα ο κάθε παίκτης. Μόλις ονομάσεις τον κόσμο σου ξεκινάς την εξερεύνηση. Για παράδειγμα μπορείς να βρεις ξύλα και να κατασκευάσεις μία αξίνα για να εξορύξεις την πέτρα και να κατασκευάσεις ένα σπίτι. Φυσικά καθώς εξερευνείς ίσως πέσεις πάνω σε εχθρικούς χαρακτήρες, αράχνες ή και ζόμπι. Η ιστορία του κόσμου που κατασκευάζεις μπορεί να είναι ό,τι σου περνάει από το μυαλό και μπορείς να παίζεις μόνος ή με διάφορους ακόμα παίκτες.

Είναι ασφαλές;  

Τα παιδιά που παίζουν Minecraft μπορούν να παίξουν με μεγάλη ασφάλεια. Ειδικά όταν παίζουν ατομικά, υπάρχει η επιλογή να μην αλληλεπιδρούν καθόλου με άλλους. Βέβαια γρήγορα τα παιδιά βαριούνται και θέλουν να παίξουν με άλλους. Αυτό φυσικά εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους. Σε γενικές γραμμές όμως οι συντονιστές του Minecraft φροντίζουν να κρατούν τα πράγματα «ειρηνικά» μεταξύ των παικτών και να ελέγχουν την κατάσταση. Όπως λέμε πάντα, όμως, για οτιδήποτε σχετίζεται με τη χρήση του Internet από παιδιά είναι πως πρέπει να είμαστε δίπλα τους. Έμπιστοι φίλοι τους που δεν γκρινιάζουν συνέχεια για τις ώρες που περνάνε τα παιδιά online αλλά προσπαθούν να κατανοήσουν τι ακριβώς κάνουν αυτές τις ώρες. Η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια σε σχέση με τους κινδύνους που υπάρχουν είναι το παν ώστε τα παιδιά να έρθουν πρώτα σε εμάς όταν νιώσουν κάποια online απειλή ή αμηχανία.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να παίζει Minecraft;

Η πρόταση των ειδικών που γνωρίζουν καλά το παιχνίδι είναι πως είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 8. Αυτό όχι γιατί είναι ιδιαίτερα βίαιο ή ακατάλληλο, κυρίως γιατί είναι αρκετά περίπλοκο και δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα μεγάλων πρωτοβουλιών. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι όταν τα παιδιά παίζουν να είναι και οι γονείς στον ίδιο χώρο ώστε να επιβλέπουν διακριτικά την κατάσταση. Έτσι κερδίζεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη και χτίζεται η ειλικρινής σχέση ανάμεσα σε γονιό και παιδί που είναι η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας.

Γιατί αρέσει στα παιδιά να βλέπουν ανθρώπους να παίζουν Minecraft στο YouTube;

Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Πρώτα από όλα τα παιδιά μαθαίνουν έτσι νέες τεχνικές για να χρησιμοποιήσουν στο παιχνίδι. Επίσης απολαμβάνουν τις δεξιότητες άλλων ενώ προσπαθούν να βελτιώσουν τις δικές τους. Τέλος μαθαίνουν τα τελευταία νέα του παιχνιδιού και νιώθουν κομμάτι μιας κοινότητας. Ακριβώς όπως όταν λατρεύουν κάποιο άθλημα ή κάποια τηλεοπτική σειρά και θέλουν να μαθαίνουν τα πάντα για τις αγαπημένες τους ομάδες, ηθοποιούς ή χαρακτήρες.

Έχει το Minecraft εκπαιδευτικά οφέλη;

Σαφέστατα! Όπως όλα τα παιχνίδια που δεν είναι απολύτως «στημένα» από την αρχή και δίνουν στον παίκτη τη δυνατότητα να τα διαμορφώσουν. Το Minecraft δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα της κριτικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων αλλά και της σκέψης σχετικά με το πώς λειτουργούν τα συστήματα, πως πηγαίνουν τα πράγματα μαζί, πως συνδυάζονται πως λειτουργούν καλά ή άσχημα μαζί ώστε να κατασκευαστεί κάτι. Το βασικότερο όμως ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά όλα αυτά τα εκπαιδευτικά οφέλη του παιχνιδιού είναι να τα εκμεταλλευτούμε εμείς. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ασχοληθούμε. Αν τους ρωτάμε πράγματα όπως «τι έβαλες μαζί για να το φτιάξεις αυτό» ή «γιατί το έχτισες αυτό εδώ;». Όσο πιο ενεργοί είμαστε τόσο πιο πολλά τα οφέλη για τα παιδιά μας. Βέβαια πρέπει να προσέξουμε να κρατήσουμε την ισορροπία και να μην ξεχάσουμε πως αυτό είναι ένα hobby για το παιδί μας, μία στιγμή διασκέδασης όσο μακριά από τη δική μας λογική κι αν ακούγεται αυτό.  

Εμπιστευθείτε τις επιλογές των παιδιών σας. Και ποιος ξέρει, ίσως αρχίσετε να παίζετε μαζί.

 

Πηγή: 
etsimathainw.gr