Ελληνίδες γιαγιάδες από απόσταση: Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει έναν από τους πιο πολύτιμους ελληνικούς δεσμούς

Ελληνίδες γιαγιάδες από απόσταση

“...το θαύμα της ιατρικής του 2020 είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ακριβώς αυτών των ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι οι μανάδες και οι πατεράδες μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Τιμούμε και σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους. Αλλά κυρίως αυτούς. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς αυτούς. Δεν έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς.”  Αυτές οι συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, παγκοσμίως αναγνωρισμένο επιστήμονα, δείχνουν ακόμα μία φορά πως ο τρόπος που αντιδρούν οι χώρες απέναντι στη νέα πανδημία είναι καθαρά πολιτισμικός. Τα λόγια του καθηγητή Τσιόδρα αποδεικνύουν ακόμα μία φορά πως οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι ο πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας. Για τους Έλληνες, είναι μία πραγματική ευλογία να μεγαλώνουν κοντά στον παππού και τη γιαγιά. Είναι οι υπερήρωες του ελληνικού κόσμου που ζουν για να στηρίζουν και να ευχαριστούν τα εγγόνια τους με όποιο τρόπο μπορούν.  

Ενώ οι γονείς ανησυχούν κυρίως για την εκπαίδευση των παιδιών, το μέλλον αλλά και τις καθημερινές τους δραστηριότητες, οι παππούδες είναι αυτοί που βασικό τους μέλημα είναι να κρατήσουν τα παιδιά χαρούμενα, να τους δείξουν τον κόσμο, να τους πουν ιστορίες για το παρελθόν, να τους διδάξουν την αξία της οικογένειας και τη σημασία των ριζών τους. Για τους Έλληνες παππούδες και γιαγιάδες, η ζωή περιστρέφεται γύρω από τα εγγόνια τους. Και όσον αφορά στην συνεισφορά τους στον Ελληνισμό, οι Έλληνες παππούδες και γιαγιάδες είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των δασκάλων ελληνικών στη διδασκαλία της γλώσσας στην ελληνική διασπορά. Λατρεύουν να δείχνουν στην κοινότητάς τους πως οι μικροί τους συνεχιστές μπορούν να μετρήσουν στα ελληνικά, να τραγουδήσουν στα ελληνικά, να διαβάζουν και να γράφουν στο ελληνικό αλφάβητο. “Ο παππούς και η γιαγιά δίνουν μία συνεχή μάχη για να κρατήσουν την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα ζωντανή,” υπογραμμίζει η κα Στέλλα Μπομποτσιάρη, διευθύντρια του Greek Lessons OnLine.

Όμως σήμερα, έχουμε ζητήσει από τις ελληνικές οικογένειες να κάνουν κάτι που δεν έχουν κάνει ποτέ πριν. Τους έχει ζητηθεί να μείνουν χωριστά για κάποιο διάστημα. Έχει ζητηθεί από τα παιδιά να μείνουν μακριά από τους παππούδες τους για να τους προστατεύσουν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν βομβαρδιστεί από φωτογραφίες γιαγιάδων που κρέμονται από τα μπαλκόνια για να δουν τους εγγονούς και τις εγγονές τους και να τους φωνάξουν “Σ’αγαπώ.” Αλλά όσο δύσκολη και να είναι αυτή η οικογενειακή απόσταση, οφείλουμε όλοι να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες που μας έχουν δώσει οι επιστήμονες. Πρέπει να προστατεύσουμε τη γιαγιά και τον παππού. Πρέπει να τους κρατήσουμε ασφαλής γιατί τους αγαπάμε, τους χρειαζόμαστε. Όπως ακριβώς τους χρειάζεται και ο Ελληνισμός. 

Στο μεταξύ, η τεχνολογία βρίσκεται εδώ για να μας κρατήσει ενωμένους, για να μας διαβεβαιώσει πως δεν θα λείψει ο ένας από τον άλλο πολύ. Η τεχνολογία βρίσκεται εδώ για να ενθαρρύνει τα παιδιά να μάθουν ελληνικά ώστε να τα μιλούν με τους παππούδες τους όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Εναλλακτικές λύσεις όπως το παγκόσμιο διαδικτυακό σχολείο ελληνικών Greek Lessons OnLine (https://greek-lol.com/) βρίσκονται εδώ για να διδάξουν στα παιδιά ελληνικά από την ασφάλεια των σπιτιών τους. 

Το Greek LOL βρίσκεται επίσης εδώ για να φέρει παππούδες και γιαγιάδες κοντά στα εγγονάκια τους και για να συνεχίσει τις σημαντικές παραδόσεις όπως αυτή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Ενώ όλες οι γιορτές για την εθνική μας επέτειο ακυρώθηκαν, το διαδικτυακό σχολείο ελληνικών, Greek LOL διοργάνωσε τη διαδικτυακή του γιορτή όπως πάντα. Περισσότερα από 80 Ελληνόπουλα από όλο τον κόσμο συνδέθηκαν από τα σπίτια τους για να γιορτάσουν την Ελλάδα και να φέρουν δάκρυα χαράς και συγκίνησης στα μάτια των παππούδων τους που είχαν την ευκαιρία να δουν τα εγγόνια τους να απαγγέλουν ποιήματα και να τιμούν τη χώρα μας.

Ας προσπαθήσουμε να μείνουμε όλοι υγιείς, ήρεμοι και ας προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας μέχρι να επιστρέψουμε στις ζωές μας. Στο μεταξύ, ας εμπιστευτούμε την τεχνολογία, ένα σημαντικό “φίλο” που τέτοιες στιγμές έχει τη δύναμη να κρατάει οικογένειες ενωμένες και τους παππούδες και τις γιαγιάδες γερούς και περήφανους.

 

Πηγή: 
greek-lol.com