Διαδικτυακό Πάσχα 2020.

Διαδικτυακό Πάσχα 2020

Το ελληνικό Πάσχα δεν είναι κάτι εύκολο να περιγραφεί σε κάποιον χωρίς ελληνικούς δεσμούς. Είναι κάτι που παίρνεις ως δεδομένο αλλά πιάνεις τον εαυτό σου να σου λείπει όταν ταξιδεύεις και είσαι μακριά από την οικογένειά σου εκείνες τις ημέρες του χρόνου. Φέτος, όμως, παρόλο που δεν ταξιδεύει κανείς, θα λείψει σε όλους τους Έλληνες με αποτέλεσμα ίσως να μην το πάρουμε ως δεδομένο ποτέ ξανά. Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι θρήσκος για να γιορτάσεις το Ελληνικό Πάσχα και να τηρείς όλες του τις παραδόσεις. Χρειάζεται απλώς να είσαι Έλληνας στην καρδιά μιας και είναι μία γιορτή που φέρνει τις οικογένειες και τους φίλους μαζί για να γιορτάσουν την αναγέννηση της φύσης και της ζωής μετά το θάνατο.

Αν ταξιδεύαμε στο χρόνο, η Μεγάλη Εβδομάδα του 2019 θα έδειχνε πολύ διαφορετική από τη φετινή

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι εδώ και θα ήταν κανονικά γεμάτη από παραδόσεις που οι οικογένειες μοιράζονται. Τη Μεγάλη Δευτέρα, τα σχολεία είναι κλειστά και τα περισσότερα παιδιά βρίσκονται στα σπίτια των γιαγιάδων και των παππούδων όπου έχει ξεκινήσει η νηστεία. Αν μπορούσες να κοιτάξεις μία τυπική ελληνική γειτονιά από ψηλά, το σούρουπο της Μεγάλης Δευτέρας, θα έβλεπες δεκάδες ανθρώπους να κατευθύνονται προς τις γειτονικές τους εκκλησίες για την ακολουθία της Μ.Δευτέρας. Τη Μ.Τρίτη, γυναίκες στη Νότια Ελλάδα μαζεύονται για να φτιάξουν Πασχαλινά κουλουράκια που θα μοιράσουν σε όλη την οικογένεια. Ενώ τη Μεγάλη Τετάρτη οι γυναίκες της Βόρειας Ελλάδας αλλά και όλης της χώρας μαζεύονται για να φτιάξουν τσουρέκια. Νωρίς το απόγευμα, θα άρχιζαν όλοι να κατευθύνονται προς την εκκλησία για το Ευχέλαιο. Τη Μεγάλη Πέμπτη, είναι η ημέρα που βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά που θα εκπληρώσουν το στόχο τους με τις επικές μάχες τσουγκρίσματος που θα ακολουθήσουν μετά την Ανάσταση. Τα τσόφλια από τα αυγά θα αφεθούν επίτηδες κάτω, ώστε να ζεστάνουν τη γη και να σημάνουν το τέλος του χειμώνα. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα του Επιταφίου, ημέρα λύπης και θρήνου. Είτε βρίσκεστε στην Κέρκυρα όπου οι Επιτάφιοι συνοδεύονται από εντυπωσιακούς μουσικούς, στην Ύδρα ή την Τήνο που καταλήγουν μέσα στο νερό, στην Ικαρία που γίνονται μετά τα μεσάνυχτα ή όπου αλλού στην Ελλάδα, η ημέρα αυτή είναι η ουσία του Πάσχα. Πιστοί μαζεύονται για να θρηνήσουν το θάνατο του Χριστού και να προσευχηθούν για την ελπίδα της ζωής μετά το θάνατο. Το Μ.Σάββατο σίγουρα θα έχετε την εικόνα εκατοντάδων ανθρώπων να πηγαίνουν προς την εκκλησία το βράδυ για να μοιραστούν τη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης. Τα χιλιάδες πυροτεχνήματα θα έκαναν τη νύχτα μέρα και μετά θα τρέχαμε όλοι σπίτια μας να φάμε Μαγειρίτσα. Η επόμενη ημέρα θα ήταν η Κυριακή του Πάσχα και το γλέντι δε θα είχε τελειωμό. Φαγητό, χορός, μουσική, οικογένεια και καλοκαιρία είναι όλα τα κομμάτια του παζλ που κάνουν την Κυριακή του Πάσχα μία ξεχωριστή μέρα για τον απανταχού Ελληνισμό. Μία πραγματική Λαμπρή!

Ζουμ στο Πάσχα του 2020

Η φετινή χρονιά διαφέρει. Φέτος δεν θα δούμε πλήθη να τρέχουν στις εκκλησίες, δεν θα δούμε οικογενειακές μαζώξεις ή γλέντια στις πιλοτές. Αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει πως θα ξεχάσουμε όλες τις παραδόσεις και ότι θα περάσουμε τις ημέρες αυτές χωρίς τους δικούς μας. Αντί να προσποιηθούμε πως είναι μία ημέρα σαν όλες τις άλλες, ας προσπαθήσουμε να το θυμόμαστε ως το Πάσχα που κάναμε διαδικτυακά. Τη Μεγάλη Τρίτη και Τετάρτη μπορούμε να καλέσουμε τις γιαγιάδες, τις μαμάδες, τις θείες, τις ξαδέρφες μας και να φτιάξουμε μαζί όλες τις Πασχαλιάτικες λιχουδιές που θα γεμίσουν τα σπίτια μας γνώριμες μυρωδιές. Όσο για τα επικά τραπέζια που δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε όπως άλλες χρονιές το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, ας τα δούμε ως ευκαιρία να συνδεθούμε με συγγενείς και φίλους που δε θα βλέπαμε κανονικά το Πάσχα. Η τεχνολογία μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να περάσουμε το φετινό Πάσχα μαζί με ανθρώπους που έχουμε να δούμε καιρό, που είναι ούτως ή άλλως μακριά αλλά φέτος μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί online και να κάνουμε ένα γλέντι διαφορετικό αλλά εξίσου αξέχαστο.

Είναι πράγματι λυπηρό το ότι δε θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα όπως θα θέλαμε. Ας εστιάσουμε όμως στα σημαντικά. Ας εστιάσουμε στο ότι φέτος θα μείνουμε σωματικά μακριά για να γιορτάσουμε το Πάσχα του 2021 και όλα τα επόμενα χρόνια χωρίς απώλειες στις οικογένειές μας. Χωρίς άδειες θέσεις στα οικογενειακά τραπέζια μας του χρόνου. Ας το δούμε ως μια ευκαιρία να συνδεθούμε με ανθρώπους που μας λείπουν. Ας ζήσουμε όλα μας τα έθιμα μαζί αλλά διαδικτυακά. Ας βεβαιωθούμε πως δε θα νιώσει κανείς μοναξιά και λύπη. Και κυρίως ας διδαχθούμε να μην θεωρούμε τίποτα πια δεδομένο. 

 

Πηγή: 
etsimathainw.gr