Γιατί να μάθω Μαθηματικά;

Γιατί μαθαίνω μαθηματικά; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν πολλά παιδιά στους γονείς τους, στους δασκάλους τους και στους καθηγητές τους τόσο σε μικρές τάξεις του σχολείου όσο και σε μεγαλύτερες.

Και η απάντηση που συνήθως δίνεται είναι η εξής: Τα μαθηματικά είναι χρήσιμα, θα το διαπιστώσετε αργότερα, τα μαθηματικά είναι παντού. Με αυτές τις γενικές απαντήσεις, όμως, ουσιαστικά το ερώτημα παραμένει αναπάντητο και περιπλέκεται ακόμα περισσότερο στο μυαλό των παιδιών.

Στην πραγματικότητα η απάντηση είναι πολύ απλή. Ο σημαντικότερος λόγος που μαθαίνεις μαθηματικά είναι για να χρησιμοποιείς την μαθηματική σου γνώση και τις δεξιότητες με τέτοιον τρόπο ώστε να αντιμετωπίζεις ανάγκες της καθημερινότητάς σου ως σκεπτόμενο και δημιουργικό ον. 

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ένας από τους σημαντικότερους Μαθηματικούς του 20ου αιώνα, είχε κάνει το 1924 στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρία μία δημοσίευση σχετικά με το πως πρέπει να διδάσκονται τα μαθηματικά στα σχολεία.

«Σκοπός της εκπαίδευσης δεν είναι η παρασκευή μελλόντων Μαθηματικών. Τουναντίον ο σκοπός είναι η παροχή τέτοιων εφοδίων για τον πρακτικόν βίο. Η διδασκαλία πρέπει να συνδέεται με την πρακτικήν ζωή, με την εφαρμογή κατά το δυνατόν προσαρμοσμένη προς το περιβάλλον στο οποίο αυτή γίνεται. Μια τέτοια κατεύθυνση της διδασκαλίας είναι το μόνο μέσο που ο μαθητής αντί να αποκτά θεωρητικές γνώσεις, των οποίων δεν είναι πάντα σε θέση να σταθμίζει την σημασία καθίσταται ικανός, να συσχετίζει τις μαθηματικές γνώσεις προς τα φαινόμενα του εξωτερικού κόσμου και της πρακτικής ζωής.»  

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, 1924 Ε.Μ.Ε.

Ο σκοπός άρα δεν είναι να γίνουμε όλοι μαθηματικοί, αλλά να δοθεί έμφαση στην ικανότητα του μαθητή να κατανοεί και να εντάσσει τα Μαθηματικά στην καθημερινή του ζωή, να χρησιμοποιεί την μαθηματική του γνώση και τις δεξιότητες με τέτοιον τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει ανάγκες της καθημερινότητας καθώς και να εξηγεί διάφορα φαινόμενα που παρατηρεί.

Μέσα από τα Μαθηματικά μαθαίνουμε να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και εκτός του να τα παραδεχόμαστε, να προχωράμε και στην εύρεση κάποιας λύσης και να μην τα παρατάμε. Τα Μαθηματικά μας βοηθάνε να διαλέγουμε τα κατάλληλα λόγια στην καθημερινότητά μας καθώς όλες οι έννοιες και οι ορισμοί χαρακτηρίζονται από ακρίβεια σαφήνεια, πληρότητα και συντομία. Επιπλέον, τα μαθηματικά μας μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε αρκετά βήματα μπροστά. Όπως όταν παίζεις σκάκι! Γνωρίζεις πως κάθε σου κίνηση μπορεί να σε οδηγήσει σε αδιέξοδο άρα σίγουρα προτού κάνεις μία κίνηση θα σκεφτείς πρώτα που θα σε οδηγήσει αυτή πριν σκεφτείς την επόμενη!

 Τέλος, σίγουρα τα Μαθηματικά μας βοηθούν να αποκτήσουμε κριτική σκέψη και να σκεφτόμαστε με τον δικό μας τρόπο. Όχι όπως όλοι, αλλά με λογικό σκεπτικισμό και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τυφλά την πιο επίσημη άποψη, μέχρι να το ελέγξουμε εμείς οι ίδιοι.

Άλλωστε μην ξεχνάς πως "τα μαθηματικά είναι η γλώσσα με την οποία ο Θεός έγραψε το σύμπαν" και το σύμπαν είμαστε εμείς.

 

Πηγή: 
etsimathainw.gr