Βροχή Μετεωριτών: η Εξήγηση

Βροχή Μετεωριτών: η Εξήγηση

Βροχή μετεωριτών! Δε χρειάζεστε ούτε ομπρέλα ούτε καν τηλεσκόπια. Μόνο να θυμηθείτε να ξυπνήσετε την κατάλληλη στιγμή για να μη χάσετε το εντυπωσιακό θέαμα. Τι είναι όμως αυτό το θέαμα ακριβώς; Τι το προκαλεί;

Ένας μετεωρίτης είναι ένας διαστημικός βράχος που μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης. Όσο πέφτει και λόγω της πίεσης του αέρα αναπτύσσει τεράστιες θερμοκρασίες. Έτσι εμείς αυτό που βλέπουμε στον ουρανό δεν είναι τίποτα άλλο από το ίχνος του καυτού αέρα που αφήνει στην ατμόσφαιρα.

Και πότε βρέχει διαστημικούς βράχους;

Οι κομήτες, ακριβώς όπως η Γη αλλά και οι άλλοι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο. Όσο λοιπόν, πλησιάζει ένας κομήτης τον ήλιο, η παγωμένη του επιφάνεια αρχίζει να θερμαίνεται και να λιώνει και έτσι αποκολλιούνται διάφορα κομμάτια αλλά και σκόνη. Τα διαστημικά αυτά συντρίμμια πολλές φορές διασταυρώνουν τους δρόμους τους με την τροχιά της Γης.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Όχι αν δεν μιλάμε για ταινία. Τα συντρίμμια αυτά είναι συνήθως αρκετά μικρά με αποτέλεσμα να καούν στην ατμόσφαιρα. Οπότε οι πιθανότητες να σκάσουν στην επιφάνεια της Γης είναι αρκετά μικρές. Είναι όμως μεγάλες οι πιθανότητες να τα δείτε στη μορφή πεφταστεριών και να αναρωτηθείτε για τα θαύματα και τα αινίγματα του διαστήματος.

Μόνο να θυμάστε, η ορατότητα ίσως δεν είναι τόσο καλή αν έχει πανσέληνο. Έτοιμοι για τις Λυρίδες του Απριλίου; 

 

Πηγή: 
etsimathainw.gr