Κυρία τι σημαίνει “καλά” για εσάς;

Volunteering doodle vector, people holding hands support concept

«Κυρία τι σημαίνει καλά για εσάς»

Ήταν η φράση της Βασιλικής στο τελευταίο μας μάθημα.

Κάθε φορά που ανοίγει η κάμερα η Βασιλική με ρωτάει: «Πώς είστε κυρία; Πώς περάσατε το Σαββατοκύριακο;»

Συνήθως λοιπόν συζητάμε για την εβδομάδα που πέρασε, τι πήγε καλά τι θα θέλαμε να κάνουμε αλλιώς κλπ. Την τελευταία φορά όμως είτε γιατί έγραφε την επόμενη μέρα διαγώνισμα είτε γιατί ήθελα να βεβαιωθώ ότι είχε λύσει τις ασκήσεις της, της απάντησα κάπως βιαστικά στην συνηθισμένη ερώτηση:

«Είμαι καλά Βασιλική!»

Και τότε η Βασιλική με ρώτησε αυτό που χρειάζεται να αναρωτιόμαστε όλοι μας όταν λαμβάνουμε ή χρησιμοποιούμε την παραπάνω φράση:

«Κυρία, τι σημαίνει καλά για εσάς;»

Και κάπου εκεί κοντοστάθηκα.

Δεν σας κρύβω πως με εξέπληξε ο τρόπος σκέψης ενός 13χρονου παιδιού. Ο αυθορμητισμός και το γνήσιο ενδιαφέρον του. Μα έτσι δεν είναι τα παιδία; Γνήσια και αυθόρμητα.

Τα παιδιά ξέρουν. Και από τα παιδιά χρειάζεται να ξανα- μάθουμε να επικοινωνούμε, να ενδιαφερόμαστε και να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο. Πραγματικά, με ειλικρίνεια και όχι να ρωτάμε από αμηχανία ή για να γεμίσουμε το χρόνο των πρώτων λεπτών ενός μαθήματος. Να ρωτάμε γιατί νοιαζόμαστε.

Η σχέση δασκάλου- μαθητή είναι μια βαθιά σχέση που συχνά παραμένει ανεξίτηλη στον νου και στην καρδιά όσα χρόνια και αν περάσουν. Πολλοί μάλιστα που κάνουν αυτό το επάγγελμα αν ερωτηθούν γιατί το διάλεξαν λένε μία ιστορία για το πόσο θετικά τους επηρέασε ο αγαπημένος τους καθηγητής ή δάσκαλος. Είτε αυτός ήταν προπονητής στο ποδόσφαιρο είτε μαθηματικός, η σχέση αυτή έχει τεράστια επιρροή στο μυαλό και την ψυχή ενός πλάσματος που μεγαλώνει και μαθαίνει κάθε μέρα.

Γι’ αυτό εμείς που επιτελούμε αυτόν τον σπουδαίο ρόλο οφείλουμε να θυμόμαστε λίγο πιο συχνά να στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας πρώτα σαν άνθρωποι και έπειτα ως εκπαιδευτικοί. Ναι η ύλη πρέπει να βγει, ναι οι γονείς ανησυχούν και οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν, αλλά τι από όλα αυτά έχει σημασία αν δεν μπορούμε να νοιαζόμαστε με ειλικρίνεια τους μαθητές μας; Αν δεν μπορούμε να τους ρωτάμε τι κάνεις και να το εννοούμε; Αν δεν σταθούμε δίπλα τους όταν βλέπουμε ότι κάτι δεν πάει καλά;

Οφείλουμε να είμαστε εκεί συνοδοιπόροι τους ώστε να νιώθουν την ασφάλεια να μοιραστούν μαζί μας τα άγχη, τις δυσκολίες μα και τις χαρές τους! Και για να γίνει αυτό χρειάζεται να νιώσουν από εμάς το γνήσιο ενδιαφέρον και την ειλικρινή επικοινωνία!

Βασιλική, σε ευχαριστώ που μου μαθαίνεις πράγματα κάθε μέρα και μου θυμίζεις τι πραγματικά έχει σημασία!

Οι εγγραφές συνεχίζονται και εσύ προλαβαίνεις ακόμα!

Από το 2011 είμαστε μαζί με τα παιδιά σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό τους ταξίδι. Με …

Read More →

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκαν σήμερα και για άλλη μία χρονιά οι μαθητές της …

Read More →
downshift_men2

Τα Θερινά τμήματα προετοιμασίας ξεκινούν!

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με εξαιρετικό τρόπο για τους μαθητές μας κι ενώ περιμένουμε τα …

Read More →
Stressed millennial guy studying before college exams

Εξετάσεις και στρες – Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

Μπήκε ο Μάιος και συνήθως στο μυαλό των μαθητών ένα πράγμα σηματοδοτεί: εξετάσεις! Πολλές φορές, …

Read More →
Scroll to Top