Η τεράστια σημασία της εκπαίδευσης στις ηλικίες 2-7

preschool

Κατά τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής ενός παιδιού, η ανάπτυξη του εγκεφάλου έχει να κάνει με ακούσιες και ενστικτώδεις συμπεριφορές που σχετίζονται με την κάλυψη των βασικών αναγκών ενός παιδιού. Η ταχύτατη ανάπτυξη του εγκεφάλου συμβαίνει μετά την ηλικία των 2, όταν τα παιδιά αρχίζουν να κατακτούν πληροφορίες, να επεξεργάζονται ερεθίσματα, να καταλαβαίνουν και να επικοινωνούν. Το διάστημα από τα 2 έως τα 7 έτη μάλιστα είναι το διάστημα που ένας άνθρωπος μαθαίνει γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής του. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως τα διαστήματα πριν και μετά από αυτές τις ηλικίες δεν είναι σημαντικά.

Πως μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε την ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών μας σε αυτές τις ηλικίες;

  1. Η αγάπη για μάθηση

Αυτό είναι το διάστημα που πρέπει ως εκπαιδευτικοί ή γονείς να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μαθαίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να νοιάζονται για την απόδοσή τους. Είναι το διάστημα κατά το οποίο μπορούν να μάθουν πως η σημασία της εξέλιξης έγκειται στην προσπάθεια και όχι στο έμφυτο ταλέντο. Πρέπει να τους δείχνουμε πως τα λάθη είναι κομμάτι της διαδικασίας και να αποφεύγουμε χαρακτηρισμούς που κατατάσσουν παιδιά σε κατηγορίες. Επίσης το να τους περάσουμε μία συνείδηση ενθουσιασμού σε σχέση με τη μάθηση είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που θα κατορθώσουμε σε αυτές τις ηλικίες.

  1. Ποσότητα και όχι αποτέλεσμα

Στις ηλικίες 2-7 πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες τις οποίες τις κάνουν γιατί θέλουν, γιατί μαθαίνουν, γιατί γνωρίζουν τον εαυτό τους και όχι γιατί είναι καλοί σε κάτι. Μουσική, αθλήματα, γλώσσες, τέχνες, δεξιότητες. Η περίοδος αυτή είναι ό,τι πρέπει για πειραματισμούς που βασίζονται στην έκθεση σε μία ποικιλία δραστηριοτήτων και όχι στο αποτέλεσμα.

  1. Η σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης

Ως εκπαιδευτικοί συχνά εστιάζουμε σε όλες τις άλλες νοημοσύνες και ξεχνάμε εντελώς τη σημαντικότερη, τη συναισθηματική. Ο βασικότερος τρόπος για αποκτήσει ένας άνθρωπος τη δυνατότητα συμπόνιας και κατανόησης είναι αναγνωρίζοντας τα δικά του συναισθήματα. Έτσι, σε αυτές τις ηλικίες είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εκφράζουν αυτό που νιώθουν καθώς μόνο έτσι θα κατανοήσουν και θα σεβαστούν και τα συναισθήματα των άλλων σε μία αντίστοιχη περίπτωση.

  1. Η προσχολική εκπαίδευση δεν είναι απλώς ο πρόδρομος της «πραγματικής» εκπαίδευσης

Όπως ήδη ειπώθηκε, κατά τις ηλικίες 2-7 ετών, τα παιδιά απορροφούν γνώση ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής τους. Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, να αντιμετωπίζουμε την εκπαίδευση σε αυτές τις ηλικίες ως απλώς την προθέρμανση της «πραγματικής» εκπαίδευσης. Αυτή είναι η εποχή που τα παιδιά μαθαίνουν τις δομές μιας γλώσσας ευκολότερα ή που αναπτύσσουν μουσικές δεξιότητες όπως η αντίληψη του ρυθμού τέλεια. Η εκπαίδευσή αυτών των ηλικιών, λοιπόν, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη φάση εκπαίδευσης που θα θέσει τους θεμέλιους λίθους για την πορεία ενός παιδιού και θα βοηθήσει ασύγκριτα στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

«5 τρόποι να αποφύγεις την προσωρινή απώλεια μάθησης»

Έι εσείς, μικροί εγκέφαλοι σε διακοπές! Ξέρετε τι συμβαίνει όταν επιστρέφετε στο σχολείο μετά το ...
Read More →
language trip

Language Trip Junior: Μια συναρπαστική εκδρομή στον κόσμο των ξένων γλωσσών!

Τι είναι το Language Trip Junior; Φανταστείτε μια συναρπαστική εκδρομή όπου τα παιδιά σας γίνονται ...
Read More →

Έναρξη Μαθημάτων Προετοιμασίας για τη Γ΄ Λυκείου: Οδηγός για Μαθητές και Γονείς

Η Γ΄ Λυκείου είναι μια κρίσιμη χρονιά για τους μαθητές, καθώς αποτελεί την τελευταία ευκαιρία ...
Read More →

Language Trip: Μια διασκεδαστική εισαγωγή στις ξένες γλώσσες για παιδιά 8-12 ετών

Τι είναι το Language Trip; Το Language Trip είναι ένα πρόγραμμα πολυγλωσσίας που προσφέρεται σε ...
Read More →
Scroll to Top