Η σημασία των επικοινωνιακών δεξιοτήτων για τα παιδιά

epikoinwnia

Η πανδημία δυστυχώς συνεχίζεται παρότι δεν υπάρχουν πια καθολικά lockdown όμως οι συνέπειες της δυστυχώς έχουν επεκταθεί και στις ψυχές και τα συναισθήματα ειδικά των παιδιών. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει πως τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι έχουν επανέλθει στην κοινωνική τους ζωή με ένα νέο απόκτημα, το λεγόμενο κοινωνικό άγχος. Πολλοί από αυτούς έχουν χάσεις τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και νιώθουν τεράστια ανασφάλεια όταν βρίσκονται έξω από το προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού τους.

Και ωραία η φυσική και η χημεία και οι καλοί βαθμοί στα μαθηματικά και στα αρχαία, πολύ συχνά όμως, εκπαιδευτικοί και γονείς ξεχνάμε τη σημασία της κοινωνικής ζωής και το πόσο σημαντικές είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες για τη ζωή των παιδιών μας. Θα μου πείτε είναι αυτό κάτι στο οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε; Μαθαίνεται; Βελτιώνεται; Φυσικά και είναι! Και δεν χρειάζεται κάποιος να αλλάξει όλη του την προσωπικότητα για αυτό. Ο εσωστρεφής θα παραμείνει εσωστρεφής και ο εξωστρεφής θα παραμείνει εξωστρεφής. Υπάρχουν όμως συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας για να βελτιώσουμε την επικοινωνία τους με τους άλλους ανθρώπους.

Συμπόνια και ενσυναίσθηση

Πόσο συχνά μιλάμε στα παιδιά για αυτές τις δύο λέξεις; Πόσο πιο εύκολα θα ήταν όλα στην κοινωνία για πολλούς ανθρώπους αν είχαμε μάθει από μικροί πως να κάνουμε αυτές τις δύο λέξεις κτήμα μας. Πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τη σημασία του να καταλαβαίνεις πως νιώθει ο άλλος αλλά και να τους το δείξουμε έμπρακτα. Πρέπει να τους πούμε να εκφράζουν αυτήν την κατανόηση στο φίλο τους με λόγια αλλά και πράξεις. Πολλές φορές ένα υποστηρικτικό άγγιγμα στην πλάτη μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται κάποιος για να νιώσει λίγο καλύτερα. Καλή η πρακτική ευφυία των μαθηματικών αλλά το να διδάξουμε στα παιδιά μας για την ενσυναίσθηση θα τους βοηθήσει πραγματικά με τη συναισθηματική τους ευφυία και τις σχέσεις τους σε προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Ομαδικό πνεύμα

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσεις να φοβάσαι την οδήγηση ή να βελτιωθείς σε αυτήν είναι να οδηγάς. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για ένα παιδί που αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές γιατί νιώθει άβολα. Καλώς ή κακώς πρέπει να το ενθαρρύνουμε να τις επιδιώκει για να του είναι πιο απλές. Και ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι σε ένα προστατευμένο περιβάλλον μιας εξωσχολικής δραστηριότητας που ενισχύει την ομαδικότητα ενός παιδιού ή εφήβου. Άρα το ποδόσφαιρο που πολλές φορές κόβουμε σε ένα έφηβο γιατί έχει πολλά διαβάσματα ίσως είναι τελικά ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπτύξει άλλες δεξιότητες που ίσως χρειάζονται βελτίωση.

Έκφραση συναισθημάτων

Κάτι που επίσης δεν λέμε αρκετά συχνά στα παιδιά είναι η σημασία του να λες με ειλικρίνεια πως νιώθεις ακόμα και όταν δε νιώθεις καλά, θέλεις να πεις όχι  ή θέλεις να φύγεις. Ένα παιδί που μαθαίνει να εκφράζεται με ειλικρίνεια και να μην αναγκάζεται να δέχεται καταστάσεις που δεν του ταιριάζουν αναπτύσσει μία πολύ πιο ισχυρή προσωπικότητα και βρίσκει τρόπους να αντιμετωπίζει με τον πιο θετικό τρόπο όλες τις κοινωνικές περιστάσεις.

Ας μην θυσιάζουμε λοιπόν τις επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών και τον τρόπο που μαθαίνουν να «στέκονται» ανάμεσα στις συναναστροφές τους στο βωμό των τέλειων βαθμών. Πολλές φορές η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πολύ πιο σημαντική από το «άριστα» στην άλγεβρα.

Οι εγγραφές συνεχίζονται και εσύ προλαβαίνεις ακόμα!

Από το 2011 είμαστε μαζί με τα παιδιά σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό τους ταξίδι. Με …

Read More →

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκαν σήμερα και για άλλη μία χρονιά οι μαθητές της …

Read More →
downshift_men2

Τα Θερινά τμήματα προετοιμασίας ξεκινούν!

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με εξαιρετικό τρόπο για τους μαθητές μας κι ενώ περιμένουμε τα …

Read More →
Stressed millennial guy studying before college exams

Εξετάσεις και στρες – Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

Μπήκε ο Μάιος και συνήθως στο μυαλό των μαθητών ένα πράγμα σηματοδοτεί: εξετάσεις! Πολλές φορές, …

Read More →
Scroll to Top