Το 2020 ήρθε στη ζωή μας πριν περίπου 10 μήνες και μαζί με τα διάφορα «δώρα» που έφερε, έφερε και μία εκθετική αύξηση στους ειδικούς της διαδικτυακής εκπαίδευσης. Έτσι οι ειδικοί αυτοί μετά από τη δίμηνη εμπειρία τους με μία πλατφόρμα video conferencing, ήρθαν με τη σειρά του με διάφορες συμβουλές και απορίες. Η πιο συχνή από αυτές να είναι «Μα γιατί δεν χρησιμοποιείτε το Zoom στα μαθήματά σας;».
Το Zoom είναι μία εξαιρετική video conferencing πλατφόρμα, δημοφιλής σε όλο τον κόσμο που έγινε ακόμα δημοφιλέστερη κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ενώ το Zoom είναι ένα εξαιρετικό μέσο για κάθε λογής meeting και διαδικτυακής συνάντησης μεταξύ πολλών ατόμων, η Webex ήταν η πλατφόρμα που εδώ και χρόνια προτιμάται από εκπαιδευτικούς της online εκπαίδευσης γιατί προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια και διαδραστικότητα. Οι δύο αντίπαλες εφαρμογές όπως καταλαβαίνετε κάνουν συνεχώς αναβαθμίσεις για να αποκτήσουν η μία τα θετικά της άλλης.
Ας δούμε μερικά από αυτά τα θετικά τα οποία διαθέτει η webex εδώ και χρόνια.
Διαδραστικός Πίνακας. Η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν είναι συνώνυμη του τηλεφωνικού μαθήματος. Με το να διαμοιραστείς την οθόνη σου και να δείξεις ένα αρχείο στον μαθητή σου επάνω στο οποίο δεν μπορεί να κάνει τίποτα, δε σημαίνει πως κάνεις σωστό διαδικτυακό μάθημα. Η webex δίνει εδώ και χρόνια, ακόμα και στις δωρεάν εκδόσεις της, την δυνατότητα στον καθηγητή να ανεβάσει μία παρουσίαση του μαθήματος που θα κάνει, επάνω στην οποία οι μαθητές μπορούν με τα διαδικτυακά στυλό τους να γράψουν, να κυκλώσουν, να υπογραμμίσουν, να λύσουν εξισώσεις και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Οπτικοακουστικό υλικό. Ο διαδικτυακός καθηγητής μπορεί επίσης να ανεβάσει στον πίνακα της webex ηχητικά αρχεία και βίντεο τα οποία κρίνονται απαραίτητα ειδικά στη διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας για παράδειγμα. Μέχρι πρόσφατα η webex ήταν η μόνη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που έδινε την δυνατότητα σε καθηγητή και μαθητή να έχουν πρόσβαση σε οπτικοακουστικά αρχεία ταυτόχρονα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και να μπορούν να διαδρούν επάνω στον πίνακα τη στιγμή που προβάλλεται το αρχείο.
Ασφάλεια και έλεγχος τάξης. Ακόμα και όσοι δεν προτιμούν τη webex παραδέχονται πως προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια από όλες τις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης. Η ασφάλεια σε ένα online μάθημα σε παιδιά είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα και οι ρυθμίσεις της webex αλλά και οι δυνατότητες ελέγχου της τάξης που προσφέρει στο διαδικτυακό καθηγητή, ενδείκνυνται για ένα ομαδικό online μάθημα.
Η επιλογή λοιπόν της webex από διάφορους φορείς διαδικτυακής εκπαίδευσης όπως είναι και το Έτσι Μαθαίνω, βασίστηκε σε πολυετή έρευνα και δοκιμές με διάφορες αντίστοιχες πλατφόρμες. Κάθε χρόνος που περνάει όμως και παρά την τεράστια βελτίωση άλλων επιλογών όπως το zoom, η webex αποδεικνύεται η επιλογή που προσφέρει την πιο ποιοτική διαδικτυακή εκπαίδευση.
Αυτό συμβαίνει χάρη στην υψηλή ποιότητα ήχου και βίντεο που προσφέρει αλλά και χάρη στις τεράστιες δυνατότητες ελέγχου που δίνει στον καθηγητή. Ο διαδικτυακός καθηγητής μπορεί μέσω της webex να εφαρμόσει co-browsing, μπορεί να διαμοιραστεί αρχεία, μπορεί να αφαιρέσει άτομα από το meeting, αλλά και να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια με επιλογές όπως το κλείδωμα της τάξης του.
Σας υποσχόμαστε πως στο Έτσι Μαθαίνω συνεχίζουμε πάντα την έρευνα με τις διάφορες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης ώστε να παρέχουμε το πιο ποιοτικό μάθημα που μπορούμε. Έτσι μείνετε ήσυχοι πως δε θα διστάσουμε να αναθεωρήσουμε τις επιλογές μας όταν κάποια άλλη πλατφόρμα σταθεί καλύτερα στο ύψος των περιστάσεων.