Δημιουργικός χρόνος στο σπίτι με τα παιδιά και την τεχνολογία

Mother with daughter

Από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία του Covid-19 στην Κίνα, όλος ο πλανήτης έχει έρθει αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες εμπειρίες μιας πανδημίας που θα επηρεάσει σημαντικά το μέλλον όλων. Τις τελευταίες εβδομάδες που ο ιός άρχισε να επηρεάζει και την Ευρώπη, πολλοί άνθρωποι είδαν τα μαγαζιά τους να κλείνουν, όπως και τα σχολεία των παιδιών τους, ενώ ο τρόπος ζωής όλων μας άλλαζε μέρα με τη μέρα.

Όλες αυτές οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα την παραμονή πολλών ανθρώπων στο σπίτι είτε με γονεϊκές άδειες για τη φροντίδα των παιδιών τους, είτε με το προνόμιο της απομακρυσμένης εργασίας. Ο συνδυασμός του άγχους που προκαλεί η νέα συνθήκη εγκλεισμού στο σπίτι με ανήσυχα παιδιά που από τη μία καταλαβαίνουν το άγχος των γονιών τους αλλά από την άλλη δεν καταλαβαίνουν απόλυτα τη νέα κατάσταση, έχει δυσκολέψει πολλές οικογένειες και τη μεταξύ τους σχέση. “Τα παιδιά μου είναι όλη μέρα μπροστά σε μία οθόνη” “Σταμάτα να παίζεις με αυτό το πράγμα και διάβασε κανένα βιβλίο επιτέλους” “5 ακόμα λεπτά και μετά θα κάνεις τα μαθήματά σου χωρίς άλλη κουβέντα”. Σας ακούγονται γνώριμα όλα αυτά; Οι γονείς που προσπαθούν να κερδίσουν την άνιση μάχη με την τεχνολογία έχουν πολλαπλασιαστεί αυτό το διάστημα. Και αυτό διότι ο Covid-19 έχει δημιουργήσει εκτός από μία παγκόσμια πανδημία και παιδιά με πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια τους.

Ενώ μένουμε σπίτι, τα παιδιά έχουν την τάση να περνάνε πολύ χρόνο στον υπολογιστή ή τα κινητά τους και οι γονείς έχουν την τάση να τους το απαγορεύουν εντελώς. Ή τουλάχιστον να προσπαθούν. Κάτι τέτοιες στιγμές, παρόλα αυτά η τεχνολογία μπορεί να είναι ο “καλύτερος” φίλος ενός γονιού. Αρκεί να σταματήσουν να προσπαθούν να κερδίσουν τη μάχη και να αρχίσουν να την αντιμετωπίζουν σαν “σύμμαχο”. Ακολουθούν μερικές προτάσεις που θα μειώσουν το στρες εγκλεισμού που ζουν αυτό το διάστημα γονείς και παιδιά, αλλά και θα βοηθήσουν τους γονείς να βρουν τον τρόπο να περνάνε δημιουργικό και διασκεδαστικό χρόνο στο σπίτι, αξιοποιώντας την τεχνολογία με τον καλύτερο τρόπο. 

  1. Δημιουργήστε μαζί ένα βιβλίο comic. Πολλά παιδιά και έφηβοι λατρεύουν τα comics. Τους αρέσει να τα διαβάζουν, να βλέπουν ταινίες και σίγουρα θα τους αρέσει να φτιάξουν ένα δικό τους από την αρχή. Υπάρχουν πολλές σελίδες στο διαδίκτυο που μπορούν να σας βοηθήσουν να φτιάξετε το δικό σας comic. Ίσως θα μπορούσατε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να το κάνουν σε μία ξένη γλώσσα, ώστε ο χρόνος που θα αφιερώσουν να έχει και στόχο εκπαιδευτικό. Ή γιατί όχι να χρησιμοποιήσουν ήρωες από την ελληνική μυθολογία, κάνοντας έτσι επανάληψη σε αυτά που μαθαίνουν στην Ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε βρει κάτι εξαιρετικά δημιουργικό να κάνετε μαζί χωρίς φωνές, κόπο και χωρίς να χρειαστεί να αποχωριστούν τους υπολογιστές τους.
  2. Vlogging. Τα παιδιά λατρεύουν τους youtubers! Αν ρωτήσεις μία παρέα παιδιών 12 με 15 ετών τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν, οι μισοί θα απαντήσουν youtuber. Ίσως αυτή είναι η ευκαιρία για τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν κάτι δημιουργικό από το να βλέπουν βίντεο ασταμάτητα. Πώς θα σας φαινόταν να φτιάξετε ένα βίντεο μαζί; Μπορείτε να τους σκηνοθετήσετε να μιλούν για τη μέρα τους στο σπίτι ή να μαγειρέψετε την αγαπημένη σας συνταγή μαζί ή να κάνετε κριτική στις ταινίες που βλέπετε. Και αυτό μπορεί να είναι η τέλεια δραστηριότητα ώστε να εξασκήσουν την ξένη γλώσσα που μαθαίνουν. Επίσης, τέτοιες δύσκολες στιγμές, το να μοιραστείτε οικογενειακά βίντεο με τους οικείους σας ίσως είναι ο πιο ωραίος τρόπος για να τους φτιάξετε τη διάθεση αλλά και να βοηθήσετε τα παιδιά σας να νιώθουν κοντά σε ανθρώπους που πριν λίγο καιρό ήταν στη ζωή τους καθημερινά. 
  3. Διαδικτυακά Μαθήματα. Αν θέλετε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν κάτι πιο εκπαιδευτικό αλλά και διασκεδαστικό που θα περιλαμβάνει και απομακρυσμένη κοινωνικοποίηση, θα μπορούσατε να προτείνετε στα παιδιά σας να δοκιμάσουν το ταξίδι της διαδικτυακής εκπαίδευσης. Το Έτσι Μαθαίνω προσφέρει ιδιαίτερα και ομαδικά μαθήματα για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και για μαθητές Ξένων Γλωσσών με ειδικά εκπαιδευμένους καθηγητές και εμπειρία ετών στο χώρο της διαδικτυακής εκπαίδευσης. Για όλα αυτά τα παιδιά, τα σχολεία των οποίων δεν έχουν καταφέρει να οργανωθούν ακόμα αλλά και για όσους θέλουν επιπλέον στήριξη, το Έτσι Μαθαίνω είναι εδώ και συνεχίζει τα μαθήματα με τους γεμάτους εμπειρία και όρεξη καθηγητές μας. Οι τάξεις μας είναι ανοιχτές και σας περιμένουν να δοκιμάσετε την πιο σύγχρονη και εξελιγμένη πλευρά της εκπαίδευσης. Κλείσε ένα δωρεάν δοκιμαστικό εδώ . Και αν δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για αυτό, μπορείτε πάντα να μυήσετε τα παιδιά σας στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση με video μαθημάτων που μπορείτε να βρείτε δωρεάν στο κανάλι του Έτσι Μαθαίνω στο YouTube, αλλά και σε άλλα αξιόλογα κανάλια. Δείτε μερικά ενδιαφέροντα links όπως η Καθημερινή Φυσική, Astronio και What the Fact?! ενώ αν το επιτρέπουν τα Αγγλικά σας μπορείτε πάντα να περάσετε λίγο χρόνο με τα παιδιά σας στο κανάλι Ted-Ed.

Ας ελπίσουμε να παραμείνουμε όλοι υγιείς και να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα. Στο μεταξύ είναι αρκετά παρήγορο να βλέπουμε πως μπορούμε όλοι να παραμείνουμε ενωμένοι μέσα από την τεχνολογία που προσφέρει εκπαιδευτικές και δημιουργικές λύσεις σε μικρούς και μεγάλους. Τώρα είναι η ευκαιρία μας να μάθουμε στα παιδιά να βλέπουν την τεχνολογία ως εργαλείο μάθησης και όχι μόνο σαν παιχνίδι.

language trip

Language Trip Junior: Μια συναρπαστική εκδρομή στον κόσμο των ξένων γλωσσών!

Τι είναι το Language Trip Junior; Φανταστείτε μια συναρπαστική εκδρομή όπου τα παιδιά σας γίνονται ...
Read More →

Έναρξη Μαθημάτων Προετοιμασίας για τη Γ΄ Λυκείου: Οδηγός για Μαθητές και Γονείς

Η Γ΄ Λυκείου είναι μια κρίσιμη χρονιά για τους μαθητές, καθώς αποτελεί την τελευταία ευκαιρία ...
Read More →

Language Trip: Μια διασκεδαστική εισαγωγή στις ξένες γλώσσες για παιδιά 8-12 ετών

Τι είναι το Language Trip; Το Language Trip είναι ένα πρόγραμμα πολυγλωσσίας που προσφέρεται σε ...
Read More →

Νέο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Game Design for Kids with Roblox

Σας προσκαλούμε στο “Game Design for Kids with Roblox”: Μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά ...
Read More →
Scroll to Top