Άντα Λειβαδά's blog

Διαδικτυακό Εργαστήρι Πολυγλωσσίας

Διαδικτυακό Εργαστήρι Πολυγλωσσίας

Φέτος το καλοκαίρι, οι μικροί μαθητές του Έτσι Μαθαίνω ξεκινούν το δικό τους “εργαστήρι” πολυγλωσσίας. Το Language Lab είναι η καλοκαιρινή προσπάθεια της ομάδα των Ξένων Γλωσσών του Έτσι Μαθαίνω, να φέρουν μικρούς μαθητές πιο κοντά σε διάφορες ξένες γλώσσες και πολιτισμούς. 

 

Μπορούν τα παιδιά να μάθουν τόσες γλώσσες μέσα σε ένα καλοκαίρι; Φυσικά και όχι. Μπορούν όμως να συστηθούν με τη λογική των διαφορετικών πολιτισμών, διαφορετικών ανθρώπων και γλωσσών. 

 

Πολυγλωσσία… Γιατί; 

 

Βροχή Μετεωριτών: η Εξήγηση

Βροχή Μετεωριτών: η Εξήγηση

Βροχή μετεωριτών! Δε χρειάζεστε ούτε ομπρέλα ούτε καν τηλεσκόπια. Μόνο να θυμηθείτε να ξυπνήσετε την κατάλληλη στιγμή για να μη χάσετε το εντυπωσιακό θέαμα. Τι είναι όμως αυτό το θέαμα ακριβώς; Τι το προκαλεί;

Ένας μετεωρίτης είναι ένας διαστημικός βράχος που μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης. Όσο πέφτει και λόγω της πίεσης του αέρα αναπτύσσει τεράστιες θερμοκρασίες. Έτσι εμείς αυτό που βλέπουμε στον ουρανό δεν είναι τίποτα άλλο από το ίχνος του καυτού αέρα που αφήνει στην ατμόσφαιρα.

Και πότε βρέχει διαστημικούς βράχους;

Μαθησιακές... ευκολίες

Μαθησιακές... ευκολίες

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένας όρος που ακούμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Αυτό δε σημαίνει πως είναι «σημείο των καιρών» όπως ίσως πιστεύουν κάποιοι. Οι μαθησιακές δυσκολίες υπήρχαν πάντα. Απλώς τώρα έχουμε τα μέσα να τις εντοπίσουμε αλλά και να τις ψάξουμε ώστε να δώσουμε λύσεις. Παλιότερα γονείς και δάσκαλοι περιορίζονταν σε ένα απλό «δεν τα παίρνει τα γράμματα.»

Η δυσλεξία για παράδειγμα ταλαιπωρεί πολλά περισσότερα παιδιά από ότι φανταζόμαστε. Ένα παιδί που έχει δυσλεξία δυσκολεύεται να αναγνωρίσει και να ερμηνεύσει νέες λέξεις, γράμματα και σύμβολα χωρίς αυτό να επηρεάζει σε τίποτα την ευφυία ή διανοητική κατάσταση ενός παιδιού.

Κυρία τι σημαίνει "καλά" για εσάς;

Κυρία τι σημαίνει "καλά" για εσάς;

«Κυρία τι σημαίνει καλά για εσάς»

Ήταν η φράση της Βασιλικής στο τελευταίο μας μάθημα.

-

Κάθε φορά που ανοίγει η κάμερα η Βασιλική με ρωτάει: «Πώς είστε κυρία; Πώς περάσατε το Σαββατοκύριακο;»

Συνήθως λοιπόν συζητάμε για την εβδομάδα που πέρασε, τι πήγε καλά τι θα θέλαμε να κάνουμε αλλιώς κλπ. Την τελευταία φορά όμως είτε γιατί έγραφε την επόμενη μέρα διαγώνισμα είτε γιατί ήθελα να βεβαιωθώ ότι είχε λύσει τις ασκήσεις της, της απάντησα κάπως βιαστικά στην συνηθισμένη ερώτηση:

«Είμαι καλά Βασιλική!»

Και τότε η Βασιλική με ρώτησε αυτό που χρειάζεται να αναρωτιόμαστε όλοι μας όταν λαμβάνουμε ή χρησιμοποιούμε την παραπάνω φράση:

Φέτος τα Χριστούγενα "ταξιδεύουμε" σε όλη την Ευρώπη...

Φέτος τα Χριστούγενα "ταξιδεύουμε" σε όλη την Ευρώπη...

Αυτές οι μέρες είναι γεμάτες έθιμα και παραδόσεις. Οι παραδόσεις για άλλους σημαίνουν συγκεκριμένες χριστουγεννιάτικες ταινίες που βλέπουν όλοι μαζί ή πιτζάμες με ταράνδους ενώ για άλλους σημαίνουν πιο εθιμοτυπικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα το σπάσιμο του ροδιού ή το Χριστόψωμο σε πολλά μέρη της χώρας μας.

Η Φυσική ενός... Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Η Φυσική ενός... Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις ή ακούς πως όλα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά σου, συνδέονται άμεσα με τη Φυσική και εξηγούνται μέσα από αυτή. Έχεις όμως παρατηρήσει ποτέ ένα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο προσπαθώντας να διακρίνεις το πλήθος των φυσικών φαινομένων που εξελίσσονται μπροστά σου;

Γιατί να μάθω Μαθηματικά;

Γιατί μαθαίνω μαθηματικά; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν πολλά παιδιά στους γονείς τους, στους δασκάλους τους και στους καθηγητές τους τόσο σε μικρές τάξεις του σχολείου όσο και σε μεγαλύτερες.

Και η απάντηση που συνήθως δίνεται είναι η εξής: Τα μαθηματικά είναι χρήσιμα, θα το διαπιστώσετε αργότερα, τα μαθηματικά είναι παντού. Με αυτές τις γενικές απαντήσεις, όμως, ουσιαστικά το ερώτημα παραμένει αναπάντητο και περιπλέκεται ακόμα περισσότερο στο μυαλό των παιδιών.

Η σημασία των επικοινωνιακών δεξιοτήτων για τα παιδιά

Η σημασία των επικοινωνιακών δεξιοτήτων για τα παιδιά

Η πανδημία δυστυχώς συνεχίζεται παρότι δεν υπάρχουν πια καθολικά lockdown όμως οι συνέπειες της δυστυχώς έχουν επεκταθεί και στις ψυχές και τα συναισθήματα ειδικά των παιδιών. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει πως τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι έχουν επανέλθει στην κοινωνική τους ζωή με ένα νέο απόκτημα, το λεγόμενο κοινωνικό άγχος. Πολλοί από αυτούς έχουν χάσεις τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και νιώθουν τεράστια ανασφάλεια όταν βρίσκονται έξω από το προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού τους.

Πως η Ελληνίδα μάνα της Σοφίας Κουρτίδου έγινε "μαθήτρια" του Έτσι Μαθαίνω

Πως η Ελληνίδα μάνα της Σοφίας Κουρτίδου έγινε "μαθήτρια" του Έτσι Μαθαίνω

Όπως έχουμε πει τα καλοκαίρια είναι για να ανταμώνουμε. Έτσι και φέτος το καλοκαίρι συναντήσαμε πολλούς μαθητές αλλά και συναδέλφους καθηγητές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Κάναμε όμως και καινούριους φίλους. Μία καινούρια μας φίλη που συναντήσαμε τον Ιούνιο για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας, είναι η Σοφία Κουρτίδου.